Σκύρος: ένα ξεχασμένο «κόσμημα» στη μέση του Αιγαίου

skuros-ena-ksexasmeno-kosmima-sti-mesi-tou-aigaiou

ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

«Αγκαλιασμένη» από τα γαλάζια νερά του Αιγαίου, με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακή μορφολογία, η Σκύρος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για διακοπές απόλαυσης και ξενοιασιάς.

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων, πολύ κοντά στην Εύβοια. Εκεί συνυπάρχει σε απόλυτη αρμονία το πράσινο με το γαλάζιο, δημιουργώντας τοπία και εικόνες μαγευτικής ομορφιάς, λόφους με πεύκα, βραχώδη ορεινά τοπία, ειδυλλιακές απόμερες ακρογιαλιές, πανέμορφους ορμίσκους και θαλάσσιες σπηλιές.

Το νησί, κατά το μεγαλύτερο μέρος, είναι ορεινό κυρίως στα νοτιοανατολικά, όπου υπάρχουν τα όρη Κόχυλας, Κουμάρι, Πιριώνες και Φανόφτης. Στη δυτική ακτή, βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, η Λιναριά, ενώ πρωτεύουσα είναι η Σκύρος (ή Χώρα), που βρίσκεται στην ανατολική ακτή και απέχει 11 χλμ. από το λιμάνι.

Όλοι οι λαοί που πέρασαν από τη Σκύρο, άφησαν το σημάδι τους στον τόπο μέχρι και σήμερα, μέσα από την τέχνη, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού, ενώ στα μουσεία της θα βρείτε τεκμήρια και μνημεία του σπουδαίου παρελθόντος της.

Κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού, υπάρχουν διάσπαρτοι γραφικοί οικισμοί, κάθε ένας με τη δική του ξεχωριστή ομορφιά που συμπληρώνει όμως τη γενική εικόνα της. Από τη Χώρα ή Χωριό, την πρωτεύουσα του νησιού, μέχρι μαγευτικούς οικισμούς όπως ο Πεύκος, η Ατσίτσα, τα Μαγαζιά ή ο Μώλος, θα συναντήσετε πανέμορφα τοπία και μαγευτικούς προορισμούς.

Η Σκύρος είναι ένα νησί με πολύ πράσινο και πολλές φυσικές ομορφιές: Στην Ατσίτσα τα πεύκα φτάνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, ενώ στα Πουριά οι βράχοι και τα ερείπια του αρχαίου λατομείου σκυριανού πωρόλιθου, δημιουργούν ένα επιβλητικό και συνάμα γαλήνιο τοπίο. Στην νότια πλευρά της Σκύρου, όπου το περιβάλλον είναι άγριο και θυμίζει βουνό, ζούσαν παλιότερα τα σκυριανά αλογάκια, σήμα κατατεθέν της Σκύρου, τα οποία σήμερα είναι προστατευόμενο είδος, μαζί με τη φώκια monachus – monachus και τη χελώνα Caretta - Caretta.

Σε όλο το νησί υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες, διατηρητέα μνημεία της Βυζαντινής περιόδου, ενώ το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων, σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, γεμάτο μνήμες και πληροφορίες για τη Σκύρο και τη ζωή της.

Στη Σκύρο μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες, καθώς ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δίνει τη δυνατότητα εξάσκησης πολλών σπορ όπως η ορειβασία, η αναρρίχηση η ποδηλασία, το wind surfing, το θαλάσσιο σκι, ενώ παράλληλα προσφέρεται για off-road διαδρομή με μηχανή ή 4x4 οχήματα.

Επίσης, η Σκύρος είναι διάσημη για τα κεραμικά της, τα ιδιαίτερα ξυλόγλυπτα έπιπλα, τα κεντήματα και την ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική των σπιτιών της.

Η Χώρα και οι οικισμοί

H Xώρα βρίσκεται ψηλά σε σχέση με την παραλία, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου κάτω από την σκιά ενός πανύψηλου βράχου. Τα στενά, λιθόστρωτα σοκάκια και τα γραφικά, λευκά σπίτια, την κάνουν ιδιαίτερα γραφική και όμορφη.

Καθίστε σε κάποιο από τα μαγαζάκια στην κεντρική πλατεία της Χώρας και απολαύστε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από την πλατεία Μπρουκ, περπατήστε στο κεντρικό καλντερίμι για να «κόψετε» κίνηση και ψωνίστε σουβενίρ από τα μαγαζάκια. Στη Χώρα θα βρείτε επίσης ποικιλία από καφέ, ταβερνάκια και μπαρ.

Οι Αχερούνες είναι όμορφο παραθαλάσσιο χωριό στα δυτικά παράλια της Σκύρου, περίπου 10 χλμ. από τη Χώρα, ενώ στα νοτιοανατολικά βρίσκεται ο γραφικός οικισμός Ασπούς, ένα όμορφο και ήσυχο χωριό, με γαλήνια ατμόσφαιρα και όμορφα τοπία. Ακριβώς δίπλα στις Ασπούς, βρίσκεται η παραλία Αχίλλι, από όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, έπλευσε ο Αχιλλέας με προορισμό της Τροία.

Φωτογραφία: http://www.visitgreece.gr

Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πεύκα και ελιές κι πάνω στα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, στα βορειοδυτικά, βρίσκεται η Ατσίτσα. Απέχει από τη Χώρα 18,50 χλμ. και οφείλει το όνομα της στο μικρό νησάκι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του χωριού είναι οι πέτρινοι πυλώνες, απομεινάρια της σιδηροδρομικής γραμμής, που κατασκευάστηκαν από γερμανική εταιρία, στις αρχές του 1900 και χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά σιδηρομεταλλευμάτων από τα ορυχεία στο βουνό.

Άλλοι οικισμοί είναι τα Γυρίσματα, η Καλαμίτσα, ο Πεύκος κ.ά.

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Στη Χώρα, δίπλα στην πλατεία Μπρουκ, θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκύρου. Ιδρύθηκε το 1963 και εκθέτει ενδιαφέροντα ευρήματα που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του νησιού. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου, υπάρχει ειδικά σχεδιασμένος χώρος όπου αναπαριστάται το σκυριανό σπίτι, με όλους τους λειτουργικούς του χώρους, ακριβώς όπως ήταν χρόνια πριν.

Επίσης, το Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς ( www.faltaits.gr ), ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάιτς και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Στεγάζει μεγάλο αριθμό αντικειμένων του πολιτισμού και της παραδοσιακής τέχνης της Σκύρου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Θα το βρείτε στο παλαιό αρχοντικό των «Φαλνταήδων», που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο, στο ΒΑ άκρου της Σκύρου, χτισμένο πάνω στον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων Πελασγικών τειχών του νησιού - τον Παλαιόπυργο, όπως τον ονομάζουν οι νησιώτες.

Στο νησί υπάρχουν επίσης αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως το Κάστρο, που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα, με θέα στο πέλαγος και στις υπόλοιπες Σποράδες κι ένας οικισμός μεγάλης ιστορικής σημασίας, στη θέση Παλαμάρι, στα ΒΑ παράλια της Σκύρου.

Φωτογραφία: http://travel.skyros.gr

Ανεβαίνοντας προς το Κάστρο, θα συναντήσετε και το δημοτικό Σκυριανό παραδοσιακό Σπίτι, δωρεά Μαρίας και Ανδρέα Γιαλούρη, με όλα του τα έπιπλα, τα χρηστικά αντικείμενα και τη διακόσμησή του.

Παραλίες

Η Σκύρος έχει όμορφες και παρθένες παραλίες για όλα τα γούστα, με γνωστότερες τα Μαγαζιά (μεγάλη και οργανωμένη παραλία κάτω από τη Χώρα), το Μώλο, την Ατσίτσα, την Καλαμίτσα και τον Πεύκο. Πεντακάθαρα νερά, όμορφα τοπία και σε πολλές περιπτώσεις πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

H παραλία Πεύκος, στο νότιο τμήμα, κοντά στο λιμάνι, δίπλα σε ένα πυκνό πευκοδάσος, προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε σκάφη αναψυχής και ψαράδικα. Οργανωμένη και όμορφη είναι επίσης η παραλία Γιαλός, ενώ μικρότερες παραλίες υπάρχουν στη συνέχειά του, ο Mώλος, η Bίνα και στη βορειοανατολική πλευρά τα Γυρίσματα, από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού.

Πιο «οικογενειακές» παραλίες είναι οι Aχερούνες, οι Aσποί και η Kυρά-Παναγιά, με βότσαλο, ενώ πιο απομακρυσμένες, η Aτσίτσα και ο Άγιος Φωκάς στα δυτικά, όπου λειτουργούν και ταβέρνες και οι πιο «δύσκολες», η Kαρεφλού στα βορειοανατολικά, ο Aγιος Πέτρος, η Θεοτόκος, η Aγαλίπα και η Kολυμπάδα.

Φωτογραφία: http://travel.skyros.gr

Το μικρό νησάκι Σαρακήνικο βρίσκεται λίγο νότια από την Σκύρο και διαθέτει την εξαιρετική παραλία Γλυφάδα που προσφέρει ψιλή λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά. Φυσικά μπορείτε να πάτε μόνο με βαρκάκι αλλά αξίζει τον κόπο.

Σκυριανά προϊόντα και κουζίνα

Τα αγροτικά προϊόντα της Σκύρου είναι εκλεκτά, λόγω του ότι χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής. Τυριά, μέλι, βότανα, κρέας, ψάρια και θαλασσινά, αποτελούν τις πρώτες ύλες για τη σκυριανή κουζίνα που θα σας εντυπωσιάσει για την ποιότητά της.

Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι το ντόπιο κατσίκι στον φούρνο, αλλά και η αστακομακαρονάδα σε καλές τιμές, αφού η περιοχή είναι γνωστή για τα θαλασσινά της. Τέλος δοκιμάστε τυροπιτάρι με πεντανόστιμο ντόπιο τυρί.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες του νησιού www.skyros.gr και http://travel.skyros.gr και χάρτη, στη σελίδα: www.sne.gr/images/skyros_map.jpg .

Πώς να πάτε:

Μπορείτε να φτάσετε στη Σκύρο ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς. Ακτοπλοϊκώς ( www.sne.gr ) η Σκύρος συνδέεται με την Κύμη Ευβοίας σε περίπου μιάμιση ώρα. Αεροπορικώς –από το αεροδρόμιο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού- η Σκύρος συνδέεται με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πού να μείνετε:

Στην Σκύρο ο κύριος όγκος των καταλυμάτων βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού και συγκεκριμένα στον Μώλο, στα Μαγαζιά, στην Χώρα, στα Γυρίσματα και στους Ασπούς.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]