Το Πάσχα είναι αλλιώς σε αυτούς τους τέσσερις προορισμούς εξωτερικού

pasxa-malta

Η Μεγάλη Παρασκευή στη Μάλτα

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Μια από τις πιο σημαντικές γιορτές, το Πάσχα, γιορτάζεται ευρέως και φέτος, μάλιστα, συμπίπτει το ορθόδοξο με το καθολικό. Κάθε χώρα έχει τις δικές της πεποιθήσεις και παραδόσεις προκειμένου να το γιορτάσει όσο πιο ξεχωριστά γίνεται, κι όσοι σκοπεύουν να το ανακαλύψουν ξανά φέτος, οι παρακάτω προορισμοί θα τους βοηθήσουν αρκετά.

Μάλτα
Το νησιωτικό κράτος της Μάλτας, στη Μεσόγειο Θάλασσα, θεωρείται μια από τις πιο καθολικές χώρες του κόσμου. Αυτή την εποχή, μάλιστα, φημίζεται για τις παρελάσεις και τους εορτασμούς, που την κάνουν ό,τι πρέπει για πασχαλινές διακοπές. Οι πιο σημαντικές ημέρες για τους ντόπιους είναι η Μεγάλη Πέμπτη, η Μεγάλη Παρασκευή και η Κυριακή του Πάσχα. Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιείται το έθιμο της επίσκεψης των 7 εκκλησιών (Visita Iglesia), ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή, διάφορες πόλεις και χωριά της Μάλτας αναπαριστούν βιβλικές σκηνές και πραγματοποιούν λιτανείες και παρελάσεις, όπου οι συμμετέχοντες κουβαλούν ξύλινους σταυρούς με αλυσίδες στα πόδια. Η Κυριακή του Πάσχα είναι ιδιαίτερης σημασίας και όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Μάλτα οι οικογενειακές συγκεντρώσεις έχουν την τιμητική τους, με φαγητό και ανταλλαγή δώρων. Το αρνί με πατάτες και λαχανικά πρωταγωνιστεί στο τραπέζι, ενώ το δημοφιλές επιδόρπιο είναι η figolla, γλυκό με γέμιση αμύγδαλο.

Η πλατεία Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

Ρώμη
Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στο ιταλικό ημερολόγιο, το “Pasqua” γιορτάζεται δεόντως στην Αιώνια Πόλη. Τουρίστες από όλο τον κόσμο καταφτάνουν κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν σε μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Ρώμη και το Βατικανό, με την τελευταία εβδομάδα του Ιησού να γιορτάζεται με προσκύνημα, κατάνυξη, σοκολατένια αβγά, αλλά και τη φρεσκάδα της Άνοιξης. Το μεγαλείο του να ζήσει κανείς την εμπειρία της πιο μεγάλης καθολικής γιορτής από κοντά, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, με τον Πάπα, έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά για τους πιο θρησκευόμενους, αλλά και γενικότερα η γοητεία του Βατικανού θα καταφέρει να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο Πάσχα σας. Εκτός από την Κυριακή του Πάσχα, όπου όλοι βρίσκονται με τις οικογένειές τους, οι Ιταλοί έχουν άλλον ένα λόγο να συναντηθούν και να διατηρήσουν το γιορτινό πνεύμα κι αυτός είναι η Pasquetta ή το μικρό Πάσχα που πραγματοποιείται τη Δευτέρα του Πάσχα, όπου οι περισσότεροι βρίσκονται με φίλους, πάνε στην εξοχή, κάνουν πικ-νικ κ.ο.κ. Τα παραδοσιακά πιάτα περιλαμβάνουν αρνί ή κατσίκι, αγκινάρα, πασχαλιάτικα ψωμιά κ.ο.κ.

Ακολουθώντας τα βήματα του Ιησού στα Ιεροσόλυμα

Ιερουσαλήμ
Για τους βαθιά θρησκευόμενους, η Ιερουσαλήμ φαντάζει με μονόδρομο το Πάσχα, αφού εκεί μπορούν να ακολουθήσουν τα βήματα του Ιησού τη Μεγάλη Παρασκευή, περπατώντας στο μονοπάτι που πιστεύουν ότι πήρε ο Ιησούς πριν τη Σταύρωση, με μερικούς, μάλιστα, να κουβαλούν το δικό τους σταυρό. Στην άγια αυτή πόλη, την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποιείται πομπή όπου γίνεται αναπαράσταση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, ενώ η αναστάσιμη θεία λειτουργία πραγματοποιείται στο Ναό του Πανάγιου Τάφου –εκεί όπου πιστεύεται ότι έγινε η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού. Κάθε χρόνο, χιλιάδες χριστιανοί από όλο τον πλανήτη καταφτάνουν στα Ιεροσόλυμα για να ζήσουν την έντονη αυτή θρησκευτική εμπειρία, αλλά δεν χρειάζεται να είστε πιστοί για να αισθανθείτε το μεγαλείο. Η μοναδικότητα της Ιερουσαλήμ, με ιστορία που φτάνει 4 χιλιάδες χρόνια πριν, οι αντιθέσεις ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και τη νέα πλευρά και η ατμόσφαιρά της είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσουν γεμάτους αξέχαστες εικόνες και εμπειρίες.

Μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές παραδόσεις στη Μπουκοβίνα είναι η βαφή και ο στολισμός των αβγών

Μπουκοβίνα, Ρουμανία
Η Μπουκοβίνα είναι μια ιστορική περιοχή της Ρουμανίας, από τις πιο παραδοσιακές και γραφικές της, αποτελώντας ιδανικό μέρος για πασχαλινές διακοπές. Μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές παραδόσεις εκεί είναι η βαφή και ο στολισμός των αβγών, ένα έθιμο που αγγίζει τα όρια της τέχνης και περνά από τη μια γενιά στην άλλη. Το Πάσχα στην Μπουκοβίνα σημαίνει να είσαι κοντά στο Θεό και να γιορτάζεις την Ανάσταση με τις χριστιανικές παραδόσεις. Σε αυτό βοηθά σίγουρα και το τοπίο της, με τα όμορφα μοναστήρια να της δίνουν ξεχωριστή χροιά. Η Μεγάλη Εβδομάδα ή Saptamana Patimilor ξεκινά από την Κυριακή των λουλουδιών (Duminica Floriilor) όπου γιορτάζουν όλοι όσοι έχουν όνομα λουλουδιού και φέρνουν κλαδάκια ιτιάς στην εκκλησία για να τα καθαγιάσουν. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όλοι οι χριστιανοί απέχουν από απολαύσεις, διατροφικές και άλλου τύπου και τη Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες βάφουν τα αβγά, ψήνουν το Pasca που είναι παραδοσιακό πασχαλιάτικο ψωμί και το απόγευμα πηγαίνουν όλοι μαζί στην εκκλησία για να λάβουν μέρος στο Μυστικό Δείπνο. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, όλες οι εκκλησίες γεμίζουν κόσμο, για να λάβουν αγιασμένο ψωμί σε κρασί και με το τέλος της λειτουργίας, όλοι φεύγουν από την εκκλησία με αναμμένα κεριά. Την Κυριακή του Πάσχα το φαγητό και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι και πάλι το κύριο έθιμο της ημέρας, με το γεύμα να περιλαμβάνει διάφορα πιάτα με αρνί, αβγά και cozonac, ένα ποαραδοσιακό γλυκό ψωμί με καρύδια και κακάο. Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Ρουμανία συνηθίζουν να τσουγκρίζουν τα αβγά τους.