Ξεκίνησαν οι πρόβες για την «Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» της Κατερίνας Ευαγγελάτου

i-komodia-ton-pareksigiseon
ΤΡΙΤΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Πρωταγωνιστούν Νίκος Κουρής και Ορφέας Αυγουστίδης.

(Στη φωτογραφία: Διονύσης Καψάλης,Πατρίσια Απέργη ,Νίκος Κουρής, Ορφέας Αυγουστίδης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Αμαλία Νίνου, Νίκος Πυροκάκος, Γιώργος Νούσης, Ερρίκος Μηλιάρης, Βαλάντης Φράγκος, Πάνος Ζυγούρος, Ελίζα Σκολίδη, Μαριάμ Ρουχάτζε,Ισμήνη Μπαλή, Κατερίνα Ευαγγελάτου)

«Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων ξεκίνησε...
Χθες ο Διονύσης Καψάλης μας διάβασε την νέα μετάφραση του έργου μας- Μια απολαυστική ποιητική δημιουργία!».

Τα λόγια αυτά ανήρτησε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook η Κατερίνα Ευαγγελάτου, ανακοινώντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των προβών για τη νέα σκηνοθετική δουλειά της, την «Κωμωδία των παρεξηγήσεων».

Μέσα σε μία ημέρα στην Έφεσσο βλέπουμε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, τον έμπορο Αιγαίωνα και τη σύζυγό του, Αιμιλία, να αποκτούν δύο δίδυμα αγόρια, τους Αντίφιλους. Την ίδια μέρα γεννιούνται από μία φτωχή γυναίκα δύο άλλα δίδυμα αγόρια, οι Δρόμιοι. Η εύπορη οικογένεια του έμπορα Αιγαίωνα αγοράζει τους Δρόμιους για να υπηρετούν τους Αντίφιλους. Τόσο οι Αντίφιλοι όσο και οι Δρόμιοι μοιάζουν μεταξύ τους σαν δύο σταγόνες νερό.

Αυτή είναι η υπόθεση του έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων», που θα ανεβάσει τον Νοέμβριο στο Θέατρο Βασιλάκου η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Τους ρόλους των διδύμων θα ερμηνεύσουν οι Νίκος Κουρής και Ορφέας Αυγουστίδης, με τον πρώτο να αναλαμβάνει να υποδυθεί τους Αντίφιλους και τον δεύτερο τους Δρόμιους.

Λίγα λόγια για το έργο

Η «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» έχει δημοσιευτεί πρώτη φορά στο Folio του 1623. Εικάζεται όμως ότι έχει γραφτεί κάπου ανάμεσα στο 1592 και το 1594 άρα είναι ένα από τα πρώτα έργα που έκαναν τον Σαίξπηρ γνωστό. Είναι το μικρότερο σε διάρκεια έργο του και αποτελείται από 1918 στίχους. Δανείζεται στοιχεία από την κωμωδία «Μέναιχμοι» του Πλαύτου. Το 87 % του κειμένου είναι έμμετρο ενώ μόνο το 13% είναι πρόζα. Μαζί με την επίσης μικρής διάρκειας αλλά πολύ μεταγενέστερη "Τρικυμία", είναι τα μοναδικά του έργα στα οποία ολόκληρη η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα μόνο μέρος και σε διάρκεια λίγων ωρών.

Να σημειωθεί ότι η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα παρουσιάσει επίσης τον «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η πρεμιέρα του οποίου θα δοθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2019.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ