Κακό το καθισιό αλλά και η ορθοστασία όταν είναι πολύωρη

mparman-serbitoros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Παρά τη δαιμονοποίηση της καθιστικής ζωής, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι παρατεταμένες περίοδοι ορθοστασίας στην εργασία ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ενώ οι εκτεταμένες περίοδοι που περνάει κάποιος καθιστός έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, τον διαβήτη τύπου 2 και την επιτάχυνση της γήρανσης, αποδεικνύεται ότι η ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα ίσως να μην είναι μια καλή εναλλακτική.

Εκείνοι που στέκονται όρθιοι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Εpidemiology.

Στη 12ετή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες εργασίας 7.000 συμμετεχόντων από το Οντάριο του Καναδά και διαπίστωσαν ότι όσοι στέκονταν όρθιοι στη δουλειά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με όσους εργάζονταν καθιστοί.

«Η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μεταξύ των ερωτηθέντων που η εργασία τους απαιτούσε πολύωρη ορθοστασία (6,6%) είναι παρόμοια με τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στους καπνιστές σε καθημερινή βάση (5,8%) ή στους παχύσαρκους (6,9% )», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Peter Smith.

Η ορθοστασία για ώρες στο τέλος αυξάνει την πίεση στις φλέβες και το ενισχύει το οξειδωτικό στρες, που μπορεί να συμβάλει στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως έχουν διαπιστώσει σχετικές μελέτες. Η παρατεταμένη ορθοστασία έχει επίσης συνδεθεί με χρόνιο πόνο στην πλάτη και μυοσκελετικές διαταραχές στα πόδια.

Ο Smith υποδεικνύει ότι οι εργοδότες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε προγράμματα ευεξίας που θα στοχεύουν σε όσους υπόκεινται σε παρατεταμένες περιόδους ορθοστασίας. Για όσους δεν μπορούν να αποφύγουν την ορθοστασία στη δουλειά, συνιστά τακτικό στρέτσινγκ κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους, για να χαλαρώνουν τους μύες τους.

Εκτός από όσους επιλέγουν οικειοθελώς να εγκαταστήσουν ένα «όρθιο» γραφείο αντί για ένα συνηθισμένο (και οι οποίοι αποφεύγουν να καθίσουν, ακόμη και όταν κουραστούν), κάποιοι από τους εργαζομένους που κινδυνεύουν περισσότερο από την ορθοστασία είναι οι ταμίες, οι πωλητές, οι σεφ και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή: iatrikanews