Τι θα δούμε στο Θέατρο Άνεσις τη νέα σεζόν

vanias
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Οι δύο νέες παραγωγές που θα παρουσιαστούν στη θεατρική σκηνή της Λεωφόρου Κηφισίας.

Τον Οκτώβριο του 2017 ξεκινά μία ακόμα χειμερινή θεατρική περίοδος και το Άνεσις θα δώσει το παρών με δύο από τα σπουδαιότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου κάνοντας πιο σαφή από ποτέ τον προσανατολισμό του για το καλό ρεπερτόριο. «Άμλετ» και «Θείος Βάνιας» θα αποτελέσουν τις δύο νέες παραγωγές, με παλιούς γνώριμους αλλά και νέους συνεργάτες για τη θεατρική σκηνή της  Λεωφόρου Κηφισίας.

«Άμλετ»

Patroklos Skafidas

Μετά το «Έγκλημα και Τιμωρία», ο Λεβάν Τσουλάτζε, καλλιτεχνικός διευθυντής του Kote Marjanishvili, συνεργάζεται ξανά με τον Τάσο Ιορδανίδη για να παρουσιάσουν μαζί την τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο πρώτος θα σκηνοθετήσει τον δεύτερο στον ομώνυμο ρόλο. Στο πλευρό του θα δούμε τους Άρη Λεμπεσόπουλο στο ρόλο του Βασιλιά της Δανίας Κλαύδιου, την Πέμη Ζούνη ως Βασίλισσα της Δανίας Γερτρούδη, την Ιωάννα Παππά στο ρόλο της τραγικής Οφηλίας και το Θοδωρή Κατσαφάδο στο ρόλο του Πολώνιου, Συμβούλου του Βασιλιά.

Η υπόθεση

Ο Βασιλιάς της Δανίας πεθαίνει απροσδόκητα και στη θέση του αναλαμβάνει χρέη Βασιλέα ο αδερφός του Κλαύδιος αφού πρώτα παντρευτεί τη χήρα Βασίλισσα, Γερτρούδη. Ο νεαρός Πρίγκιπας Άμλετ, δυσαρεστημένος από το θάνατο του πατέρα του αλλά και τον εσπευσμένο γάμο της μητέρας του με το θείο του, «βλέπει» το φάντασμα του νεκρού Βασιλιά και αποζητά δικαίωση για το νεκρό.

Ο Άμλετ πραγματεύεται με λυρισμό και δραματικότητα διαχρονικά ζητήματα σχετικά με την πολιτική, την εξουσία, την ηθική και την απόσταση ανάμεσα στην ανθρώπινη  διάνοια και την πραγμάτωση της. Θίγει ταυτόχρονα μια ερωτική και μια οικογενειακή τραγωδία, αναφέρεται στη φιλοσοφία, τη μεταφυσική, την ψυχολογία και φτάνει να σχολιάσει ακόμη και την ίδια τη θεατρική τέχνη.

Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου και η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει μέσω της viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-anesis/amlet/), σε προνομιακή τιμή που θα αυξάνεται σταδιακά και θα ισχύει μέχρι και την παραμονή της πρεμιέρας.

«Θείος Βάνιας»

Ο πολυδιάστατος Δημοσθένης Παπαδόπουλος επιστρέφει στη σκηνή τόσο σαν σκηνοθέτης, αλλά και σαν ηθοποιός έπειτα από απουσία ετών, για την ερμηνεία ενός εκ των εμβληματικότερων χαρακτήρων του Άντον Τσέχωφ, εκείνον του Βάνια.

Μαζί του, η Θάλεια Ματίκα στο ρόλο της Έλενα στη δεύτερη συνεργασία της με το σκηνοθέτη μετά το επιτυχημένο «Στρίψιμο της βίδας»,ο Βασίλης Μπισμπίκης στο ρόλο του Αστρόφ, η Σοφία Πανάγου σε εκείνον της Σόνιας και οι Θοδωρής Κανδηλιώτης, Δημήτρης Διακοσάββας, Δημήτρης Καπετανάκος, Μανώλης Καζαμίας.

Η υπόθεση

Η διαχείριση ενός οικογενειακού κτήματος, ιδιοκτησίας του γαμπρού του Βάνια για τον οποίο ο τελευταίος εργάζεται με πίστη και προσήλωση, αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται μια ιστορία για τα οράματα που διαψεύστηκαν, τις ιδέες που προδόθηκαν, τα πάθη που άδοξα σβήστηκαν και τις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζονται για να γκρεμιστούν, σε ένα συγκλονιστικά σύγχρονο σχόλιο για την «ατάραχη» ζωή της επαρχίας που αλλοτριώνει σε βάθος και καταρρακώνει ανθρώπους και συνειδήσεις.

Οι ήρωες στο «Θείο Βάνια», διαχρονικοί και δραματικά επίκαιροι, βιώνουν τη φθορά και την ήττα του χρόνου, υποταγμένοι σε μια καθημερινότητα που τους διαλύει. Είναι τραγικοί ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως έχουν ήδη χάσει και ανέλπιδα αναμένουν το τέλος.

Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 14 Νοεμβρίου και η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει στην προνομιακή τιμή των 10 ευρώ μέσω της viva.gr. Θα ισχύει μέχρι και την παραμονή της πρεμιέρας.