18 + 1 παραστάσεις υμνούν τον έρωτα και την αγάπη

souman
ΤΡΙΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή.

«Σούμαν»: Το έργο της Σοφίας Καψούρου για την τρέλα και τη μεγαλοφυΐα, για τον ρομαντισμό, το ρεύμα των ανυπεράσπιστων ποταμών και των μανιασμένων ανθρώπων, που αντλεί την έμπνευσή του από τη ζωή του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, Ρόμπερτ Σούμαν. Σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης. (Εθνικό Θέατρο – Κτίριο Τσίλλερ)

«Μία πορνογραφική σχέση»: Ένας άνδρας και μία γυναίκα συναντιούνται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου για να εκπληρώσουν μία σεξουαλική φαντασίωση. Ο Βαγγέλης Παπαδάκης μεταφέρει στη σκηνή την ομώνυμη ταινία του Φρεντερίκ Φοντέιν που έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1999. Ερμηνεύουν: Χριστίνα Δενδρινού, Βαγγέλης Παπαδάκης. (Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω Σκηνή)

«Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα»: Ο Δάνης Κατρανίδης παίζει και σκηνοθετεί και η Παναγιώτα Βλαντή τον επιλέγει ως τον καθηγητή που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα στην βραβευμένη ερωτική κωμωδία του Willy Russell που αποτέλεσε παγκόσμια επιτυχία στο θέατρο αλλά και στη διάσημη και υποψήφια για Όσκαρ κινηματογραφική του μεταφορά. (Από 14 Φεβρουαρίου, Πόλη Θέατρο)

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2»: Δύο ηθοποιοί (Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) παίζουν όλους τους ρόλους του σαιξπηρικού έργου, με χιούμορ και συγκίνηση, σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων, σε μια θεατρική περιπέτεια που ισορροπεί ανάμεσα στον εμφύλιο σπαραγμό και το ξύπνημα του έρωτα. Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής. (Άλφα Ιδέα)

«Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ»: Ο Άκις Βλουτής παρουσιάζει το αριστούργημα του Έντουαρντ Άλμπυ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με τους Άκι Βλουτή, Δήμητρα Χατούπη, Σαράντο Γεωγλερή, Αντωνίνα Βλουτή. Ένα έργο κλειστοφοβικό που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. (Θέατρο Μεταξουργείο).

«Πενθεσίλεια»: Ο Παντελής Δεντάκης παρουσιάζει το άγριο και εκστατικό έργο των αρχών του 19ου αιώνα του Χάινριχ φον Κλάιστ.  Έρωτας και πόλεμος, πάθος και ανελέητα παιχνίδια εξουσίας, τρυφερότητα και αέναη μάχη των δύο φύλων, με μια ομάδα πρωταγωνιστών: Βίκυ Βολιώτη, Θάνος Τοκάκης, Αργύρης Ξάφης, Σύρμω Κεκέ, Άλκηστη Πουλοπούλου, Ηρώ Μπέζου, Κώστας Κορωναίος, Αινείας Τσαμάτης. (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών)

«Ψέμα»: Ο Θοδωρής Αθερίδης, η Σμαράγδα Καρύδη, η Μυρτώ Αλικάκη και o Κωνσταντίνος Κάππας αποκαλύπτουν επί σκηνής πώς ένα μικρό ψέμα μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή δύο ζευγαριών μέσα από την κωμωδία του Florian Zeller. (Μικρό Παλλάς)

Aggeliki Kokkove
«Λυσσασμένη Γάτα»: Η καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία παρουσιάζει το αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς -σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη-, που εξετάζει σε βάθος τις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών και καταδεικνύει πως μόνο με την αποδοχή της προσωπικότητας του άλλου μπορεί να διασωθεί ένας έρωτας που ξεκίνησε από την ειλικρινή έλξη και των δύο. Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου και Μαρία Κίτσου, μεταξύ άλλων. (Θησείον ένα θέατρο για τις Τέχνες)

«Τραμ με το όνομα "Πόθος"»: Η Μπλανς Ντιμπουά ενδίδει στο ατελέσφορο πάθος μέσα από το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου, σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και μουσική Άγγελου Τριανταφύλλου. Στον ομώνυμο ρόλο η Μαρία Ναυπλιώτου. (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά)

«Fool for love»: Βαθιά βιωματικό και επαναστατικό που το βραβευμένο με Pulitzer έργο του Sam Shepard σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου μιλά για τον Έρωτα στην πιο άγρια, κανιβαλιστική κι αδιαπραγμάτευτη μορφή του, αλλά και την ανεπάρκεια, την ανοησία και την τρέλα του ανθρώπου. Ερμηνεύουν: Γιώργος Κέντρος, Τζένη Θεωνά, Γιωργής Τσαμπουράκης, Βασίλης Παλαιολόγος. (Θέατρο Άλμα)

«Φεγγίτης»: Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί τους Δημήτρη Καταλειφό και Λουκία Μιχαλοπούλου στο έργο του Sir David Hare, που διερευνά και διαπραγματεύεται εύστοχα, αλλά και με χιούμορ, το κατά πόσο μία σχέση αγάπης θα μπορούσε να υφίσταται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές κοσμοθεωρίες και συμπεριφορές. (Θέατρο Εμπορικόν)

harisgermanidis.com
«Σεξ Λεξικόν, η επιστήμη του έρωτα»: Η ευαίσθητη, ρομαντική, ξεκαρδιστική κωμωδία για την πρώτη φορά του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου σε σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου, με τη Φωτεινή Αθερίδου και το Σπύρο Χατζηαγγελάκη. (Θέατρο 104)

«Τα Μάτια του Έρωτα»: Ο έρωτας και το όνειρο, οι δύο μεγαλύτερες ίσως πηγές της ανθρώπινης έμπνευσης, συναντιούνται στην κωμωδία αυτή, που είναι βασισμένη στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ και υφαίνουν μια πλοκή ανεξάντλητου γέλιου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μαρία Φιλίνη. (Skrow Theatre)

«Ορφέας και Ευριδίκη»: Το απαρηγόρητο love story όλων των αιώνων, εκείνο ανάμεσα στον Ορφέα και στην Ευριδίκη, ζωντανεύει από τον Δημήτρη Μπογδάνο σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την ατόφια, οικουμενική, διαμπερή αγάπη που κάθε εμβληματικό ή καθημερινό ερωτευμένο ζευγάρι πεθαίνει να ζήσει. Ερμηνεύουν: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Ευθαλία Παπακώστα. (Θέατρο Νέου Κόσμου, Δώμα)

«Μεγάλο κρεβάτι»: Επιλέγοντας τη φόρμα της αθηναϊκής επιθεώρησης, ο σκηνοθέτης Μάνος Βαβαδάκης συνθέτει το ψηφιδωτό της σύγχρονης Αθήνας και τον ρόλο του έρωτα στη ζωή μας μέσα από σκετς, τραγούδια και σάτιρα μέσα από το έργο που έγραψε ο ίδιος μαζί με τους Χαράς - Μάτας Γιαννάτου και Γιάννη Νιάρρου. (από 14 Φεβρουαρίου, Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή – Θέατρο Rex – Σκηνή Κατίνα Παξινού)

«Η βοσκοπούλα»: Ένας βοσκός συναντά στην εξοχή μια πανώρια βοσκοπούλα και λιποθυμά χτυπημένος από την ομορφιά της. Το αριστοτεχνικό ποιμενικό ειδύλλιο που γράφτηκε στην Κρήτη του 16ου αιώνα ανεβαίνει στη σκηνή από την ομάδα Elephas tiliensis. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου. Παίζουν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργος Παπανδρέου. (Θέατρο Νέου Κόσμου, Δώμα)

 

«Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν»: Η συγκλονιστική ταινία του Ρέινερ-Μαρία Φασμπίντερ σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Ένας αδιέξοδος έρωτας, η προδοσία και η συντριβή του στα χρόνια της μετάβασης από την χιτλερική στη μεταπολεμική Γερμανία. Στον ομώνυμο ρόλο η Λένα Παπαληγούρα.

«Άμλετ»: Ο έρωτας της Οφηλίας για τον Άμλετ ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από την σαιξπηρική τραγωδία δια χειρός Λεβάν Τσουλάτζε και τις ερμηνείες των Ιωάννα Παππά και τον Τάσου Ιορδανίδη. (Θέατρο Άνεσις)

«Heisenberg»: Εκείνη σαραντάρα, εκείνος πάνω από 70. Τι μπορεί να βγει από μια τέτοια συνάντηση; Πότε κλείνει ο ερωτικός κύκλος της ζωής των ανθρώπων; Κλείνει ποτέ οριστικά; Πώς το αναπόφευκτο τέλος φωτίζεται από λάμψεις εφηβικές; Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί τους Κόρα Καρβούνη και Περικλή Μουστάκη στο συγκινητικό, αισιόδοξο, με χιούμορ έργο του Σάιμον Στήβενς. (Θέατρο Νέου Κόσμου, Κεντρική Σκηνή)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ