10 πρεμιέρες του Μαΐου που αξίζουν την προσοχή μας

theatro
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η θεατρική σκηνή ανοίγει αυλαία λίγο πριν το καλοκαίρι.

«Η Κυρά της Θάλασσας»: Το αριστούργημα του Νορβηγού δραματουργού και ποιητή Χένρικ  Ίψεν που έγραψε το 1888, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Δανάης Σπηλιώτη. (1η Μαϊου, Bios Basement)

«Τριστάνος»: Η Μαρία Μαγκανάρη σκηνοθετεί το γραμμένο σαν αντίστιξη στην όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη», έργο του Τόμας Μαν. (2 Μαΐου, Θέατρο Νέου Κόσμου)

«Σαλώμη»: Το έργο του Οσκαρ Ουάιλντ δια χειρός Σταύρου Λίτινα σε μια παράσταση που συνδυάζει τον αισθησιακό χορό του φλαμένκο, τον σύγχρονο χορό και τη μουσική και δίνει μια μοντέρνα εκδοχή του ανεκπλήρωτου έρωτα της ηρωίδας. (4 Μαΐου, Εθνικό Θέατρο)

«Ευτυχείτε!» ή «2 εύθυμες ιστορίες για ανθρώπους που δεν ξέρουν να μιλούν»: Η Βίκυ Βολιώτη στην πρώτη της σκηνοθεσία καταπιάνεται με το  έργο του Franz Xaver Kroetz και προσπαθεί να αφουγκραστεί ανθρώπους που ζουν μικρές, καθημερινές, γνώριμες ιστορίες και τελικά πράττουν μεγάλα, μοιραία, ασυνήθιστα εγκλήματα. (4 Μαΐου, Θέατρο Τόπος Αλλού)

«Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας»: Ο Θάνος Σαμαράς για την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία επιλέγει το φρενήρη θεατρικό μονόλογο δεμένο γύρω από έναν φλεγόμενο ποιητικό ιστό του Δημήτρη Δημητριάδη. (4 Μαΐου, Ξενοδοχείο Μπάγκειον)

«Η ιστορία του πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι»: Η άγρια κωμωδία του ιδιοφυούς Λεντς, σε μετάφραση – σκηνοθεσία (και ρόλο -έκπληξη) της Σοφίας Φιλιππίδου. (7 Μαΐου, Θέατρο Αθηνών).

«Ο Ναυτικός»: Το μονόπρακτο - στατικό δράμα του Φερνάντο Πεσσόα «Ο Ναυτικός», το μόνο ολοκληρωμένο έργο του, σε σκηνοθεσία Ηλία Κουντή. (9 Μαΐου, Skrow Theatre)

«Το βιβλίο του εαυτού μου»: Το θεατρικό πρότζεκτ του Χρήστου Πασσαλή, επιστρέφει με το καινούργιο επεισόδιο / κεφάλαιο –Παράδεισος. (10 Μαΐου, Bios).

«Μαθήματα πολέμου»: Πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία -πλαισιωμένος από ομάδα νέων ηθοποιών- Δημήτρη Λιγνάδη και ζωντανή μουσική από τον Θοδωρή Οικονόμου. (11 έως τις 20 Μαΐου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

«Η Δίκη του Σωκράτη»: Η ιστορική και τόσο καθοριστική για την πορεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δίκη και καταδίκη του μεγαλύτερου φιλοσόφου στοχαστή Σωκράτη με τον Γιάννη Μόρτζο σε κείμενο - σκηνοθεσία της Γιούλης Ζήκου. (25 Μαΐου, Θέατρο Τζένη Καρέζη)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ