Επίκαιρo όσο ποτέ το έργο «Οι νταντάδες» του Γ.Σκούρτη

epikairo-oso-pote-to-ergo-oi-ntantades-tou-gskourti

ΤΡΙΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Η επικαιρότητα φωτίζει με διαφορετικό τρόπο τους ήρωες που έπλασε ο Γιώργος Σκούρτης στο εξαιρετικό κείμενό του «Οι νταντάδες». Το έργο ανεβαίνει, από τις 10 Οκτωβρίου στο Studio της Οδού Πλαταιών.

Μια σουρεαλιστική ιστορία που θυμίζει ενίοτε εφιάλτη, ένα από τα πιο καυστικά έργα της δραματουργίας του Γιώργου Σκούρτη, «Οι νταντάδες», επανέρχονται στο προσκήνιο.

Ο Μανώλης Βαζαίος, ο Ανδρέας Αντωνιάδης και ο Μανώλης Καβίδας, ερμηνεύουν και σκηνοθετούν το έργο που γράφτηκε την περίοδο της δικτατορίας, με νωπές τις μνήμες του εμφυλίου αλλά μοιάζει να περιγράφει τη σημερινή πραγματικότητα.

Από την πρώτη σκηνική του παρουσίαση στο Θέατρο Τέχνης, τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα οι ήρωες του Σκούρτη αποκαλύπτουν το απεχθές πρόσωπο της εκάστοτε εξουσίας. Η αγγελία-πρόσκληση που σηματοδοτεί το εναρκτήριο λάκτισμα της πλοκής είναι η εξής: «Αβάδιστα, ζητούνται νταντάδες για 24ωρη απασχόληση σε ευχάριστο και πλούσιο εργασιακό περιβάλλον. Συστάσεις δεν απαιτούνται. Απαραίτητα προσόντα: διάθεση για δουλειά και συνεργασία. Προσφέρονται: προσωπικός χώρος εντός της οικίας και πλήρης σίτιση. Αμοιβή: Ένα χιλιάρικο την ημέρα ή δύο ή τρία ή πέντε… όσα θέλετε. Ζητήστε τον Κ. Σταύρο».

Οι «Νταντάδες» ως ανυπεράσπιστα πλάσματα μιας φθαρμένης κοινωνίας, η οποία κλονίζεται ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά, μέσα στο ψέμα, το θάνατο και την κοινωνική αδικία, αναζητούν καταφύγιο σε ένα χώρο φθαρμένων ιδεολογιών και αδιέξοδων αντιλήψεων, εξαναγκασμένοι να δεχθούν την ζωή ως μια αιώνια απελευθέρωση, μια λύση σωτηρίας και μια αδιέξοδη αλήθεια.

Μεταφερμένο στο σήμερα, το έργο εξακολουθεί να πραγματεύεται τα ίδια ζητήματα: τι είναι πρόθυμος κανείς να θυσιάσει, να ανεχθεί και να πιστέψει, στο όνομα του εύκολου πλουτισμού και του βολέματος.

Σκηνοθετούν και παίζουν οι: Μανώλης Βαζαίος, Ανδρέας Αντωνιάδης και Μανώλης Καβίδας. Φωτισμοί - Φωτογραφίες: Τάσος Σκλαβούνος.

Πληροφορίες: από τις 10 Οκτωβρίου στο Studio της οδού Πλαταιών, τηλ: 213-005.8407, Πλαταιών 4 και Πειραιώς, Κεραμεικός (μετρό Κεραμεικός). Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, ώρα:21:30. Διάρκεια παράστασης:90 λεπτά. Εισιτήρια:10 ευρώ, και 5 ευρώ φοιτητικό. Τηλέφωνα κρατήσεων: 2130058407, 6974623647, 6946169924.