«Μήδεια» ξανά για τον Δημήτρη Καραντζά

mideia-karantzas Marilena Stafylidou
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η ευριπίδεια τραγωδία θα επιστρέψει στη σκηνή, αυτή τη φορά του Εθνικού Θεάτρου.

Αφού πρωτοπαρουσιάστηκε για δύο βραδιές στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, η κατά Δημήτρη Καραντζά «Μήδεια» ετοιμάζεται να επανακάμψει στη σκηνή.

Η ευριπίδεια τραγωδία θα παρουσιαστεί από μέσα Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο για περιορισμένο κύκλο παραστάσεων, ενταγμένη στον προγραμματισμό της πρώτης κράτικης σκηνής της χώρας για τη σεζόν 2017-2018.

Θυμίζουμε ότι στην παράσταση του Δημήτρη Καραντζά, την κεντρική ηρωίδα δεν ερμηνεύει μια γυναίκα ηθοποιός, αλλά ένας άντρας, ο Γιώργος Γάλλος. Τρεις άντρες βρίσκονται πάνω στη σκηνή προκειμένου να αναρωτηθούν, να επανεξετάσουν, να επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στον «θρύλο» της Μήδειας από αντρική σκοπιά.

Σε ποια σημεία η Μήδεια «υποκρίνεται», σε ποια σημεία επιχειρηματολογεί επαρκώς, ποια μέρη του έργου είναι αμιγώς λογικά και δικαιολογημένα και πού σφάλλει; Πώς τρία πρόσωπα αντίθετου φύλου από αυτό του ρόλου μπορούν να δικαιολογήσουν και να αθωώσουν την πράξη της Μήδειας; Η παράσταση επανέρχεται στο έργο για να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα σε έναν πάγκο ανατομικής μελέτης της ρυθμολογίας και της επιχειρηματολογίας του, σε μια «ψιθυριστή» παράσταση που προσπαθεί να αγγίξει το «σύμπτωμα» της Μήδειας.

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος (Μήδεια), Χρήστος Λούλης (Ιάσων, Κρέοντας, Παιδαγωγός, Αιγέας,), Μιχάλης Σαράντης (Χορός, Άγγελος,Τροφός).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ