Ο Γιαν Φαμπρ μιλάει για τον...νεότερο Γιαν Φαμπρ

o-gian-fampr-milaei-gia-tonneotero-gian-fampr

O Γιαν Φαμπρ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ο Γιαν Φαμπρ μιλά στον φακό του click@Life για τις δύο σημαντικότερες παραστάσεις της καριέρας του που ανεβαίνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Γιαν Φαμπρ παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δύο εμβληματικά έργα του που τον καθιέρωσαν στην καλλιτεχνική πρωτοπορία πριν τριάντα χρόνια.

Πρόκειται για τα έργα «Η δύναμη της θεατρικής τρέλας» (στις 14 και 15/11) και «Αυτό είναι το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι» (18/11). Συνδυάζοντας το θέατρο, το χορό και τις εικαστικές τέχνες, ο ανήσυχος Βέλγος καλλιτέχνης μας προσκαλεί να αφήσουμε τις όποιες προσδοκίες είχαμε περί τέχνης και θεάτρου, ώστε να παρακολουθήσουμε τις δύο φιλόδοξες, μεταμοντέρνες και…μαραθώνιες συνθέσεις του: το «Αυτό είναι το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι»-έργο για τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες διαρκεί συνολικά οκτώ ώρες, ενώ η «Δύναμη της θεατρικής τρέλας», «μόλις», τέσσερις ώρες και είκοσι λεπτά.

Η «Δύναμη της θεατρικής τρέλας» που παρουσιάζεται σήμερα και αύριο (14 και 15 /11, ώρα:20:00) είναι μια ανατρεπτική παράσταση-μανιφέστο που προτείνει τη δυναμική ενός νέου θεάτρου, μακριά από την συμβάσεις της ψευδαίσθησης. Με αφετηρία τη δημιουργία του Βάγκνερ «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» αλλά και το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά», ο Φαμπρ συνοδεύει τη δράση επί σκηνής, με προβολές εικόνων από τη σχολή των μανιεριστών και με μουσικά αποσπάσματα από τον Βάγκνερ, τον Ρ.Στράους, τον Ότμαρ Σεκ, τον Μπιζέ και τη μινιμαλιστική μουσική του συμπατριώτη του Βιμ Μέρτενς.

Στο «Αυτό είναι το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι» (στις 18/11) μια εναλλακτική οκτάωρη performance, θα δούμε με ποιον τρόπο ο Φαμπρ κατόρθωσε να εντάξει στο θέατρο, τα πιο ριζοσπαστικά ρεύματα των εικαστικών τεχνών. Οι θεατές κατά τη διάρκεια των παραστάσεων μπορούν να βγαίνουν από την αίθουσα και να επιστρέφουν. Το μπαρ θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια των έργων. Δεν συνιστάται η παρακολούθησή τους για ηλικίες κάτω των 16 ετών. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της ιστορικού τέχνης, Κατερίνας Κοσκινά.

Πληροφορίες: «Η δύναμη της θεατρικής τρέλας» στις 14, 15/11, «Αυτό είναι το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι» (18/11), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ και 25 ευρώ. Ειδικές τιμές 6 ευρώ για φοιτητές, νέους, ανέργους και ΑΜΕΑ, 10 ευρώ για άνω των 65 και πολυτέκνους. Τηλ. 2107282333. Οι παραστάσεις είναι ακατάλληλες για ηλικίες κάτω των 16 ετών. Με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Ρεπορτάζ, επιμέλεια: ΜΑΝΙΑ ΣΤΑΪΚΟΥ. Πηγή: Troubleyn Εnsemble, Γιαν Φαμπρ, μοντάζ: BANIAΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ.