Κάννες: η κινηματογραφική «βασίλισσα» της Κυανής Ακτής

kannes-i-kinimatografiki-basilissa-tis-kuanis-aktis-kinimatografiki-basilissa-tis-kuanis-aktis

Φωτογραφία: http://www.palaisdesfestivals.com

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2012

Οι κοσμοπολίτικες Κάννες, αποτελούν την κινηματογραφική «βασίλισσα» της Κυανής Ακτής, στην εντυπωσιακή παραλία των οποίων, διεξάγεται κάθε χρόνο την άνοιξη, το διάσημο, ομώνυμο κινηματογραφικό φεστιβάλ, με αστέρες του κινηματογράφου, σκηνοθέτες και άλλους διάσημους να αφήνουν τη λάμψη τους στο κόκκινο χαλί.

Αν το όνειρό σας είναι να πιείτε τον πρωινό σας καφέ με θέα την καταγάλανη θάλασσα, δίπλα σε αστέρες του κινηματογράφου και του διεθνούς jet set, τότε δεν υπάρχει καταλληλότερος προορισμός για εσάς, από τις κοσμοπολίτικες Κάννες και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή (φέτος από τις 16 έως τις 27 Μαΐου) που διοργανώνεται το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης ( www.festival-cannes.fr ).

Οι Κάννες ( http://bit.ly/JSGqi3 ) αποτελούν μέρος της λεγόμενης Κυανής Ακτής, γνωστής και ως Γαλλικής Ριβιέρας (Côte d'Azur), που απλώνεται από το Cassis (κοντά στη Μασσαλία), μέχρι το Μenton (δίπλα στα Ιταλικά σύνορα), στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας και περιλαμβάνει μέρη όπως το Μονακό, το Μόντε Κάρλο, τη Nίκαια, και το Σαν Τροπέ. Μέρη που πολλοί ονειρεύονται να επισκεφτούν κάποια για να ζήσουν έστω και για λίγο το όνειρο της χλιδής, δίπλα σε λαμπερές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο.

Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οι Κάννες ήταν ένα μικρό χωριό αγροτών και ψαράδων, όπου η μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα παρατηρούνταν γύρω από το λόφο Le Suquet. Από το 1830 και μετά, μέλη της αριστοκρατίας της Γαλλίας και άλλων χωρών έχτιζαν στην περιοχή εξοχικές κατοικίες, με αποτέλεσμα να μετατραπούν οι Κάννες σε δημοφιλές θέρετρο.

Πλήθος εστιατορίων, καφέ, ιδιωτικών παραλιών και πολυτελών ξενοδοχείων (όπως τα ιστορικά Carlton Hotel Cannes και το Martinez Hotel) βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, που αποτελεί το πιο δημοφιλές ίσως μέρος για βόλτες, με την περίφημη παραλιακή λεωφόρο La Croisette με τους φοίνικες, να αποτελεί σήμα κατατεθέν της. Ο πιο πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος της πόλης όμως, είναι η Rue d' Antibes, όπου θα δείτε καταστήματα μεγάλων οίκων ρούχων και κοσμημάτων. Οι Κάννες έχουν επίσης όμορφες παραλίες, οι οποίες είναι κυρίως ιδιωτικές.

Φωτογραφία: http://www.palaisdesfestivals.com

Εκτός όμως από τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, τα καζίνο και την έντονη, κοσμική, νυχτερινή ζωή, οι Κάννες προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις και για άλλους τύπους ταξιδιωτών και… πορτοφολιών. Η ομορφιά και η αρχιτεκτονική στο γραφικό παλιό λιμάνι με το λόφο Suquet, που συνθέτουν την παλιά πόλη, με τα πλακόστρωτα, στενά δρομάκια και την υπέροχη θέα, θα εντυπωσιάσει κυρίως εκείνους που δεν αναζητούν τη λάμψη των σταρ του κινηματογράφου.

Στον λόφο αυτό βρίσκεται και το μεγαλοπρεπές κάστρο της πόλης, χτισμένο από μοναχούς των νησιών Iles de Lerins τον 11ο αιώνα, ενώ στην κορυφή του θα δείτε την εκκλησία Notre Dame Esperance Church. Στο μουσείο του Κάστρου (Musee de la Castre), που βρίσκεται σε ένα σημείο με εκπληκτική θέα προς την πόλη, θα δείτε πολλά εκθέματα από τα Νησιά Marquises, την Αίγυπτο, την Ασία και τη Νότια Αμερική, από ταξιδιώτες του 19ου αιώνα, ενώ στο παρεκκλήσι της Αγία Άννας, που βρίσκεται επίσης εκεί, φιλοξενείται μια μεγάλη συλλογή από μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο.

Φυσικά, οι επιλογές για φαγητό είναι αμέτρητες στις Κάννες, ανάλογα με… την τσέπη του καθενός. Εμείς σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τη σκεπαστή αγορά Marché Forville, που βρίσκεται στο τέλος ενός από τους πιο «γκουρμέ» δρόμους της πόλης (rue Meynardiers), όπου θα βρείτε τεράστια ποικιλία φαγητών.

Φωτογραφία: http://www.palaisdesfestivals.com

Τα νησάκια de Lérins

Τα δύο νησάκια στον κόλπο των Καννών, αποτελούν ιδανικά μέρη για εξορμήσεις από την πόλη. Στο μικρότερο St Honorat, θα δείτε ένα μοναστήρι και ένα ερειπωμένο κάστρο. Μάλιστα οι μοναχοί πωλούν τρόφιμα και ποτά παραγωγής τους.

Το μεγαλύτερο νησί είναι το Sainte Marguerite, όπου επίσης υπάρχει ένα κάστρο, καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια. Βρείτε ένα ήσυχο όρμο με λίγη σκιά από τους φοίνικες και κολυμπήστε με μια μάσκα γύρω από τους βραχώδεις κολπίσκους. Επίσης επισκεφτείτε το Musée de la Mer, για να δείτε εκθέματα από την ιστορία του φρουρίου, όπως αντικείμενα από ναυάγια που βρέθηκαν στα ανοιχτά των νησιών.

Φωτογραφία: http://www.palaisdesfestivals.com

Λαμπερά, κινηματογραφικά στιγμιότυπα στο κόκκινο χαλί

Οι Κάννες είναι η έδρα του περίφημου, ομώνυμου Φεστιβάλ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1939 και που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και αστέρες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς κινηματογράφου, που φέτος διαρκεί από τις 16 έως τις 27 Μαΐου. Σκηνοθέτες, σινεφίλ και θαυμαστές των σταρ, συναντιούνται στην Croisette για να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ και αμέτρητες ταινίες προβάλλονται κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων.

Το φεστιβάλ Καννών διεξάγεται στο Palais des Festivals et des Congrès ( www.palaisdesfestivals.com ), ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κτηρίων που διαθέτει τρία μεγάλα αμφιθέατρα με υπερσύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, αλλά και συνεδριακές αίθουσες, χώρους εκθέσεων, εστιατόριο και night club.

Φωτογραφία: http://www.palaisdesfestivals.com

Τη στιγμή που ανακοινώνεται ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα, χιλιάδες φλας ανάβουν για να απαθανατίσουν τη σκηνή. Στα στενά γύρω από το συγκρότημα, βρίσκεται το μονοπάτι των Αστέρων (Allee des Etoiles), όπου θα δείτε περίπου 300 αποτυπώματα χεριών επωνύμων (όπως οι Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Μέριλ Στριπ και Σάρον Στόουν) υπογεγραμμένα από τους ίδιους.

Η επιτροπή του φεστιβάλ καθορίζει σε ποιές ταινίες, θα απονεμηθούν τα βραβεία, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής λήξης. Τα μεγαλύτερα βραβεία που απονέμονται στις συμμετοχές του διαγωνιστικού τμήματος, είναι ο Χρυσός Φοίνικας (Palme d'Or), για την καλύτερη ταινία και το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), για την πιο πρωτότυπη ταινία.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες: www.cannes.com και www.cannes.travel .

Φωτογραφία: http://www.palaisdesfestivals.com

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]