Τι είναι χρήσιμο θέατρο; 4 ομάδες του Bob Theatre Festival 2018 απαντούν

bob7
ΤΡΙΤΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2018

Από 28 Μαΐου έως 3 Ιουνίου το Bob επιστρέφει στο Bios.

Γιατί πάμε θέατρο; Πάμε για να χαλαρώσουμε; Πάμε για να «ξεφύγουμε»; Πάμε για να αξιολογήσουμε ερμηνείες και σκηνοθεσίες; Αυτό είναι όλο;  Το θέατρο είναι μια τέχνη που επιβιώνει εδώ και 2.500 χρόνια. Τα μεγάλα έργα δεν έμειναν στην ιστορία επειδή είχαν «κοφτερές» ατάκες ή ευρηματικές σκηνοθεσίες, ούτε επειδή έκαναν τους ανθρώπους να ξεσκάσουν. Έμειναν στην ιστορία επειδή είχαν ουσία. Και αυτήν την ουσία κατάφεραν να τη μεταδώσουν στους ανθρώπους της εποχής τους, αλλάζοντάς τους τη ζωή.

Το Bob Theatre Festival διεξάγεται φέτος για 11η, συνεχόμενη χρονιά και καθώς μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του και θέτει ένα νέο στόχο: αναζητά το θέατρο που είναι χρήσιμο, το θέατρο που απευθύνεται στον άνθρωπο, το θέατρο που αλλάζει ζωές. Τέσσερις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση μάς δίνουν τη δική τους απάντηση σχετικά με το «Τι είναι χρήσιμο θέατρο;».

Εμείς - ομάδα συλλογικού πολιτισμού 

Χρήσιμη τέχνη είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από την εσωτερική ανάγκη έκφρασης, σε συνδυασμό με τη γνώση εκμετάλλευσης των τεχνικών και εκφραστικών μέσων.

Το θέατρο είναι η πιο συμπεριληπτική μορφή τέχνης. Μία βασική χρησιμότητά του λοιπόν είναι η ανάδειξη των τεχνών που συμπεριλαμβάνει (παραστατικών και εικαστικών), διατηρώντας την απαραίτητη, μεταξύ τους, ισορροπία.

Το σημαντικότερο όλων όμως σήμερα, είναι να επιστρέψουμε στην αρχή του θεάτρου. Και αυτή η αρχή είναι ο λόγος. Ο τόσο παραμελημένος λόγος και η έντιμη ερμηνεία του.

Οφείλουμε να προσφέρουμε στους θεατές μας έργα που να έχουν τη δύναμη να αναταράξουν  το ανθρώπινο πνεύμα. Και οφείλουμε, τουλάχιστον, να παρουσιάζουμε το “πάνω” κείμενο των έργων αυτών.

Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργήσουμε ένα θέατρο ιδεών και όχι μόνο εικόνων. Ένα θέατρο αισθήσεων και όχι μόνο εντυπωσιασμών. Ένα θέατρο χρήσιμο.

Η ομάδα Εμείς θα παρουσιάσει την παράσταση «Σύγνεφο με Παντελόνια».

Βασίλης Σκαρμούτσος 

Το θέατρο για μένα αποτελεί ένα πεδίο σχολιασμού και διαλόγου όλων αυτών που συμβαίνουν γύρω μας. Το θέατρο για μένα δεν δίνει λύση στα τυχόν κακώς κείμενα της κοινωνίας, αντίθετα η χρησιμότητα του βρίσκεται στο ότι μπορεί να ενεργοποιήσει ένα είδος διαλόγου και να καταδείξει και αναδείξει τις διαφορετικές πτυχές των προβλημάτων. Το θέατρο λειτουργεί ως ένας τρόπος αποκάλυψης των θεμάτων, και προβολής της ρίζας και των παραμέτρων τους, με το τρόπο αυτό ενεργοποιούνται συναισθήματα αλλά και σκέψεις που είναι ικανά να οδηγήσουν σε μία διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Ο Βασίλης Σακαρμούτσος θα παρουσιάσει την παράσταση «Αριζόνα».

Ζωή Ξανθοπούλου

Για ν' απαντήσει κανείς σε αυτό νομίζω ότι πρώτα θα πρέπει ν' απαντήσει στο “τι είναι θέατρο” γιατί για να είναι κάτι χρήσιμο – ή μη – πρέπει πρώτα να “είναι”. Αν θεωρήσουμε ότι ο καθένας έχει έναν δικό του ορισμό ή μια δική του αίσθηση για το τι είναι θέατρο τότε θα έλεγα ότι χρήσιμο θέατρο είναι εκείνο που βοηθά τον καλλιτέχνη ή τον θεατή να επιβεβαιώσει τον ορισμό που έχει δώσει για το θέατρο διατηρώντας ακλόνητη την πίστη του ότι αυτό υπάρχει. Το “χρήσιμο” θέατρο χρειάζεται πίστη σε κάτι.

Η Ζωή Ξανθοπούλου θα παρουσιάσει την παράσταση «Οθέλλος – cold case».

Eλένη Ζαχαροπούλου - Θεατρική ομάδα Κράμα

Ένα κοινωνικό εργαλείο που μέσω της ίδιας της τέχνης του θεάτρου έρχεται να θέσει ερωτήματα, να ψάξει, ν’ αναθεωρήσει, ν’ ανακατασκευάσει, να διαμορφώσει και τελικά να θέσει μια κουκίδα. Αφ' ης στιγμής τεθεί, δεν μένει παρά να ζωγραφίσουμε τη νέα εικόνα, ν' αποδώσουμε μια άλλη αλήθεια και να καλέσουμε τους θεατές να τη γνωρίσουν κι αν θελήσουν, να γίνουν μέρος της. Το χρήσιμο θέατρο δεν είναι παρά ένα μέσο για κοινωνική αλλαγή, για μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Μια εμπειρία που πρέπει να μοιραστείς.

Η Κράμα θα παρουσιάσει την παράσταση «Οδύσσειες».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ