Καταρράκτες της Βικτωρίας: ένα υδάτινο θαύμα της φύσης

katarraktes-tis-biktorias-ena-udatino-thauma-tis-fusis

ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Πρόκειται για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και μεγαλύτερους καταρράκτες στον κόσμο, μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε στην Αφρική, που η θέα του προκαλεί δέος στον επισκέπτη, ενώ η φύση γύρω του, μοιάζει με θαύμα.

Ο ποταμός Zαμβέζης, ο τέταρτος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, φτάνει σχεδόν τα 2 χιλιόμετρα πλάτος, στο σημείο που δημιουργεί τον περίφημο καταρράκτη πάνω από το χείλος ενός μεγάλου οροπεδίου από βασάλτη, στα 108 μέτρα ( http://bit.ly/LBjfqg )! Η ροή του ποταμού, προχωρά αργά μέσω αυτού του οροπεδίου, εδώ και περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ποταμός έχει υποχωρήσει αργά και τα απομεινάρια προηγούμενων, αρχαίων καταρρακτών, είναι εμφανή στα φαράγγια από το νέο καταρράκτη.

Οι περίφημοι καταρράκτες της Βικτωρίας, δημιουργούν ένα «σύννεφο» υδρατμών που είναι ορατό περισσότερο από 20 χιλιόμετρα μακριά, ενώ τα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού που χύνονται κάθε λεπτό, δημιουργούν έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Μάλιστα, το παλιό όνομά τους, Mosi-oa Tunya, σημαίνει «ο καπνός που βροντά». Οι υδρατμοί, διατηρούν ένα οικοσύστημα σαν τροπικό δάσος δίπλαστον καταρράκτη.

Ο διάσημος εξερευνητής της Αφρικής και ιεραπόστολος, Ντέιβιντ Λίβινγκστον ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που επισκέφτηκε τους καταρράκτες το 1855 και τους ονόμασε καταρράκτες της Βικτωρίας, προς τιμή της βασίλισσάς του. Όταν το νέο άρχισε να κυκλοφορεί στην Ευρώπη, ιδρύθηκε, για εμπορικούς σκοπούς, η πόλη VictoriaFalls, το Old Drift, στη σημερινή Ζάμπια, στην όχθη των καταρρακτών. Λόγω των επιδημιών της ελονοσίας, το Old Drift μεταφέρθηκε στη σημερινή πόλη Λίβινγκστον, στη Ζάμπια.

Το 1905, κατασκευάστηκε η γέφυρα των καταρρακτών της Βικτωρίας, στο Δεύτερο Φαράγγι. Τότε οι καταρράκτες απέκτησαν μεγάλη φήμη ως τουριστικό αξιοθέατο και η πόλη Victoria Falls έγινε το τουριστικό κέντρο της περιοχής, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος για την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε, μέχρι και το 1980 που τελείωσε, η τουριστική κίνηση στους καταρράκτες ήταν περιορισμένη.

Φωτο: wikipedia

Οι καταρράκτες, αποτελούν το εθνικό σύνορο μεταξύ της Ζάμπια( www.zambiatourism.com/travel/places/victoria.htm ) και της Ζιμπάμπουε ( www.zimbabwetourism.net/index.php?option=com_content&view=article&id=99:the-victoria-falls&catid=42:natural&Itemid=312), στο μέσο του Ζαμβέζη και τα Εθνικά Πάρκα των δύο κρατών (που αποτελούν μέλος της λίστας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO- http://whc.unesco.org/en/list/509), απλώνονται και στις δύο πλευρές του ποταμού. Τα φαράγγια και οι απότομοι βράχοι κάτω από τον καταρράκτη, στα πάρκα αυτά, αποτελούν ιδανική περιοχή για αρπακτικά, όπως τα γεράκια και οι μαύροι αετοί, ενώ λίθινα αντικείμενα του Homohabilis έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, αποδεικνύοντας ότι οι πρώιμοι άνθρωποι μπορεί να έζησαν εδώ, πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια.

Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τους καταρράκτες κάθε χρόνο, ενώ υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάμπινγκ και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η ομορφιά των καταρρακτών, έγκειται κυρίως στο φυσικό τοπίο, το οποίο όμως φαίνεται να απειλείται από τον υπέρμετρο τουρισμό. Οι φορείς εκμετάλλευσης στην περιοχή προσφέρουν τα πάντα: από πτήσεις με ελικόπτερο, μέχρι bungee jumping και τη διαχείριση αυτών των δραστηριοτήτων, διατηρώντας παράλληλα μια ποιοτική εμπειρία για κάθε επισκέπτη.

Στο λόφο του καταρράκτη σχηματίζονται δύο νησιά, που είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να είναι εμφανή ακόμα με πλήρη πλημμύρα: Το Νησί Boaruka (ή νησί καταρρακτών), κοντά στη δυτική όχθη και το Νησί Λίβινγκστον, κοντά στη μέση. Ακόμα, διάφορες μικρές νησίδες δημιουργούνται την περίοδο που τα νερά δεν είναι πολλά.

Φωτο: wikipedia

Τα κύρια ρεύματα των καταρρακτών ονομάζονται: Devil's Cataract ή Leaping Water, Main Falls, Rainbow Falls και Eastern Cataract. Μετά τους καταρράκτες, το ποτάμι συνεχίζει την πορεία του μέσα από 7 διαδοχικά φαράγγια.

Τα Εθνικά Πάρκα

Τα δύο Εθνικά Πάρκα στους καταρράκτες της Βικτωρίας, είναι σχετικά μικρά –το πάρκο Mosi-oa-Tunya ( http://whc.unesco.org/en/list/509) καταλαμβάνει 66 τετρ. χλμ. και το πάρκο Victoria Falls National Park, 23 τετρ.χλμ.. Ωστόσο, δίπλα από το τελευταίο, στη νότια όχθη, βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο του Ζαμβέζη, που εκτείνεται 40 χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού. Τα ζώα μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των δύο πάρκων της Ζιμπάμπουε ( www.zimparks.org/index.php?option=com_content&view=article&id=24&Itemid=45 ) και μπορούν επίσης να φτάνουν μέχρι την περιοχή Matetsi Safari, το Εθνικό Πάρκο Kazuma και το Εθνικό Πάρκο Hwange στο νότο.

Από την πλευρά της Ζάμπια, περιφράξεις προσπαθούν να περιορίσουν τα περισσότερα ζώα στο Εθνικό Πάρκο Mosi-oa-Tunya. Αν και η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, η πόλη Victoria Falls, μοιάζει να βρίσκεται σε άλλη χώρα και οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και φιλικοί.

Πώς να πάτε

Οι περισσότεροι επισκέπτες φτάνουν στους καταρράκτες, είτε από την Victoria Falls (Ζιμπάμπουε), είτε από την Maramba (Ζάμπια), όπου υπάρχει πλήρης τουριστική υποδομή. Κάθε πόλη είναι προσβάσιμη οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς.

Οι καταρράκτες είναι τεράστιοι και μπορείτε να τους απολαύσετε από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Διάφορα μονοπάτια σας προσκαλούν να περπατήσετε στην περιοχή και να απολαύσετε τη θέα τους. Μπορείτε επίσης να τους θαυμάσετε από τις γέφυρες Knife Edge Bridge και Victoria Falls Bridge ή από κάτω, από το ποτάμι. Σε ορισμένες περιόδους του έτους, οι πιο τολμηροί, μπορούν ακόμη και να κολυμπήσουν στις φυσικές πισίνες στην κορυφή του καταρράκτη.

Πότε να πάτε

Το ποτάμι είναι συνήθως πολύ φουσκωμένο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν περίπου 540 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, πέφτουν από την κορυφήτου καταρράκτη κάθε λεπτό και είναι ορατός από απόσταση 50 χιλιομέτρων. Κατά την περίοδο των βροχών, όμως, το σύννεφο των υδρατμών μπορεί να κρύβει τη θέα του καταρράκτη. Μέχρι το Νοέμβριο, όταν το νερό είναι σε χαμηλά επίπεδα, οιεπισκέπτες μπορούν να δουν το νερό να «διασπάται» σε διάφορα κομμάτια.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]