Τι θα δούμε από τους Ginger Creepers του χρόνου

ginger-creepers5
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Δύο ολοκαίνουργιες παραστάσεις ετοιμάζουν οι Γρηγόρης Χατζάκης και Χρήστος Καπενής.

Μετά την επιτυχημένη πορεία της παράστασης «Ο ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο» την περασμένη θεατρική σεζόν, η Ginger Creepers Theater Band, η μπάντα που δημιούργησαν οι Γρηγόρης Χατζάκης και Χρήστος Καπενής, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη νέα χρονιά, όπου θα παρουσιάσει δύο νέες παραγωγές.

Αναλυτικότερα: 

«Τζόαν Παντάν και η Ανακάλυψη της Αμερικής​» του Ντάριο Φο

Ο Τζόαν Παντάν είναι ένας κατεργάρης νεαρός, ο οποίος κρύβεται σε ένα καράβι στο τελευταίο ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου για την Αμερική, προκειμένου να γλιτώσει από την Ιερά Εξέταση. Αφού φτάσει στον Νέο Κόσμο, περνάει από πολυάριθμες περιπέτειες, ώσπου καταλήγει να γοητεύεται από την κουλτούρα των ιθαγενών Ινδιάνων και εν τέλει να γίνεται μέλος τους.

Οι Ginger Creepers επιστρέφουν για να παρουσιάσουν τη νέα τους παράσταση πάνω στο ανατρεπτικό κείμενο του Ντάριο Φο "Τζόαν Παντάν και η ανακάλυψη της Αμερικής". Μέσα από την οπτική τους, όπου η προσωπική διαδικασία αναζήτησης αποτελεί κύριο μέρος του αποτελέσματος, παρουσιάζουν ένα πολύπλευρο ταξίδι, που μπορεί να είναι από την Ισπανία προς τον Νέο Κόσμο, από την σημερινή κοινωνία προς την Αμερική των Ινδιάνων, ή από ένα άτομο προς ένα άλλο. Μέσα από το καυστικό χιούμορ του νομπελίστα συγγραφέα, δημιουργούν ένα σύστημα προσωπικών και οικουμενικών αποικιών.

Σύλληψη-μετάφραση-διασκευή: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής-Γρ. Χατζάκης). Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης. Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη. Κοστούμι: Lila Nova. Β. Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου. Ερμήνευει ο Χρήστος Καπενής.

Για το Τζόαν Παντάν 

Πρεμιέρα: Οκτώβριο 2018, Μπάγκειον

Και για το Γιβραλτάρ

Πρεμιέρα: Ιανουάριο 2019, Faust

«Γιβραλτάρ»

Ο Λούι και ο Λίο γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο όπου σπούδαζαν αρχαιολογία. Όταν ένας καθηγητής τούς παρουσίασε ένα σημαντικό εύρημα από τον Χρυσό Αιώνα του Περικλη, εκείνοι αποπειράθηκαν να το κλέψουν. Τους έπιασαν όμως και τους απέβαλαν από το πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, αποπειράθηκαν να κλέψουν και άλλα ευρήματα ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να καταλήξουν φυγαδευμένοι στην απομονωμένη βραχονησίδα του Γιβραλτάρ.

Εκεί παρουσιάζονται ως απεσταλμένοι του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα της Βασίλισσας Ελισσάβετ, με σκοπό τη μελέτη και την προστασία  των Μακάκους Μπάρμπαρι (είδος άγριας μαϊμούς) και γνωρίζουν επίσης σε βρετανούς τουρίστες το άγριο αυτό είδος ως ξεναγοί. Σε μία από τις ξεναγήσεις, μαθαίνουν τυχαία τη φήμη πως λίγα ναυτικά μίλια έξω από το Γιβραλτάρ, βρίσκεται η μυθική Ατλαντίδα.​

Στην έρευνά τους για περισσότερες πληροφορίες, συναντούν την Τζάνις, μία κοπέλα η οποία τους εκμυστηρεύεται πως είναι γοργόνα που ξεβράστηκε στο νησί και πως ενώ έχει χάσει κάθε μνήμη της θαλάσσιας ζωής της, βλέπει συνεχώς στα όνειρά της την πόλη της Ατλαντίδας με κάθε λεπτομέρειά της.​ Έτσι, ξεκινούν όλοι μαζί ένα υποθαλάσσιο ταξίδι για την μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα.

Σύλληψη - Κείμενο: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής-Γρ. Χατζάκης). Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης. Κίνηση: Χρήστος Καπενής. Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη. Κοστούμια: Lila Nova. Μουσική: Βύρων Κατρίτσης. Β. Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου

Παίζουν: Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης, Δώρα Παρδάλη.

Να σημειωθεί ότι, εκτός ομάδας, ο Γρηγόρης Χατζάκης θα ανεβάσει με τη νέα σεζόν τους «Δανειστές» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, ενώ ο Χρήστος Καπενής θα επαναλάβει στο ΚΕΤ την «Αρετή» που είχε ανεβάσει την άνοιξη με την Αργυρώ Ταμβάκου.

Για το Τζόαν Παντάν 

Πρεμιέρα: Οκτώβριο 2018, Μπάγκειον

Και για το Γιβραλτάρ

Πρεμιέρα: Ιανουάριο 2019, Faust

Λίγα λόγια για τους Ginger Creepers Theater Band

Η πολυσχιδής ομάδα των Χρήστου Καπενή και Γρηγόρη Χατζάκη δημιουργήθηκε το 2017. Ο όρος «μπάντα» παραπέμπει στην έννοια της καλλιτεχνικής «ομάδας» και λειτουργεί συγγενικότερα με τη διαδικασία δουλειάς (μιας μπάντας) ως προς την αναζήτηση, την αλληλοσυμπλήρωση, την προσωπική και κοινή εξέλιξη, την αυτοακύρωση και επαναδιαπραγμάτευση.​ Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιάσει μια παράσταση τη σεζόν (2017-2018, Bios)​, Ο ΗΧΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ.

Γρηγόρης Χατζάκης 

Γνωστός για τις αντισυμβατικές του αναγνώσεις και τις πειραματικές προσεγγίσεις του, O Γρηγόρης Χατζάκης ασχολείται με τη σκηνοθεσία, την υποκριτική και τη συγγραφή τα τελευταία 12 χρόνια. Από τα on the road «Φτερά του Έρωτα» σε αστικό λεωφορείο, έχει σκηνοθετήσει μέχρι σήμερα πάνω από 25 θεατρικές παραστάσεις με πιο πρόσφατες το «Ρίτα & Ντύλαν & Φαίδρος & Φάμκε» -διασκευή και σκηνοθεσία στο νέο ακυκλοφόρητο έργο του Αύγουστου Κορτώ-, τη «Μηχανή Άμλετ», τον «Πατέρα», τη «Rebeeecca», ενώ έχει κινηματογραφήσει και μουσικά video clip των Γιάννη Ζουγανέλη, Ησαΐα Ματιάμπα, Ραλλία Χριστίδου, Γιώργο Μαργαρίτη, κ.ά. Τέλος, έχει κυκλοφορήσει το πρώτο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Όστρια, με τίτλο «Το Βρήκα». Eίναι απόφοιτος του International Baccalaureate της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου και της Σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γ. Αρμένη.

Ο Χρήστος Καπενής

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Από το 2010 εργάζεται ως ηθοποιός-performer, στον χώρο του θεάτρου, του χορού και του κινηματογράφου. Έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, χορογράφους και εικαστικούς. Έχει εργαστεί για το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Θέατρο Ακροπόλ, το Σύγχρονο Θέατρο, το Θέατρο επί Κολωνώ, το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων κ.ά.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ