Παράλιο Άστρος: Απόδραση που θυμίζει νησί

astros-kunourias
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2024

Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και κατευθυνόμαστε προς την Αρκαδία και το Άστρος Κυνουρίας, για να πάρουμε λίγο άρωμα από καλοκαίρι, χωρίς να μπούμε καν σε πλοίο.

Το Άστρος είναι γνωστό, για όσους πρόσεχαν στο μάθημα της ιστορίας στο σχολείο, από τη Β’ Εθνοσυνέλευση κατά τα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης, ενώ σήμερα αποτελεί μια κωμόπολη που βρίσκεται σε εύφορη κι εκτεταμένη πεδιάδα και όσο ο καιρός ζεσταίνει, τόσο αποτελεί ιδανική απόδραση του Σαββατοκύριακου, ειδικά λόγω του παράλιου κομματιού της.

Απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 32 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν την απόδρασή τους με δύο πανέμορφα και ιστορικά μέρη και ταυτόχρονα να απολαύσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους. Τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε, όμως, στο όμορφο αυτό μέρος της Αρκαδίας, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «νησί»;

Βόλτα στην (παράλια) πόλη
Το παράλιο Άστρος είναι ένα όμορφο, καλοκαιρινό και τουριστικό μέρος, χτισμένο στις πλαγιές του λόφου, που όσο ο καιρός «ανοίγει» τόσο γεμίζει κόσμο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, με πολλούς να καταφτάνουν από την Αθήνα, την Τρίπολη και άλλα μέρη. Εκεί μπορείτε να βολτάρετε στην παραλία, να θαυμάσετε το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του λόφου, αλλά και να χαρείτε τη θάλασσα στην εκτεταμένη παραλία του. Για τα μακροβούτια σας, επιλέξτε την αμμουδερή παραλία του οικισμού ή κατευθυνθείτε στον Aτσίγγανο, την παραλία Bερβένων και την παραλία του Αγίου Ανδρέα. Οι ψαροταβέρνες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες μπροστά στη θάλασσα δεν λείπουν, αφού το μέρος είναι τουριστικό, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί και υπαίθριο θέατρο με πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στο φυσικό λιμανάκι που σχηματίζεται, θα βρείτε πολλά ιστιοφόρα, ενώ υπάρχει και καραβάκι για όσους θέλουν να εκδράμουν στον Αργοσαρωνικό.

Επίσκεψη στον υδροβιότοπο της λίμνης του Μουστού
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Άστρος, ο υδροβιότοπος χωρίζει τη θυρεατική πεδιάδα σε δύο τμήματα, τον κάμπο του Άστρους και τον κάμπο του Αγίου Ανδρέα. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο για σημαντικό πληθυσμό αποδημητικών πουλιών. Εκεί συχνάζουν αγριόκυκνοι, ερωδιοί, αγριόπαπιες, νερόκοτες, ενώ στους πυκνούς καλαμιώνες του φωλιάζουν γεράκια, πορφυροτσικνιάδες αλλά και μικρός αριθμός από τους απειλούμενους με εξαφάνιση καλαμοκανάδες. Από τα υπόλοιπα είδη της πανίδας του συναντώνται κέφαλοι, χέλια, κρασπεδοχελώνες και είδη φρύνων και σαυρών που προστατεύονται από τη συνθήκη της Βέρνης και από την ελληνική νομοθεσία.

Περιήγηση στο Μεσόγειο Άστρος
Απέχει από το παράλιο κομμάτι περίπου 4,5 χιλιόμετρα κι εκεί θα βρείτε και το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, όπου πραγματοποιήθηκε η Εθνοσυνέλευση, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αποτελεί το εμπορικό κέντρο της περιοχής, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στην πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία, να κάνετε τη βόλτα σας, αλλά και να προμηθευτείτε αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

Άλλα αξιοθέατα
Περάστε μια βόλτα από τον φάρο του παράλιου Άστρους που ιδρύθηκε το 1893 και αποτελεί ιστορικό αρχιτεκτονικό μνημείο, ενώ έχει πάψει να λειτουργεί από τα μέσα του 1990 και έχει μεταφερθεί στην πίσω πλευρά του λόφου, στην περιοχή Ανεμόμυλος.

Κάτω από τον φάρο βρίσκεται η Σπηλιά της Μπουμπουλίνας, όπου λέγεται πως μέσω της οποίας έφταναν πολεμοφόδια και τρόφιμα στους πολεμιστές που έμεναν μέσα στο Κάστρο, με τη βοήθεια μιας υπόγειας σήρραγας. Κοντά θα δείτε και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Μια ανάσα από το υπαίθριο θέατρο βρίσκεται και το άγαλμα της γοργόνας Σθενούς στο λιμάνι, που φιλοτεχνήθηκε από τη γλύπτρια Λουκία Γεωργαντή το 2005 που αξίζει να δείτε.

Επισκεφτείτε και τη λιτή εκκλησία της Ευαγγελίστριας, ρυθμού Βασιλικής, η οποία υπολογίζεται ότι υπάρχει από το 1256, ενώ αν θέλετε να βγείτε παραέξω, απολαύστε φύση και οξυγόνο στα ορεινά χωριά της Βόρειας Κυνουρίας, όπως τον Άγιο Πέτρο, την Καστάνιτσα, τον Πραστό, τον Άι Γιάννη κ.ά. Κι αν οι επισκέψεις σε μοναστήρια βρίσκονται πάντα στις αποδράσεις σας, η ιερά μονή Κοίμησης της Θεοτόκου ή Μαλεβή, η μονή Λουκούς και η Έλωνα αποτελούν τα τρία πιο φημισμένα μοναστήρια της Κυνουρίας που πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας.

Πού να μείνετε
-Στο Galaxy Rooms αν είστε μεγάλη οικογένεια ή παρέα, που είναι διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων για μέχρι 5 άτομα, από 110 ευρώ τη βραδιά.

-Στο Castle View Studios που απέχει έξι λεπτά με τα πόδια από την παραλία, ενώ το ενετικό κάστρο «Castello della estella» είναι προσβάσιμο σε 500 μέτρα, από 65 ευρώ τη βραδιά.

-Στο Violetta Studios με θέα τη θάλασσα, από 60 ευρώ τη βραδιά. 

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]