Ο θεατρικός συγγραφέας Kee Thuan Chye έρχεται στο Αγγέλων Βήμα

katharsi-tora2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2018

Θα μιλήσει για το έργο του, «Κάθαρση Τώρα», που παρουσιάζεται στην αθηναϊκή σκηνή.

Το θέατρο Αγγέλων Βήμα θα υποδεχθεί την Κυριακή, 27 Μαΐου (ώρα 20.00) τον Kee Thuan Chyeσυγγραφέα του έργου «Κάθαρση Τώρα» (αγγλικός τίτλος THE BIG PURGE), ο οποίος θα παρακολουθήσει την παράσταση και μετά το τέλος θα συζητήσει με το κοινό.

Λίγα λόγια για τον Kee Thuan Chye

Μαλαισιανός θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, ηθοποιός και ακτιβιστής

Γεννήθηκε στην Πενάνγκ της Μαλαισίας στις 25 Μαΐου 1954. Η παρουσία του στα πολιτικά και τα πολιτιστικά πράγματα της πατρίδας του είναι εντονότατη σχεδόν επί σαράντα χρόνια. Υπήρξε πάντα συνεπής υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου και των ατομικών δικαιωμάτων, στάση του για την οποία ήταν ένας από τους πρώτους στους οποίους απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα του Λόγου και της Ελευθερίας της Έκφρασης (2008), αλλά και μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πλέον αξιόπιστων πολιτών της πατρίδας του μετά από ψηφοφορία του διεθνούς περιοδικού Reader’s Digest (2010).

Ως δημοσιογράφος και εκδότης, αντιμετώπισε διωγμούς, αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση λόγω της επιμονής του να φέρνει, με όποιο προσωπικό κόστος, σε γνώση του κοινού ζητήματα που η Κυβέρνηση της χώρας του χαρακτήριζε «ευαίσθητα» και τα έκρυβε από τον λαό.

Η Κυριακάτικη στήλη του με τίτλο «Κάνοντας τον Τρελό» (Playing the Fool) άφησε εποχή στην χώρα του παρά τον βραχύ βίο της (διήρκεσε μόνο τρεις Κυριακές). Την πρώτη Κυριακή αυτά που έγραψε ενόχλησαν, την δεύτερη το άρθρο του για τις φυλετικές διακρίσεις στην Μαλαισία προκάλεσε οργή, την τρίτη απαγορεύθηκε η κυκλοφορία της εφημερίδας, η στήλη διακόπηκε και ο ίδιος απολύθηκε.

Θύμα των φυλετικών διακρίσεων και ο ίδιος, αφού αποκλείσθηκε από το να λάβει master’s από Πανεπιστήμιο της πατρίδας του, παρά το ότι ήταν ο πρώτος σε βαθμολογία φοιτητής. Τελικώς πήρε master’s στο τμήμα θεατρικών σπουδών στο Έσσεξ της Αγγλίας με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου.
Με τα θεατρικά του έργα που παίχτηκαν πάντα με πρωτοφανή απήχηση, παίρνοντας ως αφορμή τα απολυταρχικά καθεστώτα της πατρίδας του, έχει στηλιτεύσει τον ολοκληρωτισμό ανά την γη.

Ο Kee Thuan Chye, είναι ένας καθαρόαιμος καλλιτέχνης και ενεργός πολίτης του κόσμου. Εκτός από θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης με ένα πολύ μακρύ κατάλογο συμμετοχών στην πατρίδα του και διεθνώς.

Ζει στην Κουάλα Λουμπούρ με την γυναίκα, την κόρη και τον γιο του, που τον συνοδεύουν σε αυτό το ταξίδι του στην Αθήνα. Είναι ενθουσιασμένος (αλλά και απορημένος!) που ένα μικρό θέατρο στην Ελλάδα ανακάλυψε τον ίδιο και το έργο του THE BIG PURGE και αποφάσισε να μας επισκεφθεί οικογενειακώς και να γιορτάσει μαζί μας στην Αθήνα, παρακολουθώντας την παράσταση του Αγγέλων Βήμα «Κάθαρση Τώρα» τα εξηκοστά τέταρτα γενέθλιά του!

Λίγα λόγια για το «Κάθαρση Τώρα»

Παίρνοντας αφορμή από την στυγνή δικτατορία της δεκαετίας του '60 στην χώρα του, με το έργο του «Κάθαρση Τώρα», ο Kee Thuan Chye μάς έχει παραδώσει μια πολιτική σάτιρα παγκόσμιας εμβέλειας.

Σ' αυτήν την σάτιρα, η δράση κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ένα επίπεδο σουρεαλιστικό, ένας κόσμος τσίρκου, στον οποίο κινούνται οι πολιτικοί - μαριονέττες: ένας υπέρτατος άρχοντας, ο... δυσκοίλιος πρωθυπουργός, ένα μάτσο ψοφοδεείς και αρχομανείς υπουργοί και στρατιές πανταχού παρόντων μυστικών πρακτόρων και πληροφοριοδοτών. Το δεύτερο είναι ένα επίπεδο ρεαλιστικό, στο οποίο κινούνται οι καθημερινοί άνθρωποι με τις καθημερινές ανάγκες. Αυτοί, είτε «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις», είτε -στην καλύτερη περίπτωση-προλαβαίνουν και μεταναστεύουν.

Μετάφραση - προσαρμογή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία - Εικαστικός χώρος: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη
Ενδυματολογική και Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Χατζηδημητράκης
Τeaser - Trailer: Θάνος Κώτσης - Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Σχεδιασμός Αφίσας: Ανδρέας Γεωργιάδης
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Σάββας Βασιλειάδης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Σόνια Καλαϊτζίδου, Άννα Κρίνου, Θάνος Κώτσης, Κωνσταντίνος Πολύζος, Σταύρος Ράγιας, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Βασίλης Χατζηδημητράκης

Δείτε το trailer της παράστασης 

Info
Αγγέλων Βήμα: Σατωβριάνδου 36, Σταθμός Μετρό Ομόνοια, Τηλ. 210-52 42 211. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, επιβεβαιώστε την συμμετοχή σας στο τηλ. 6947686019.