Γιαν Φαμπρ: κατεδαφίζοντας τη θεατρική ψευδαίσθηση

gian-fampr-katedafizontas-ti-theatriki-pseudaisthisi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ο πολυτάλαντος και ευρηματικός Γιαν Φαμπρ επιστρέφει στην Αθήνα για να παρουσιάσει αφιλοκερδώς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο από τις πιο προκλητικές παραστάσεις της καριέρας του: τη «Δύναμη της θεατρική τρέλας» (14,15/11) και το «Αυτό είναι το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι» (18/11).

Ο Γιαν Φαμπρ, ο εικονοκλάστης εικαστικός, περφόρμερ, σκηνοθέτης, χορογράφος και συγγραφέας είχε αναστατώσει τον χώρο του θεάτρου τη δεκαετία του '80, όταν είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά αυτές τις δύο παραστάσεις που κατεδαφίζουν τη θεατρική ψευδαίσθηση.

Πρόκειται για έργα-κλειδιά στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου και χορού και σημεία αναφοράς της εισβολής στο θεατρικό τοπίο της performance art –πραγματική δράση, σε πραγματικό χρόνο- και της δημιουργίας του μετα-δραματικού θεάτρου. Στο «Η δύναμη της θεατρικής τρέλας» οι θεατές κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας, τολμηρής παράστασης που διαρκεί τέσσερις ώρες και είκοσι λεπτά μπορούν να μπαινοβγαίνουν στην αίθουσα. Δεν συνιστάται η παρακολούθησή της από άτομα κάτω των 16 ετών.

«Η Δύναμη της Θεατρικής Τρέλας» παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1984, όταν ο Φαμπρ ήταν 26 ετών, μια αιφνιδιαστική επιμνημόσυνη δέηση εν εξελίξει, μια σύνθεση από τα παλιά στοιχεία του θεάτρου και από τις καινούργιες προτάσεις: η προσποίηση, ο στόμφος και οι μανιερισμοί κυριαρχούν, αλλά ταυτόχρονα ακυρώνονται από την αίσθηση της πραγματικότητας πάνω στη σκηνή και ο πραγματικός χρόνος υπονομεύει το ψέμα της μυθοπλασίας. Οι ηθοποιοί φτάνουν στα όριά τους ανάμεσα στα κόκκινα, τα χρυσά και τα βελούδα του θεάτρου και με τη σχεδόν βίαιη έντασή τους προκαλούν μια παταγώδη έκρηξη αποχαιρετισμού σε αυτή την υπέροχη μηχανή ονείρων, που ήταν το παλιό θέατρο.

Ο Φαμπρ επιλέγει τη στιγμή –κλειδί στην ιστορία της θεατρικής ψευδαίσθησης, την εντυπωσιακή δημιουργία του Βάγκνερ, «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» και τη συνδυάζει με το παραμύθι του Άντερσεν, «Τα Καινούργια Ρούχα του Βασιλιά».

Στο «Αυτό είναι το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι», συνολικής διάρκειας οκτώ ωρών, ο θεατής μπορεί να κινηθεί και πάλι ελεύθερα απέναντι στο θέαμα του Φαμπρ. Μπορεί να πάει μέχρι το μπαρ και να επιστρέψει ή να περάσει αυτή την μέρα όπως του αρέσει. Το κατά Φαμπρ θέατρο, «όπως δεν το περιμένουμε», είναι μια ολόκληρη εργάσιμη μέρα, ένα οκτάωρο, που σημαίνει δουλειά και όχι παιχνίδι, πραγματικότητα και όχι κατασκευή, βίωμα και όχι περισπασμός, ένας πραγματικός χώρος και όχι ένας τόπος σε αναπαράσταση. Τα πρόσωπα του έργου «δουλεύουν» ακατάπαυστα, επαναλαμβάνουν κινήσεις και χειρονομίες, συγκεντρώνουν, επί οκτώ ώρες, διάφορα υλικά, ντύνονται και γδύνονται και εξουθενώνονται πριν ακόμα αποχωρήσουν από το χώρο της δουλειάς. Ο Φαμπρ μας προσκαλεί να αφήσουμε κατά μέρος τις όποιες προκατασκευασμένες προσδοκίες μας για το θέατρο ώστε να περιηγηθούμε στο δικό του καλλιτεχνικό σύμπαν που κρύβει ανατροπές και εκπλήξεις.

Πληροφορίες: «Η δύναμη της θεατρικής τρέλας» στις 14, 15/11 (ακατάλληλη για κάτω των 16 ετών), «Αυτό είναι το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι» (18/11), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ και 25 ευρώ. Ειδικές τιμές 6 ευρώ για φοιτητές, νέους, ανέργους και ΑΜΕΑ, 10 ευρώ για άνω των 65 και πολυτέκνους. Τηλ. 2107282333.