Νάνα Παπαδάκη: «Κάθε φορά στην πορεία της παράστασης συνθέτω εκ νέου τον εαυτό μου»

kato-ap-ton-iskio-tou-bounou4
ΤΡΙΤΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Μιλήσαμε με τη Νάνα Παπαδάκη με αφορμή το «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού», που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία και ερμηνεία δική της, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχυλείων 2018.

Ηθοποιός, σκηνοθέτις και ποιήτρια (το «Encore- Γυναίκες της Οδύσσειας» είναι η πιο πρόσφατη ποιητική συλλογή της). Η Νάνα Παπαδάκη, απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, θα βρεθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, όπου θα παρουσιάσει το «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία δική της, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχυλείων 2018.

Το «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» ανήκει στους ποιητικούς μονολόγους της αριστουργηματικής «Τέταρτης Διάστασης» του Γιάννη Ρίτσου κι έχει ανέβει ελάχιστες φορές στη σκηνή. Γράφτηκε το 1960 και, αν και δε φέρει το όνομα της μυθικής ηρωίδας Ηλέκτρας, αναφέρεται στον κύκλο των Ατρειδών. Εδώ ο ποιητής συναντά την ηρωίδα σε ένα ερειπωμένο σπίτι στους πρόποδες ενός ψηλού βουνού να εξομολογείται στην σιωπηλή τροφό της, που όπως λέει κι ο ίδιος στον πρόλογο «δεν μπορείς να καταλάβεις αν η σιωπή της είναι κούραση, σοφία, άγνοια, ανοχή, κατανόηση, γενική καταδίκη, γενική παραδοχή, στοργή, κατάφαση, άρνηση, εχθρότητα, ηλιθιότητα ή ένα δικό της ξεχωριστό όνειρο».

Η Νάνα Παπαδάκη μας μίλησε για τον Γιάννη Ρίτσο, την παράστασή της και το ανέβασμα αυτής από κλειστό σε ανοιχτό χώρο.

Πώς θα περιγράφατε με λίγα λόγια την παράστασή σας;

Η νοητική και συναισθηματική περιπέτεια ενός ανθρώπου «πριν το τέλος». Μέσα απ’ τη φωνή του Ρίτσου και την ηρωίδα του, την «Ηλέκτρα», που όμως το όνομά της δεν αναφέρεται ποτέ, ανασυντίθεται η ιστορία, η συλλογική ταυτότητα, καθώς και προσωπικές υπαρξιακές εγγραφές με όλες τις συγκρούσεις κι αντιφάσεις τους. Οδηγός μας είναι το κείμενο και πιστεύω ότι φτιάξαμε μια παράσταση που απευθύνεται σε διαφορετικές γενιές, σ’ όσους ήδη γνωρίζουν κι αγαπούν το έργο του Ρίτσου, αλλά και σ’ όσους θα παρακολουθήσουν την επί σκηνής απόδοσή του για πρώτη φορά.

Τι αποτέλεσε έμπνευση για τη δημουργία της;

Ό,τι συνέβαινε γύρω μου, σκόρπιες αισθήσεις κι εικόνες, καθώς και η ανάγκη μου για μια μεγάλη αφήγηση που δε θα κατακερματίζει, αλλά θα συνθέτει.

Πώς νιώθετε κάθε φορά που ανεβαίνετε να την ερμηνεύσετε;

Κάθε φορά στην πορεία της παράστασης συνθέτω κι εγώ εκ νέου τον εαυτό μου με οδηγό ένα σπουδαίο κείμενο που ταιριάζει στη σκηνική αναζήτηση και ιδιοσυγκρασία μου.

Μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο στο Small Argo, η παράσταση θα παρουσιαστεί τώρα και στα Αισχύλεια. Ποια τα συναισθήματά σας για την αποδοχή που γνωρίζει το έργο;

Στο Παλαιό Ελαιουργείο η παράσταση ανοίγεται σε κάτι που δεν είχα φανταστεί και σχεδόν αποκτά το φυσικό της χώρο στο ανοιχτό θέατρο. Και μιλώ για το πώς διευρύνεται το σωματικό και πνευματικό εκτόπισμα του κειμένου, πώς παντρεύονται τα νοήματα με τους ήχους, τον έναστρο ουρανό, την παρουσία επί σκηνής του μουσικού και συνθέτη της παράστασης Βασίλη Τζαβάρα. Οι θέσεις του κοινού τοποθετούνται στην ορχήστρα, ενώ η δράση ξεκινά από τις εξέδρες. Αυτό επηρεάζει και τα σκηνικά της Άσης Δημητρολοπούλου και τους φωτισμούς του Γιώργου Ζορμπά. Δουλεύουμε όλοι απ’ την αρχή. Πρόκειται για μια «ανεστραμμένη ματιά» στο χώρο, που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Παλαιό Ελαιουργείο. Ο «ρόλος» χτίζεται και πάλι ενώπιον του κοινού, όπως και στον κλειστό χώρο του Small Argo, αυτή τη φορά όμως αποκτά μιαν άλλη δυναμική. Όσον αφορά στην αποδοχή, μου δίνει μεγάλη χαρά, όμως πιστεύω ότι κάθε φορά οφείλει να κερδίζεται απ’ την αρχή σε κάθε παράσταση, με κάθε ανάσα.

Ποια τα σχέδια σας για τους επόμενους μήνες;

Αυτό τον καιρό δουλεύω επίσης πάνω στη νέα ποιητική συλλογή μου με τίτλο «Τρεις μήνες στο σπίτι του Άριελ». Και το Γενάρη του 2019, με τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, θα εγκαινιάσουμε  ένα νέο κύκλο παραστάσεων για το «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» στο Small Argo, με προσκεκλημένους  Έλληνες ποιητές από διαφορετικές γενιές που θα μιλήσουν για το σύνολο του έργου του.

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Νάνα Παπαδάκη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Ζορμπάς. Σκηνικά- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου. Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας. Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Ζορμπάς. Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Μπέτσης. Φωτογραφίες: Κατερίνα Τζιγκοτζίδου. Παραγωγή: Μαλντορόρ. Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

*Επί σκηνής ο μουσικός και συνθέτης της παράστασης Βασίλης Τζαβάρας.

Info
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα. Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Γενική είσοδος: €5. Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου. Πληροφορίες- Ταμείο θεάτρου: 210-5565613 | www.aisxylia.gr Διάρκεια παράστασης: 75'

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ