«Έρωτες και θρήνοι γυναικών» στη σκηνή του Ηρωδείου

erotes-kai-thrinoi3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα Σπίτι του Ηθοποιού.

Το Ίδρυμα Σπίτι του Ηθοποιού, ο πολιτιστικός οργανισμός Sound & Picture Theatre Production  και ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος παρουσιάζουν για μία και μοναδική παράσταση το έργο «Έρωτες και θρήνοι γυναικών» από τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Άλκηστη», «Ανδρομάχη», «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη» και «Ηλέκτρα» στον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα Σπίτι του Ηθοποιού

Μια θεατρική σύνθεση, εμπνευσμένη από τις επτά τραγωδίες του Ευριπίδη, όπου σπουδαίες ελληνίδες ηθοποιοί και ένας δωδεκαμελής γυναικείος χορός, αναδεικνύουν το πάθος, την ένταση, τη συνύπαρξη αλλά και τη σύγκρουση της λογικής με το άλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, τόσο για κάθε μια ξεχωριστά όσο και σε διάλογο μεταξύ τους. Η αυτοθυσία και ο δυναμισμός κάθε ηρωίδας θα αναδειχθεί στη σκηνή, σε παράλληλη δράση με τις άλλες, «συνομιλώντας» σε κοινή δραματική πλοκή. Μια πρωτότυπη σκηνική συνύπαρξη, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, αλλά σε ενιαία διάσταση, αποκαλύπτοντας τα συναισθήματα,  τους ρόλους  και  τις πολιτικές των ηρωίδων  του  σπουδαίου τραγωδού.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος  πιστός στα κείμενα του τραγικού ποιητή, εστιάζει στις επτά γυναικείες επιβλητικές μορφές, με στόχο να ανιχνεύσει το μυστικό της ενεργητικής και δύσκολης τραγικής πορείας τους και επισημαίνει.

Είναι αλήθεια ότι οι γυναικείες πρωταγωνιστικές μορφές, πάντα ακραίες, αλλά και γοητευτικές, στις τραγωδίες του Ευριπίδη, δεν ακολουθούν τα καθιερωμένα μέχρι τότε δεδομένα χαρακτηριστικά δράσης.Η συμπεριφορά τους δεν λογαριάζεται με την έγκριση ή την επίκριση της ηθικής. Θέλουν να κατακτήσουν την οντολογική τους αυτάρκεια για καταξίωση της αυτονομίας τους και να παλέψουν ενάντια σε ό,τι λειτουργεί ανασχετικά με την ελευθερία τους. Δεν ανέχονται να εξοριστούν στην απουσία, αλλά ούτε και να φυλακιστούν στην παρουσία. Το κυρίαρχο και γοητευτευτικό είναι ότι γυναίκες αντιστέκονται για να υπάρξουν με τον δικό τους ρόλο   από την αρχαία εποχή έως και σήμερα.

Πρόκειται για τη συγγραφική  σύνθεση μερών από μονολόγους κεντρικών ηρωίδων του Ευριπίδη  ως σχόλιο  για  τη γυναικεία  προσωπικότητα και την εξέλιξη της στο διηνεκές. Οι «Μονόλογοι» των γυναικών, που πρωταγωνιστούν στα δράματα και τα χορικά τους μέρη, καταδεικνύουν μέσα από τους έρωτες - θρήνους, το μέγεθος της προσωπικότητάς τους, συμβάλλοντας στην αρτιότερη ιχνογράφηση της ιστορικής τους υπόστασης. Η παρουσία τους είναι έντονη, γεμάτη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, ευγένεια και γενναιοδωρία, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα και νοημοσύνη. Η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή: υπερβολικά συναισθηματική, σαγηνευτική και δραματική. Μέσα στα λόγια της βρίσκουμε αναφορές σε ζητήματα ισότητας των φύλων, θέματα σημαντικά για την καθημερινή ζωή και προβληματισμούς για τον ενεργό ρόλο της και τις διαστάσεις αυτού στην κοινωνία.

Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Διανομή: Άννα  Φόνσου, Άντζελα  Γκερέκου,  Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου,  Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη. Συμμετέχει ομάδα χορού από 20 ηθοποιούς.

Info
Ωδείο Ηρώδου Αττικού. 16 Σεπτεμβρίου 2018, στις 21:00. Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη 50 €, Α ζώνη 30 €, Β ζώνη 20 €, Άνω διάζωμα 15€, Ειδικές ομάδες 10€.

Προπώληση: Στο Viva.gr (τηλ. 211 1010050) και στο https://www.viva.gr/tickets/theater/odeio-irodou-attikou/erwtes-kai-thrinoi-gunaikwn/. Επίσης, στα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00, Σάββατο 10:00-15:00 Πωλήσεις εισιτηρίων: +30 210 3272000. Ομαδικές αγορές: +30 210 3222720, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00. Κρατήσεις για ΑμΕΑ: +30 211 7800056, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00. Άλλα σημεία πώλησης: Ωδείο Ηρώδου Αττικού Δευτέρα-Κυριακή 10:00-14:00 (και 18:00-21:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας).