Ο Γρηγόρης Λαμπράκης «ζει» και στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Το θρυλικό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού για την δολοφονία του Λαμπράκη, αφού μεταφέρθηκε υποδειγματικά στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά το 1969, στην ταινία «Ζ», με πρωταγωνιστή τον Υβ Μοντάν, ανεβαίνει τώρα από το Εθνικό Θέατρο σε μια φιλόδοξη θεατρική διασκευή, από τις 20 Δεκεμβρίου (Νέα Σκηνή Νίκος Κούρκουλος).
Το «Ζ: Φανταστικό μυθιστόρημα ενός εγκλήματος» κυκλοφόρησε το 1966 και αφορά στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάιο του 1963.
Η Έφη Θεοδώρου, με τη συμβολή μιας ομάδας συνεργατών και ηθοποιών, επεξεργάζεται και σκηνοθετεί αυτό το εκρηκτικό υλικό, επιχειρώντας να κάνει το ψυχογράφημα των βασικών προσώπων του δράματος αλλά και να φωτίσει την στάση ενός τολμηρού ανθρώπου που οραματίζεται έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο, χωρίς να υπολογίζει κινδύνους και απειλές.
Ο Βασίλης Βασιλικός είχε καταγράψει στο εμβληματικό αυτό έργο του, τα κρίσιμα γεγονότα, από την άφιξη του Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη μέχρι τη δικαστική έρευνα και τα πρώτα αποτελέσματά της. Υιοθετώντας διαφορετικές τεχνικές αφήγησης, ο συγγραφέας είχε εστιάσει στην πολιτική διάσταση της ιστορίας, φέρνοντας στο φως πρόσωπα και καταστάσεις που καθόρισαν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας.
Δραματουργική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Νίκος Πλάτανος. Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία - Μαρία Αλεξίου.
Παίζουν οι : Θανάσης Δήμου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος.
Πληροφορίες: Εθνικό Θέατρο-Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο www.n-t.gr . Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 21:00. Σάββατο: 21:00. Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό). Κάθε Πέμπτη 13 ευρώ.







