Οι καλύτερες πόλεις για ταξίδι μέσα στο 2017

mpornto-gallia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Αν κάνετε ένα ταξίδι μέσα στο 2017, φροντίστε να είναι σε κάποια από τις παρακάτω πόλεις που βρίσκονται στα «πάνω» τους σύμφωνα με το Lonely Planet.

Μπορντό, Γαλλία
Για πολλά χρόνια το αποκαλούσαν «Ωραία Κοιμωμένη», το Μπορντό, όμως, έχει πλέον... ξυπνήσει και είναι έτοιμο για δράση. Η νέα γραμμή LGV Sud-Ouest, που πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2017, συνδέει την πόλη με το πιο γρήγορο δίκτυο τρένων της Ευρώπης και μειώνει τον χρόνο ταξιδιού από το Παρίσι στις 2 ώρες. Εκτός, αυτού, το ιδιαίτερο μουσείο κρασιού, Cité du Vin, που άνοιξε πρόσφατα στις όχθες του ποταμού Γκαρόν, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις εμπειρίες που προσφέρει στους λάτρεις του κρασιού. Προσθέστε σε αυτά και τη γαστρονομική επανάσταση που επικρατεί στην πόλη και θα καταλάβετε γιατί ο τουρισμός προς τα εκεί πρόκειται να σημειώσει άνοδο.

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, να προστεθεί πολιτισμική και γαστρονομική χροιά στις φυσικές ομορφιές του Κέιπ Τάουν, το οποίο χτίζει τη φήμη του ως η αφρικανική πόλη με το παγκόσμιο βλέμμα. Η τοπική γαστρονομία είναι όσο εντυπωσιακό είναι και το διάσημο βουνό «Τραπέζι» για το ιδιαίτερο σχήμα του, με εντυπωσιακά οινοποιεία σε κάθε κατεύθυνση, μεγάλες αγορές φρέσκων και ντόπιων προϊόντων και εμπνευσμένα εστιατόρια που στρέφουν τα βλέμματα επάνω τους (θυμίζουμε τον Reuben Riffel). Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, η Τέχνη και το design θα έχουν την τιμητική τους, με το opening του Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Αφρικής Zeitz (MOCAA), που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μουσείο μοντέρνας αφρικανικής τέχνης και ένα μεταβιομηχανικό αρχιτεκτονικό θαύμα.

Οχρίδα, ΠΓΔΜ
Είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Λίμνη Οχρίδα και η 8η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η οποία μνημονεύεται ότι άλλοτε είχε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου, και έχει αναφερθεί ως «Ιερουσαλήμ (των Βαλκανίων)». Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, νοτιοδυτικά των Σκοπίων, και χαρακτηρίζεται από υπέροχα μπλε νερά της λίμνης της, αλλά και της τοποθεσίας της. Αν την παρατηρήσει κανείς από μια βάρκα στη λίμνη, θα δει να ξεχωρίζουν οι κορυφές των εκκλησιών της ανάμεσα στις σκεπές των σπιτιών, αλλά και τα τείχη του Κάστρου του τσάρου Σαμουήλ. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει μετατραπεί από θρησκευτικό κέντρο της χώρας σε θέρετρο διακοπών, με όμορφες παραλίες και πολύ κόσμο. Στα σχέδια βρίσκεται και η ανάπλαση της περιοχής γύρω από τη λίμνη, που όλα δείχνουν ότι πρόκειται να αλλάξει την πόλη για πάντα, γι’ αυτό ίσως είναι μια καλή χρονιά να την επισκεφτείτε, προτού παραδοθεί στην ανάπτυξη.

Πιστόια, Ιταλία
Πολλοί αναφέρονται στην Πιστόια ως «η μικρή Φλωρεντία» λόγω της συγκέντρωσης τέχνης και αρχιτεκτονικής που τη χαρακτηρίζει. Βρίσκεται στην περιφέρεια της Τοσκάνης, αποτελεί πρωτεύουσα την ομώνυμης επαρχίας, απέχει 30 χιλιόμετρα από τη Φλωρεντία και παρά τις ομορφιές της, υποδέχεται μόλις ένα μικρό κλάσμα τουριστών σε σχέση με τη γειτονική της πόλη. Αυτό, βέβαια, πρόκειται να αλλάξει φέτος, αφού η πόλη παίρνει με τη σειρά της τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ιταλίας, κερδίζοντάς τον λόγω της αφοσίωσής της σε ιδέες απλών ανθρώπων και στην τοπική επιχειρηματικότητα. Η Πιστόια θα έχει την ευκαιρία να δείξει στον επισκέπτη μια εναλλακτική πλευρά της Τοσκάνης, αυτή που απέχει από τα φανταχτερά αξιοθέατα και δίνει προτεραιότητα στην προσωπικότητα και τη ζωντανή κουλτούρα.

Μόσχα, Ρωσία
Μπορεί η Ρωσία να μην έχει αποκαλύψει όλα της τα σχέδια για τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση το 1917, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στη Μόσχα. Η πόλη πρόκειται να φιλοξενήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες στο 2017 Confederations Cup αλλά και το 2018 FIFA World Cup, οπότε ο αγώνας έχει ήδη ξεκινήσει για τη δημιουργία μιας μοντέρνας μητρόπολης, γνωστής για τη στομφώδη αρχιτεκτονική της. Το νέο αεροδρόμιο Ramenskoye και η νέα γραμμή μετρό αυξάνουν την πρόσβαση, ενώ η ρωσική πρωτεύουσα θα κερδίσει την προσοχή με τη μετεγκατάσταση του Πολυτεχνικού Μουσείο Μόσχας σε ένα ιδιαίτερο κτίριο στους λόφους Vorobyovy Gory.