Μιλήσαμε με τον Ορέστη Καρύδα για τον «Μισάνθρωπο»

orestis-karudas1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Πρεμιέρα σήμερα, Παρασκευή 20 Απριλίου, για την παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη.

Έξι ήρωες επί σκηνής, όλοι θύτες και θύματα μιας μακράς, ατομικής και ομαδικής, υποκρισίας με σκοπό το κέρδος των εντυπώσεων και μια καλή θέση στα μάτια των άλλων. Μόνος αντίπαλος με την πραγματικότητα, ο ειλικρινής Άλκηστος. Με την εμμονική του ροπή προς την αλήθεια με κάθε κόστος και κυρίως τον ατελείωτο και ατελέσφορο έρωτά του για τη γοητευτική Σελιμένη, να δεσπόζουν ως πηγές της δυστυχίας του.

Τον «Μισάνθρωπο», την πιο πικρή κωμωδία του Μολιέρου, σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρεάδη, σε μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη και διασκευή για έξι πρόσωπα της ίδιας και του Άρη Ασπρούλη σε νέα ελληνική έμμετρη απόδοση 1.600 στίχων.

Το ανέβασμα αυτό εμπνέεται από τη θεατρικότητα της κοινωνίας, καθώς αυτή συνδιαλέγεται με το απροσποίητο και την αιχμηρή, γυμνή ειλικρίνεια του πρωταγωνιστή – σαν να μην πέρασε μια μέρα από τον Ιούνιο του 1666 όπου το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, ο Ορέστης Καρύδας, που ενσαρκώνει τον Φιλήντα, τον  καλύτερο φίλο του Άλκηστου και μας μίλησε για τον κατά Ιόλης Ανδρεάδη «Μισάνθρωπο», που ανοίγει αυλαία σήμερα, Παρασκευή 20 Απριλίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

> Ο Φιλήντας είναι ένας ευγενής και τρυφερός νέος με τρομερή  διάθεση για ζωή. Έχει ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και με ένα τρόπο λειτουργεί ως ο αντίποδας του Μισανθρώπου. Είναι ο πιο αγαπημένος φίλος του και εκείνος που τον επαγρυπνεί για την ομορφιά του ζην. Στις λέξεις του ταυτίστηκα με την θετικότητά και την παρορμητικότητά του. Με την ακατάσχετη όρεξη του για ανθρώπινη επαφή. Την ουσιαστική ευγένεια του ψυχισμού του και την καθαρότητα του χαρακτήρα του.

> Αν κάτι έμαθα από τον Φιλήντα είναι να αντιστέκομαι στο σκοτάδι και να βιώνω την τόπο-χρονικότητα μου με αισιοδοξία.

> Οι χαρακτήρες που ενσαρκώνω κάθε φορά στη σκηνή πάντα κάτι έχουν να με διδάσκουν. Είναι άλλωστε, σημεία του ηθοποιού, θραύσματα, καταγραφές που τον διαμορφώνουν.

> Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης παράστασης που έστησε η Ιόλη Ανδρεάδη είναι η ελευθερία που προτείνει στη σκέψη γύρω από το θέαμα και την αναπαράσταση, το ανατρεπτικό χιούμορ και τη διαχείριση της σκληρότητας που διατρέχει την ύπαρξη μας.

> Το να συνεργάζομαι με μία ομάδα νέων ως επί το πλείστον ανθρώπων, που είναι πάνω – κάτω κοντά στην ηλικία μου, είναι ευλογία. Ένα ατέρμονο παιχνίδι που σου δίνεται η ευκαιρία να διερευνήσεις τα όρια της τέχνης με κάθε ελευθερία.

> Καλλιτεχνικά καταπιάνομαι με οτιδήποτε με κάνει να αισθάνομαι ζωντανός και δημιουργικός και θέτω κάθε φορά σε λειτουργία τα εργαλεία εκείνα που θα με βοηθήσουν να το κάνω αυτό πραγματικότητα . Η μεγάλη μου αγάπη είναι η τέχνη με οποία της έκφανση και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

> Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1989. Σπούδασα υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης και Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Παράλληλα, ασχολήθηκα έντονα με τον χορό, την μουσική, το τραγούδι την επιμέλεια εκθέσεων και τα εικαστικά. Προερχόμενος από καλλιτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον όλα λειτούργησαν σαν μια λογική συνέχεια να καταπιαστώ με τις τέχνες.

> Όλες οι συνεργασίες έχουν σημασία για εμένα, αλλά ως σημεία αναφοράς θα κρατήσω κάποιες συμμετοχές μου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με τους Ιππείς σε σκηνοθεσία Β. Νικολαΐδη, τον Πλούτο σε σκηνοθεσία Δ. Σαββόπουλου, τα Παραβάν του J. Zenet σε σκηνοθεσία Δ. Κωνσταντινίδη αλλά και το Elle του J. Zenet σε σκηνοθεσία Γ. Σκουρλέτη για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , τον Μικρό Πρίγκιπα σε σκηνοθεσία Μ. Τόλης στο θέατρο Βασιλάκου αλλά και το Shrek the musical σε σκηνοθεσία Α. Μέντη για το Εθνικό Θέατρο.

> Προσεχώς, ετοιμάζω μια σειρά από βίντεοαρτ την οποία δουλεύουμε με τον φωτογράφο  και συνεργάτη μου, Νικόλα Μάστορα και μια ποιητική συλλογή που ολοκληρώνεται. Όσον αφορά στα θεατρικά είναι κάτι ενδιαφέρον έρχεται σύντομα.

Μετάφραση: Γιάγκος Ανδρεάδης. Έμμετρη διασκευή: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης. Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη. Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Cover song: Κώστας Δαλακούρας. Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας| Video trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος. Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Παυλόπουλος & Μαρία Νικητοπούλου. Κατασκευή Κοστουμιών: Δάφνη Τσακότα & Σιμέλα Τουργαϊδου | Βοηθός Ενδυματολόγου: Αμαλία Αντώνη. Παραγωγή: Constantly Production – Βαγγέλης Κώνστας

Διανομή: Άλκηστος: Μιλτιάδης Φιορέντζης, Σελιμένη: Βασιλική Τρουφάκου, Ορόντης: Θύμιος Κούκιος, Ελιάνθη: Δανάη Επιθυμιάδη, Φιλήντας: Ορέστης Καρύδας, Αρσινόη: Μελίνα Θεοχαρίδου

Ιnfo
Σύγχρονο Θέατρο. Ευμολπιδών 45, Γκάζι | Τηλ.: 2103464380, 2105138067. Από 20 Απριλίου . Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.15 | Διάρκεια 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ φοιτητικό & ανέργων. Προπώληση.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ