Η «Σταματία» και η «Μαργαρίτα» επιστρέφουν στη σκηνή

stamatia2 Nikos Karanikolas
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Δύο επιτυχημένοι μονόλογοι βρίσκουν ξανά φέτος τον δρόμο τους για το θεατρικό σανίδι.

Αφοιύ διέγραψαν μία επιτυχημένη πορεία στη σκηνή, δύο από τους πιο δημοφιλείς γυναικείους μονολόγους των τελευταίων ετών, η «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Κώστα Σωτηρίου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, επανέρχονται μες στον Νοέμβριο στο σανίδι. Αναλυτικότερα:

«Σταματία, το γένος Αργυροπούλου»

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για 2 ολόκληρα χρόνια (2014-2016), η Ελένη Ουζουνίδου επανακάμπτει για ένα ακόμη ρεσιτάλ ερμηνείας στο ρόλο της Σταματίας, μιας γυναίκας γεννημένης στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου υπάλληλου του Υπουργείου Εμπορίου. Διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει και κυρίως να αποδεχτεί τη ζωή που προχωράει δίπλα της. Επιμένει πεισματικά να βλέπει τα πάντα μέσα από τα δικά της παραμορφωτικά γυαλιά, καταλήγοντας άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική φιγούρα, μέσα στα γεγονότα που διαδραματίζονται δίπλα της και αφορούν άμεσα τόσο την ίδια, όσο και τους δικούς της ανθρώπους. Προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό, καταλήγει να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον της και να κάνει την αναδρομή της ζωής της, απομένοντας μόνη.

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης.

Info: Θέατρο Κιβωτός. Από 20 Νοεμβρίου για 4 μόνο παραστάσεις. Δευτέρα 20/11, 27/11, 4/12 & 11/12 στις 20:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 13€, Φοιτητικό / Ανέργων 10€

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» 

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Έφη Μουρίκη θα ενσαρκώσει μία δασκάλα του Δημοτικού που στην αίθουσα διδασκαλίας ξετυλίγει τη διττή της ταυτότητα. Της δασκάλας, μα και της γυναίκας που εξουσιάζει. Πρόκειται για μία αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας, όπως τη συναντάμε στην κοινωνία, στην οικογένεια, στο σχολειό, στην εκκλησία, στο κράτος. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα, ακροβατεί ανάμεσα στο λογικό και στο παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης. Μάθημα ζωής με σύνθετα αλλά και πολλά απλά νοήματα-μηνύματα, ο μονόλογος του Ατάιντε συγκλονίζει ακόμα και αποδεικνύεται και πάλι προφητικός και επίκαιρος. Η κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος με ό,τι ηθικό και πνευματικό  συμπαρέσυρε βρίσκεται εδώ, σ ΄αυτόν τον μονόλογο.

Σκηνικό-Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη Μουσική: Παναγιώτης Τσεβάς.

Info: Θέατρο Ζίνα. Από 13 Νοέμβρη, Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ