Η Λήδα Πρωτοψάλτη με τα «Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη στο Εθνικό

lida-protopsalti1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2018

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Παλούµπης.

Τον Μάιο του 2019 θα ανέβει στο Εθνικό Θέατρο το έργο του Αλέξη Σταµάτη «Μελίσσια», ένα έργο το οποίο, σε µια πρώτη εκδοχή του, αποτέλεσε την πρώτη ύλη για το οµώνυµο µυθιστόρηµά του που κυκλοφόρησε το 2014.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Παλούµπης, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Λήδα Πρωτοψάλτη. Συµµετέχουν, επίσης, οι ηθοποιοί: Νίκος Αρβανίτης, Κώστας Βασαρδάνης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή, Νίκος Χατζόπουλος.

Το έργο είχε πρωτοπαρουσιαστεί, σε µορφή θεατρικής ανάγνωσης, το 2011-12 στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο των «Αναγνώσεων 2012». Τα «Μελίσσια» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Αλέξη Σταµάτη που ανεβαίνει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Άλλα θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στο Θέατρο Άττις (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυµπιάδας της Αθήνας), στο Southbank Centre του Λονδίνου, στο Θέατρο Τέχνης, στο Ίδρυµα Κακογιάννης, στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας και στο Θέατρο Χώρα.

Λίγα λόγια για τα Μελίσσια
H Αγάπη, grande dame της ελληνικής λογοτεχνίας, βρίσκεται κατάκοιτη στο κρεβάτι της σ’ ένα µεγάλο αρχοντικό στα Μελίσσια. Στον ίδιο χώρο εµφανίζονται ένας µυστηριώδης βοηθός που επιµελείται την αυτοβιογραφία της, τα δύο της παιδιά, ο άντρας της κόρης της και µια παράξενη, γοητευτική κοπέλα. Κάποια στιγµή ένας πίνακας πάνω από το προσκεφάλι της Αγάπης ξυπνάει παλιές πληγές. Τι ζητάει το κάθε πρόσωπο; Ποιες είναι οι κρυφές προθέσεις του; Τι είναι αλήθεια και τι όχι; Πόσο καθορίζει το παρελθόν τη µοίρα των ανθρώπων;
Με θεατρική ένταση και µέσα σε συγκρουσιακή συχνά ατµόσφαιρα, η «οικογενειακή γιορτή» εξελίσσεται απρόβλεπτα. Το δωµάτιο της Αγάπης µετατρέπεται σταδιακά από ένα σκηνικό που σιγοβράζει σε ένα θάλαµο που εκρήγνυται.
Ένα βιβλίο για τη µνήµη και το πάθος, το τραύµα και την ασθένεια, το «αίµα» της οικογένειας και την ίδια την αφήγησή του.