Οικολογικές αποδράσεις με «πράσινη» διαμονή

Φωτογραφία: www.thegreenhousehotel.co.uk

Σας παρουσιάζουμε 10 φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία σε πόλεις και όχι μόνο, όπου η υψηλής ποιότητας φιλοξενία συνδυάζεται με βαθιά περιβαλλοντική ευαισθησία.

Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία φιλικά προς το περιβάλλον κάνουν την… εμφάνισή τους σε πολλά μέρη του κόσμου τα τελευταία χρόνια, ικανοποιώντας τους τουρίστες με οικολογική συνείδηση που αναζητούν πράσινες αποδράσεις.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι για να χαρακτηριστεί σήμερα ένα ξενοδοχείο πράσινο, πρέπει να τηρεί περισσότερες από τις συνηθισμένες περιβαλλοντικές πρακτικές -όπως οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας ή το με μέτρο πλύσιμο των λευκών ειδών- και να δείχνει μια βαθιά δέσμευση για την περιβαλλοντική αειφορία.

Ένα «πράσινο» ξενοδοχείο θα πρέπει να «εμπλέκει» τους φιλοξενούμενούς του στην οικολογική κουλτούρα, μέσω ευχάριστων εμπειριών, όπως για παράδειγμα να δίνει τη δυνατότητα δραστηριοτήτων όπως η ποδηλασία στην εξοχή, να ενθαρρύνει τη δεντροφύτευση ή τον αγροτουρισμό.

Με τη βοήθεια ειδικών γύρω από τα οικολογικά ταξίδια, το cnn.com παρουσιάζει 10 φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία σε πόλεις και όχι μόνο, όπου η υψηλής ποιότητας φιλοξενία συνδυάζεται με βαθιά περιβαλλοντική ευαισθησία.

Ξενοδοχείο Green House (Bournemouth, Ηνωμένο Βασίλειο)

Πρόκειται για ένα boutique ξενοδοχείο στην καρδιά του Bournemouth, μιας γοητευτικής παράκτιας πόλης στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας. Μάλιστα, το Green House ( http://www.thegreenhousehotel.co.uk ), ισχυρίζεται ότι είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον ξενοδοχείο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φωτογραφία: www.thegreenhousehotel.co.uk

Το Green House περιλαμβάνει: Κρεβάτια κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από φυσικά υλικά, όπως μπαμπού, ένα από τα πιο ευέλικτα φυτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σήμερα, ηλιακά πάνελ, σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων και βιολογικά, τοπικά εδέσματα.

Το Green House δεν τηρεί απλά τις συνηθισμένες οικολογικές προϋποθέσεις, αλλά πάει πολύ πιο πέρα, σε θέματα αποβλήτων, νερού, αλλά και φαγητού.

Lefay Resort and Spa (Λίμνη Garda, Iταλία)

Με θέα τη λίμνη Garda στην βόρεια Ιταλία, το κομψό minimal LeFay Resort ( http://www.lefayresorts.com ) έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει την πολυτελή φιλοξενία με την περιβαλλοντική ευαισθησία.

Φωτογραφία: http://www.lefayresorts.com

Βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη της Βερόνα, εναρμονισμένο με το τοπίο και χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα «πράσινα» χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν: ένα σταθμό βιομάζας, τριπλής ενέργειας σύστημα που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια, ζεστό νερό και κλιματισμό, καθώς και μικροτουρμπίνες, φωτοβολταϊκά πάνελ και λογισμικό για τη διαχείριση της εξοικονόμησης ενέργειας και για τη μέγιστη αξιοποίηση του νερού.

Είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο, που έχει επενδύσει τεράστια ποσά για τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης και της κατανάλωσης νερού και ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η πολυτέλεια και η αειφορία μπορούν να πάνε χέρι-χέρι.

Can Marti (Ibiza, Ισπανία)

Το ισπανικό νησί της Ίμπιζα είναι ένα παγκοσμίου φήμης hotspot διακοπών, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες που αναζητούν τον ήλιο της Μεσογείου, αλλά και τη διασκέδαση, κάθε καλοκαίρι. Αλλά το ζωντανό νησί της Μεσογείου, αποτελεί επίσης έναν ελκυστικό προορισμό για όσους διαθέτουν οικολογική συνείδηση.

Η 400 ετών αγροικία Can Marti ( http://www.canmarti.com ) και τα τέσσερα διαμερίσματά της, χτίστηκαν και αναπαλαιώθηκαν με οικολογικές αρχές. Φωτοβολταϊκά πάνελ παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, το νερό ανακυκλώνεται και ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης παράγει ζεστό νερό. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στην βιολογική πισίνα, η οποία καθαρίζεται με φίλτρα και φυτά αντί χημικών ουσιών, ή να κάνουν ποδήλατο στο νησί, με δωρεάν ποδήλατα.

Η Ibiza είναι γνωστή ως νησί των πάρτι, αλλά αυτό το ξενοδοχείο βρίσκεται στο πιο ήσυχο μέρος του.

Campi Ya Kanzi (Kenya)

Στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο, με θέα που κόβει την ανάσα, το Campi Ya Kanzi ( http://www.maasai.com ) προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να κατασκηνώσουν στην έρημο της Αφρικής. Το πολυτελές τύπου camping, Safari Camp, μια κοινοπραξία ενός ζευγαριού Ιταλών και της τοπικής κοινότητας Maasai, έχει κερδίσει πολλά βραβεία οικολογικού τουρισμού για τη συμβολή του στην αειφορία.

Φωτογραφία: www.maasai.com

Το νερό αποθηκεύεται από τη βροχή και η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από φωτοβολταϊκά, ενώ το φαγητό μαγειρεύεται με τρόπους, φιλικούς προς το περιβάλλον, ενώ ηλιακά πάνελ παρέχουν ζεστό νερό.

Το Campi Ya Kanzi, βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά με το αεροπλάνο, από το Ναϊρόμπι και έχει λάβει διεθνή αναγνώριση για τις προσπάθειες για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης -οι επισκέπτες καταβάλλουν $ 100 επιπλέον ανά άτομο την ημέρα, που θα χρησιμοποιηθούν για ένα πρόγραμμα για την κοινότητα Maasai.

Ξενοδοχείο Kong Arthur (Κοπεγχάγη, Δανία)

Μόλις λίγα λεπτά μακριά από το κέντρο της Κοπεγχάγης, το κομψό ξενοδοχείο Kong Arthur ( http://www.kongarthur.dk ), αποτελεί μέλος του Brochner hotel group. Όπως και άλλα ξενοδοχεία της οικογενειακής αλυσίδας, το Kong Arthur έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα από τον Ιανουάριο του 2007 και έχει μειώσει τις εκπομπές από την κατανάλωση CO2.

Φωτογραφία: http://www.facebook.com/BrochnerHotels/photos

Το ξενοδοχείο διαθέτει 155 δωμάτια και προσφέρει ποδήλατα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δωρεάν wifi.

Hyatt at Olive 8 (Seattle, ΗΠΑ)

Κομψό και «πράσινο», το Hyatt At Olive 8 ( http://www.olive8.hyatt.com ) στο Σιάτλ, τηρεί αρχές Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και έχει λάβει διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση τον Ιούλιο του 2009.

Φωτογραφία: http://www.facebook.com/HyattatOlive8

Ανάμεσα στα πολλά, φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά του, είναι: χαμηλής ροής υδραυλικές εγκαταστάσεις, αεραγωγοί φρέσκου αέρα, οικολογικά spa και μηχανικό σύστημα νερού με περιορισμένα χημικά. Βρίσκεται στην περιοχή των θεάτρων και της διασκέδασης, στο κέντρο της πόλης του Σιάτλ και προσφέρει επίσης χώρους στάθμευσης στους ιδιοκτήτες οχημάτων υψηλής απόδοσης καυσίμου και φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο υπόγειο πάρκινγκ.

Best Western premier Hotel Victoria (Freiburg, Γερμανία)

Το Best Western premier Hotel Victoria ( http://www.hotel-victoria.de ), είναι ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων που βρίσκεται 200 περίπου μέτρα μακριά από τον κεντρικό σταθμό του Φράιμπουργκ. Το ιστορικό κτήριο, το οποίο διαθέτει 66 κλιματιζόμενα, αντιαλλεργικά και μη-καπνιστών δωμάτια, έχει λάβει διεθνή αναγνώριση για την υιοθέτηση μιας σειράς φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

Φωτογραφία: http://www.hotel-victoria.de

Ολόκληρο το ξενοδοχείο εξυπηρετείται από φυσική ενέργεια από τον ήλιο, το νερό, τον άνεμο και το ξύλο, ενώ η χρήση συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας στα δωμάτια και περιορισμού ροής του νερού σε νιπτήρες και ντους προστίθενται στις οικολογικές πρακτικές του.

Inn by the Sea (Cape Elizabeth, Maine, ΗΠΑ)

Ηλιακά πάνελ, δάπεδα από ανακυκλωμένο φελλό και καουτσούκ, εναλλάκτες θερμότητας, τουαλέτες με καζανάκι διπλής ροής και θέρμανση με βιοκαύσιμα: αυτά χαρακτηρίζουν το πολυτελές Inn by the Sea ( http://www.innbythesea.com ).

Φωτογραφία: http://www.innbythesea.com/

Αλλά αυτό που κάνει αυτό το ξενοδοχείο να ξεχωρίζει, είναι η δέσμευσή του για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Διαθέτει εντυπωσιακούς κήπους με ειδικά φυτά που φυτεύονται για να δημιουργήσουν καταφύγιο για την τοπική άγρια ζωή και απειλούμενες πεταλούδες. Κι όλα αυτά, περίπου 10 χλμ. από το Portland.

Ξενοδοχείο Harmony (Nosara, Κόστα Ρίκα)

Αυτό το όμορφο ξενοδοχείο βρίσκεται στην ονειρική πόλη των σέρφερ Nosara, στην Κόστα Ρίκα ( http://www.harmonynosara.com ). Από το πλούσιο, τοπικής προέλευσης, βιολογικό δωρεάν πρωινό, μέχρι τα αναζωογονητικά smoothies από φρέσκα φρούτα, με καλαμάκια από μπαμπού, το ξενοδοχείο Harmony ξεχωρίζει για τις «πράσινες» τακτικές του.

Φωτογραφία: www.harmonynosara.com

Στο ξενοδοχείο περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως γιόγκα, σέρφινγκ και δωρεάν ποδήλατα. Επίσης μπορείτε να ξαπλώσετε στην ιδιωτική αιώρα σας και να παρακολουθήσετε πιθήκους να παίζουν στις μπανανιές, τις οποίες οι υπεύθυνοι φροντίζουν με ανακυκλωμένο και καθαρό νερό.

Μπορείτε τέλος να βοηθήσετε στη φύτευση φοινικών για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους στην παραλία.

Arthur's Pass Wilderness Lodge (South Island, Nέα Ζηλανδία)

Φωλιασμένο μέσα σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο με βουνά, λίμνες, δάση οξιάς και ξέφωτα, το Wilderness Lodge ( http://www.wildernesslodge.co.nz ) στην περιοχή Arthur's Pass, καλύπτει 24.000 στρέμματα στις Άλπεις της Νότιας Νέας Ζηλανδίας. Το πολυτελές Eco-Lodge χτίστηκε με παραδοσιακά και τοπικά υλικά και ο σχεδιασμός του εμπνεύστηκε από τη φιλοσοφία του αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright, ότι τα κτήρια πρέπει να είναι «της γης, όχι στη γη».

Φωτογραφία: www.wildernesslodge.co.nz

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν άνετα καταλύματα και φρέσκο, τοπικής προέλευσης, γκουρμέ φαγητό. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη φύση και της γεωργία, αλλά και να εξερευνήσετε τα αλπικά λιβάδια, τις λίμνες και τα δάση γύρω από το lodge. Οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την τοπική φυλή των Μαορί.

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • ΤΑΞΙΔΙ