Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης μιλά για τους «Τιτάνες» (Video και φωτογραφίες)

evripidislaskaridissite3photomarilenastafylidou Marilena Stafylidou
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2017

Το νέο έργο με την ομάδα του, OSMOSIS, θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Οι Τιτάνες είναι μια παράσταση που φτιάχνεται τώρα. Αισθάνομαι ότι για να μπορούσα να μιλήσω παραπάνω για αυτή την παράσταση θα έπρεπε να ανακαλύψω καινούργιες λέξεις, μια καινούργια γλώσσα και αυτό είναι που κάνουμε κάθε ημέρα στην πρόβα. Προσπαθούμε να μιλήσουμε για τα πράγματα με νέο τρόπο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε χώρο για αυτά που δεν λέγονται…».

Κάπως έτσι, περιγράφει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης το νέο έργο του με την ομάδα OSMOSIS, «Τιτάνες», που αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας και Καναδά και θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 6 , 7 και 8 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 (Κτίριο Ε).

Δείτε το βίντεο της παράστασης 

 

Ioannis Tranganidas
Η υπόθεσή του έχει ως εξής: Πριν το «πριν» και μετά το «μετά». Δύο μοναχικά πλάσματα ανακαλύπτουν ξανά και ξανά την αιωνιότητα, τα υλικά του κόσμου, μικρά και μεγάλα, τα θρύψαλα της καθημερινότητας, τα φώτα των άστρων, τον ακίνητο χρόνο. Όλα τα αντίθετα βρίσκονται μαζί, δεν έχουν αλλού να πάνε…

Όπως αναφέρει η ομάδα, πρόκειται για ένα έργο που αποτίει φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού, ενός άμωμου κόσμου.

Ioannis Tranganidas

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Fondation d’ entreprise Hermès, στο πλαίσιο του προγράμματος New Settings. Συμπαραγωγοί: Φεστιβάλ Αθηνών, Theatre de la Ville (Γαλλία), Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Festival TransAmériques (Καναδάς), JulidansAmsterdam (Ολλανδία), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, OSMOSIS. Με την υποστήριξη των: O Espaço do Tempo (Πορτογαλία), Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, Centre Culturel Hellenique (Γαλλία), Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν. Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines.

Να σημειωθεί ότι το έργο «Τιτάνες», μετά την πρεμιέρα του στη διοργάνωση, θα ταξιδέψει εκτός ελληνικών συνόρων, με το πρόγραμμα της περιοδείας του να διαμορφώνεται ως εξής:

Τορίνο, Festival delle Colline Torinesi: 19 Ιουνίου 2017
Βαρκελώνη, Grec Festival de Barcelona: 5-7 Ιουλίου 2017
Άμστερνταμ, Julidans: 13 Ιουλίου 2017
Παρίσι, Theatre de la Ville: 30 Νοεμβρίου, 1-2 Δεκεμβρίου 2017

Ioannis Tranganidas
Συντελεστές
Σκηνοθεσία, χορογραφία & σκηνογραφία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Ερμηνευτές: Ευριπίδης Λασκαρίδης, Δημήτρης Ματσούκας
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική σύνθεση & ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος
Προγραμματισμός, ηχητικός σχεδιασμός & ζωντανός χειρισμός μουσικής: Θεμιστοκλής Παντελόπουλος
Ηχητική εγκατάσταση & ζωντανός χειρισμός μουσικής: Νίκος Κόλλιας
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Φωτιστική εγκατάσταση: Κωνσταντίνος Μαργκάς, Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Δρόσος Σκώτης, Διογένης Σκαλτσάς, Σίμος Πατιερίδης, Νίκος Δραγώνας, Θάνος Λέκκας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Δημήτρης Τριανταφύλλου, Παρασκευή Λυπημένου
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Ιωάννα Πλέσσα
Βοηθοί παραγωγής - trainees: Samuel Esteves Querido, Lisandra Caires  
Συντονισμός παραγωγής: Ελισάβετ Τσουχτίδη
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Δούρου

Ioannis Tranganidas
Info
Πειραιώς 260, Ε. 6-8 Ιουνίου στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: ​Κανονικό: Από 20€ έως 25€ Φοιτητικό: 12€ ΑΜΕΑ: 5€ Ανέργων: 5€. Προπώληση: http://tickets.greekfestival.gr/theater/greekfestival/euripidis-laskaridis-titanes/.

Ioannis Tranganidas

Παράλληλα με την πρεμιέρα και την ευρωπαϊκή περιοδεία του έργου «Τιτάνες», ο Λασκαρίδης και η ομάδα του θα επαναφέρουν -εκτός Ελλάδος- την επιτυχημένη περφόρμανς «Relic», που έχει παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ διεθνούς κύρους, όπως, μεταξύ άλλων, η Biennale de la Dance της Λυών, το Chantier d’ Europe του Theatre de la Ville στο Palais de Tokyo, το La Comedie de Reims του Λουντοβίκ Λαγκάρντ και το Dublin Dance Festival, αλλά και στο δικό μας Φεστιβάλ Αθηνών το 2015 και στο Θέατρο Ροές τον Απρίλιο του 2016 σε συνεργασία με το Rēs Ratio Network αλλά και στο Bios στα τέλη του 2016. Ακολουθούν οι σταθμοί περιοδείας του «Relic»: Ιερουσαλήμ, The Israel Festival: 15 Ιουνίου 2017 και Σεντ Ετιέν, Festival des 7 Collines: 30 Ιουνίου 2017, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η παρουσίασή του στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2017.