H Ιόλη Ανδρεάδη έλεγε τα κάλαντα μέχρι τα 18

ioli-andreadi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η σκηνοθέτης θυμάται για λογαριασμό του clickatlife τα καλύτερά της Χριστούγεννα και μια αγαπημένη γιορτινή συνήθεια, που άργησε να εγκαταλείψει.

Zητήσαμε από ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς και ανθρώπους των τεχνών να μας γράψουν για τις γιορτές εκείνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ξεχάσουν. Στιγμιότυπα, ιστορίες, μνήμες σκόρπιες ή συγκροτημένες, αναμνήσεις θολές ή και πιο πρόσφατες από τη δική τους πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου. Ξεκινάμε με την Ιόλη Ανδρεάδη και συνεχίζουμε! 

«Με τη φίλη μου τη Μαίρη συνεχίζαμε να λέμε τα Κάλαντα ακόμη κι όταν είχαμε μεγαλώσει πια υπερβολικά γι’ αυτό. Ντυνόμασταν με φόρμες, φουσκωτά μπουφάν και σκούφους που έκρυβαν το μισό μας πρόσωπο και πιστεύαμε έτσι πως θα φαινόμασταν για δεκατριών στα δεκαοκτώ μας. Μόνο εμείς το πιστεύαμε, γιατί οι άνθρωποι που μας άνοιγαν την πόρτα πάντα σχολίαζαν την ηλικία μας. Όμως εμείς δεν μπορούσαμε να ξεκολλήσουμε απ’ αυτή την αγαπημένη συνήθεια, που την είχαμε μετατρέψει και σε μια μικρή (και ελάχιστα επικερδή) επιχείρηση, πηγαίνοντας σταθερά, με σχέδιο, σε περιοχές πλούσιες, σαν το Κολωνάκι, νομίζοντας πως οι κάτοικοι εκεί θα είναι πιο γενναιόδωροι. Μετά από κάποια ταπεινωτικά σχόλια για το πόσο μεγάλες φαινόμαστε, αποφασίσαμε από κοινού να τα παρατήσουμε.

Θυμάμαι ακόμη και κάποια άλλα Χριστούγεννα, όταν στο σπίτι μας στο Λονδίνο είχαμε «ξεμείνει» μόνες η Ελληνίδα συγκάτοικός μου, Φωτεινή, κι εγώ. Περάσαμε το βράδυ μας πίνοντας ζεστό κόκκινο κρασί και καπνίζοντας απανωτά «έτοιμα» τσιγάρα από τα δικά της, τα ελληνικά, στην κουζίνα μας, κάτι που δεν κάναμε ποτέ, γιατί η άλλη συγκάτοικός μας δεν ήταν καπνίστρια. Μέσα σ’ αυτές τις ώρες είπε η καθεμιά στην άλλη τον πόνο της, γελάσαμε με τους πόνους μας αυτούς, νοσταλγήσαμε την Ελλάδα, μιλήσαμε γι’ αυτήν και αναρωτηθήκαμε για πόσο ακόμα θα είμαστε στο Λονδίνο. Εμένα ήταν τα τελευταία μου Χριστούγεννα εκεί, αλλά δεν το ήξερα ακόμη. Εκείνη ζει εκεί και τώρα, στο ίδιο σπίτι, στην Old Street και είμαι σίγουρη πως κάθε Κυριακή ομορφαίνει την κουζίνα μας με λουλούδια από τη Flower Market».

Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί τους Ρούλα Πατεράκη και Γιώργο Νανούρη στην παράσταση «Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα παρουσιάσει έργο της Σάρα Ρουλ για τη μελαγχολία στο Bios, ενώ την άνοιξη του 2018 τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου στο Σύγχρονο Θέατρο.