Επτά πράγματα που δεν φανταζόσασταν ότι στο εξωτερικό είναι προσβλητικά

sunaxi
ΤΡΙΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2017

Οι πολυταξιδεμένοι σίγουρα θα έχετε βρεθεί κάποια στιγμή σε ταξίδι σας στο επίκεντρο περίεργων βλεμμάτων από ντόπιους, λόγω του ότι κάποια κίνησή σας, εν αγνοία σας, ήταν προσβλητική. Για να μη βρεθείτε σε ανάλογη δυσάρεστη θέση στο μέλλον, δείτε τι πρέπει να ξέρετε.

Φύσημα μύτης
Σε κάποιες χώρες, όπως στην Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, το συνάχι και το ρούφηγμα της μύτης είναι αποδεκτό, αλλά το να φυσήξει κάποιος τη μύτη του με χαρτομάντηλο, αντιμετωπίζεται με περίεργες ματιές. Στις δυτικές κοινωνίες, βέβαια, συνήθως ισχύει το αντίθετο.

Κουβέντα από το πουθενά
Στη Φινλανδία, το να είναι κάποιος γυμνός σε μια μικρή σάουνα με αγνώστους θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Το να πιάσει, όμως, κάποιος κουβέντα σε αγνώστους σε μια στάση λεωφορείου, τους φαίνεται κάπως παράξενο.

Χέρι στην τσέπη
Στην Τουρκία, το χέρι στην τσέπη θεωρείται υπεροπτική συμπεριφορά, όπως επίσης και σε κάποιες άλλες ασιατικές χώρες, όπως στη Νότια Κορέα.

Γέλιο με ανοιχτό στόμα
Στην Ιαπωνία, το γέλιο που φανερώνει τα δόντια μας θεωρείται αγένεια και θυμίζει… άλογο. Κάτι ανάλογο με αυτό που θεωρούμε εμείς για όποιον τρώει θορυβωδώς με ανοιχτό στόμα.

Παπούτσια στο… πόδι
Εσείς μπορεί να νομίζετε ότι κάνετε χάρη στους άλλους αν δεν βγάλετε τα παπούτσια σας να αποκαλυφθούν οι κάλτσες σας, αλλά σε κάποιες ασιατικές κουλτούρες, όπως και κουλτούρες της Καραϊβικής, οι ντόπιοι περιμένουν από τον επισκέπτη να βγάλει τα παπούτσια του όταν μπαίνει στο σπίτι τους. Κι αν δεν το κάνετε, ίσως προσβληθούν.

«Σαν στο σπίτι σου»
Κι όμως, σε κάποιες ασιατιλές κουλτούρες, το να πεις στους καλεσμένους σου να νιώσουν σαν στο σπίτι τους και να πάρουν π.χ. μόνοι τους ένα ποτήρι νερό, θεωρείται αγένεια.

Αγκαλιές από το πουθενά
Η αγκαλιά και το άγγιγμα των άλλων μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό σε χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Κορέα κ.ά., αν δεν γνωρίζετε καλά τον άλλο.