Οι εκθέσεις και τα δρώμενα που θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών

manifestophoto JulianRosefeldt
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΜΑΙΟΥ 2017

Έκθεση φωτογραφίας, κινηματογραφική προβολή και κινηματογραφική εγκατάσταση με την Kate Blanchett να πρωταγωνιστεί.

Μπορεί το θέατρο να έχει τον πρώτο λόγο και η μουσική με τον χορό τον δεύτερο, ωστόσο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δεν περιλαμβάνει μονάχα αυτές τις μορφές τέχνης. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμά του έχουν κάθε χρόνο τα δρώμενα και οι εικαστικές εκθέσεις.

Έτσι και φέτος, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει έκθεση φωτογραφίας, κινηματογραφική προβολή και κινηματογραφική εγκατάσταση με την Kate Blanchett να πρωταγωνιστεί.

Αναλυτικότερα:

ΔΡΩΜΕΝΑ

Athens Open Air Film Festival – «H παρέα των λύκων»: Η ταινία του 1984 σε σκηνοθεσία Νιλ Τζόρνταν αποτελεί την ίσως πιο αυθεντική, σαν ατμόσφαιρα, ταινία που έγινε ποτέ στο πνεύμα των ζοφερών ιστοριών των αδελφών Γκριμ. «Βάφει» τον μύθο της Κοκκινοσκουφίτσας στο πορφυρό χρώμα του αίματος που του ταιριάζει, ανασύροντας στην επιφάνεια κάθε υπόγεια, απαγορευμένη πτυχή του και ανανεώνοντας ευφάνταστα όχι μόνο το διάσημο παραμύθι, αλλά και την κινηματογραφική μυθολογία του λυκανθρωπισμού.

(13 Ιουνίου 2017 στις 21.00. Πειραιώς 260, Κήπος Δ. Εισιτήρια: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ: 5€, Ανέργων: 5€. Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets)

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Μια άλλη ζωή: ανθρώπινες ροές, άγνωστες Οδύσσειες»: Αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, στη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 26 φωτογράφοι –οι περισσότεροι από αυτούς ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι– με περισσότερα από 160 έργα τους, που παρουσιάζουν τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια του ξεριζωμού από την πατρίδα και του ταξιδιού προς το άγνωστο. Η Ελλάδα, που λόγω της θέσης της υπήρξε ανέκαθεν σημείο υποδοχής πληθυσμιακών μετακινήσεων, έγινε και αυτή τη φορά αποδέκτης της προσφυγικής κρίσης.

Η έκθεση αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο το μεγάλο αυτό τραύμα της σύγχρονης ιστορίας. Οι φωτογράφοι αποτύπωσαν τη δίνη των γεγονότων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο ανθρώπινο στοιχείο και απεικονίζοντας την αγωνία, την απώλεια, την απόγνωση και τα αδιέξοδα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες. Η επαγγελματική φωτοδημοσιογραφία οικοδομεί τον κύριο κορμό της έκθεσης και πλαισιώνεται από τη «δημοσιογραφία των πολιτών», που καταγράφει τις αλληλέγγυες δράσεις, αλλά και την πολυσυζητημένη αυτοαναπαράσταση των ίδιων των προσφύγων.

(22 Μαΐου - 19 Ιουλίου 2017 στις 19.00. Πειραιώς 260, Α. Εισιτήρια: ​Κανονικό: 2€. Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/greekfestival/mia-alli-zoi/)

«Μανιφέστο»: Ο Γερμανός εικαστικός και κινηματογραφιστής JulianRosefeldt (Γιούλιαν Ρόζεφελντ) αποτίνει φόρο τιμής στα καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ού αιώνα με μια κινηματογραφική εγκατάσταση που προβάλλεται σε δεκατρείς γιγαντοοθόνες. Οι θέσεις ρευμάτων όπως ο Φουτουρισμός, το Νταντά, η Ποπ Αρτ, το Fluxus, αλλά και το Δόγμα 95 του Lars Von Trier, όπως και οι Χρυσοί Κανόνες της Κινηματογράφησης του Jim Jarmusch επανερμηνεύονται με τη μορφή μονολόγων από την Kate Blanchett.

Η βραβευμένη Αυστραλή ηθοποιός ενσαρκώνει το μανιφέστο-κολάζ υποδυόμενη δεκατρείς διαφορετικούς ρόλους, μεταξύ αυτών μια χορογράφο, μια δασκάλα, μια εργάτρια, μια χρηματίστρια και έναν άστεγο. Η ταινία αποκαλύπτει τόσο την επιτελεστική διάσταση όσο και την πολιτική σημασία των συγκεκριμένων διακηρύξεων, ενώ συγχρόνως θέτει υπό συζήτηση τον ρόλο των καλλιτεχνών σήμερα. Έργα του JulianRosefeldt περιλαμβάνονται στις συλλογές των σημαντικότερων μουσείων του κόσμου.

(1 Ιουνίου - 19 Ιουλίου 2017 στις 19.00. Πειραιώς 260, Α. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 5€)