Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει για πρώτη φορά σε Λήμνο, Λέσβο και Άη Στράτη

ilektra2
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Με την «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

To Eθνικό Θέατρο για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, των τοπικών δήμων, του Ιδρύματος Μπούμπουρα και της Hellinic Seaways, θα επισκεφθεί τη Λέσβο (27/7), τη Λήμνο (30/7) και τον Αγιο Ευστράτιο (1/8), παρουσιάζοντας την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

Για  την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, οργανώθηκε Συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού, της Δημάρχου Αγίου Ευστρατίου, Μαρίας Κακαλή και του Διευθυντή Πωλήσεων της Hellenic Seaways, Αριστείδη Κατσαΐτη. 

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι: «Είναι μια προσπάθεια που φέρνει το ελληνικό θέατρο κοντά στους κατοίκους των νησιών. Έχει και ουσιαστική και μεταφορική έννοια να είναι το Εθνικό Θέατρο αυτό που φέρνουμε στους κατοίκους των νησιών. Ιδιαίτερα συμβολική και σημειολογική είναι η επιλογή μας να είναι το νησί  του Αη Στράτη, ένα από τα νησιά που επιλέχτηκαν για την ενέργεια αυτή. Όλοι γνωρίζουμε τη σημαντική ιστορία του νησιού αυτού».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε πως «είναι ιδιαίτερη η τιμή και η συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, με το Εθνικό Θέατρο. Έναν Οργανισμό που από το 1930 έχει ταχθεί με ζέση στη μελέτη της Ιστορίας και της Παράδοσης του Θεάτρου, στην έρευνα και τη διάδοση του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και στην ανάπτυξη της ελληνικής και κυρίως της νεοελληνικής δραματουργίας. Οι παραστάσεις που το Εθνικό Θέατρο επιλέγει να παρουσιάσει στο κοινό είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητας, καλαίσθητες και καλοδουλεμένες. Μια τέτοια παράσταση, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή η οποία βρίθει διαχρονικών μηνυμάτων, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου και με την εγγύηση του Εθνικού Θεάτρου, επιλέχθηκε να «ταξιδέψει», το προσεχές διάστημα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου- την Λέσβο, την Λήμνο και τον Αι Στράτη».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης  Λιβαθινός, ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συνεργασία, και τη φιλοξενία και δήλωσε με τη σειρά του: «Μια από τις επιδιώξεις του Εθνικού Θεάτρου είναι η δημιουργία συνεργασιών, οι οποίες θα του δώσουν τη δυνατότητα να «ταξιδέψει» σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Η ανταπόκρισή σας και η όμορφη συνεργασία που είχαμε με εσάς και με τους συνεργάτες σας, δημιούργησε  τις προϋποθέσεις, ώστε το Εθνικό Θέατρο να παρουσιάσει ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής ποίησης στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η  συνεργασία μαζί σας υπήρξε άμεση, ειλικρινέστατη, συγκινητική και δεν μπορούμε για όλο αυτό, παρά να πούμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ.

Σκοπός του Εθνικού Θεάτρου είναι η παρουσίαση παραστάσεων υψηλού επιπέδου είτε αυτές παρουσιάζονται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου είτε στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Για αυτό είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς που θα βρεθούμε στη Λήμνο, στην Λέσβο και στον Αη Στράτη, όπως έχουμε βρεβεί στη Μόσχα, στο Μόναχο και σύντομα στο Βελιγράδι.