«Κοριολανός» από τον Αλέξανδρο Διαμαντή στο Σημείο

koriolanos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η τελευταία τραγωδία του Σαίξπηρ εξετάζεται εδώ κάτω από νέο φως, απογυμνωμένο από κάθε περιττό στοιχείο, μέσα σ’ένα βίαιο και ηρωικό σύμπαν.

Λιμός σαρώνει τη Ρώμη. Ο Γάιος Μάρκιος Κοριολανός, εθνικός ήρωας, πολεμιστής γενναίος και αλαζόνας, απεχθάνεται το λαό. Στο μεταξύ ξεσπάει πόλεμος με τους εχθρούς των Ρωμαίων, τους Βόλσκους, από τον οποίο ο Κοριολανός γυρνάει θριαμβευτής. Κατευθυνόμενος και χειραγωγούμενος από τους πολιτικούς της άρχουσας τάξης, αλλά και από την ίδια του τη μητέρα, τη Βολούμνια, ο Κοριολανός μπλέκει σ’ένα πολιτικό παιγχνίδι και καταλήγει στην εξορία. Ζητώντας την εκδίκηση, συμμαχεί με το θανάσιμο εχθρό, δικό του και της Ρώμης, τον Βόλσκο πολέμαρχο, Τούλλο Αουφίδιο και βαδίζει ενάντια στην πατρίδα του. Ο αδιάλλακτος χαρακτήρας του και η πολιτική άγνοια που τον οδήγησαν στην εξορία, γίνονται και η αιτία του θανάτου του, στα χέρια των νέων του συμμάχων.

Αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Κοριολανός» που θα ανέβει στο Θέατρο Σημείο σε συνεργασία με την εταιρία παραγωγής ΛΥΚΟΦΩΣ και σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Διαμαντή. Από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόνο άλλες τέσσερις φορές και εξετάζεται εδώ κάτω από νέο φως, απογυμνωμένο από κάθε περιττό στοιχείο, μέσα σ’ένα βίαιο και ηρωικό σύμπαν.

Ένας εξαμελής θίασος υψηλών αξιώσεων: Ιωάννης Παπαζήσης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Στάθης Μαντζώρος, Ορόρα Μαριόν, Άρτεμις Γρύμπλα, Νικόλας Μίχας, υπό την καθοδήγηση ενός πολύ νέου, αλλά δοκιμασμένου σκηνοθέτη, αναλαμβάνει να αναπαραστήσει την ιστορία του μεγάλου ιδεολόγου που προτίμησε να βαδίσει ενάντια στην ίδια του την πατρίδα, παρά να προδώσει τις ιδέες του. Οι ακραίες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο ασφυκτικό περιβάλλον της διεκδίκησης και της διατήρησης της εξουσίας, διατρέχουν το έργο. Κάθε αγαθή ανθρώπινη προαίρεση, κάθε αίσθημα και κάθε συμπεριφορά έχει οξειδωθεί από την εμμονή με την κυριαρχία επί των πάντων. Όλοι οι ήρωες του έργου έχουν απόλυτη συνείδηση των πράξεών τους και ακλόνητη προσήλωση στις προθέσεις τους· πρόκειται για έναν μέχρι τελικής εξόντωσης αγώνα, για μια θανατηφόρα πάλη του ανθρώπου με τη μοίρα του μέσα στο περίοπτο δημόσιο σφαγείο της εξουσίας.

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Διαμαντής Σκηνογραφία: Μικαέλα Λιακατά Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου Βοηθός Σκηνοθέτη: Βικτόρια Στιμπέλσκι Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού Ιωάννης Παπαζήσης: Κοριολανός Παρθενόπη Μπουζούρη: Βολούμνια-Αουφίδιος Στάθης Μαντζώρος: Μενένιος-Βόλσκος Συνωμότης. Ορόρα Μαριόν: Βρούτος-Βιργίλια Άρτεμις Γρύμπλα: Επαναστάτης-Κομίνιος-Βαλέρια-Βόλσκος Άρχοντας. Νικόλας Μίχας: Επαναστάτης-Σικίνιος-Λάρκιος-Νικάνωρ.

Info
Θέατρο Σημείο: Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα όπισθεν Παντείου Πανεπιστημίου τηλ. 2109229579. Από 6 Νοεμβρίου έως 16 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 12 € Μειωμένο: 8 € Ομαδικό: 10 €.