Κριτική θεάτρου:«Κατάδικός μου»

kritiki-theatroukatadikos-mou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Η Ιωάννα Κλεφτόγιαννη γράφει κριτική για το έργο «Κατάδικός μου» των Ελένης Ράντου, Σάρας Γανωτή και Νίκου Σταυρακούδη που παρουσιάζεται στο θέατρο Διάνα, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.

H Ελένη Ράντου είναι ένα κωμικό ταλέντο με μανιέρα καλή. Δεν κουράζει. Επιπλέον και η ίδια μεγαλώνοντας δεν κουράζεται να αυτοσαρκάζεται, να σπαρταρά στη σκηνή, να κάνει παλαβομάρες με γενναίες δόσεις αυτοέκθεσης. Ακόμη κι όταν εκτροχιάζεται υπάρχει ταλέντο. Φαίνεται. Θα μπορούσε να κάνει και δράμα.

Προτιμά την κωμωδία, το γκροτέσκο της φάρσας μετά συγκινήσεως, που όμως στο φόντο έχει πάντα μια γεύση κοινωνικού πικρού σχολίου. Μια προτίμηση που επαναλαμβάνεται στην παράσταση που έστησε στο θέατρο Διάνα με τον «Κατάδικό μου» (συνυπογράφει το έργο με τους Σάρα Γανωτή και Νίκο Σταυρακούδη).

Η κρίση -οικονομική και ηθική- η κρίση στις σχέσεις, αυτό που ζούμε στην Ελλάδα των Μνημονίων, οι μετανάστες, ο ρατσισμός μας, μαζί με το graffity σύνθημα «βασανίζομαι» συνυπάρχουν με έξυπνο και πειστικό τρόπο σε μια από τις εμπορικότερες επιτυχίες των ημερών. Πρωταγωνιστές ένας αλλοδαπός διαρρήκτης της συμφοράς, μια φιλόλογος που δεν ξεπερνά τον χωρισμό της και εκδηλώνει πάσης φύσεως νευρώσεις, ενώ επισκέπτεται στο νοσοκομείο τον ηλικιωμένο και με Αλτσχάιμερ καθηγητή ελληνικής ιστορίας πατέρα της. Συμπτωματικά, στο διπλανό κρεβάτι θα ξανασυναντήσει ως τραυματία τον διαρρήκτη της οικίας της….

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη έχει νεύρο, ρυθμό, δίνει σωστές λύσεις, αν και δεν αποφεύγει τα χάσματα, τις αρρυθμίες και παρότι τελικά κάθε ηθοποιός κάνει ό,τι μπορεί κι αυτό που γνωρίζει.

Η καταρρακωμένη, τυπική χαζοβιόλα Ράντου με την «ταραγμένη» ερμηνεία της παράγει μεγάλες δόσεις γέλιου. Πειστικός ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης. Ο Oρφέας Αυγουστίδης είναι ικανοποιητικός στο ρόλο του μετανάστη, αν και θα έπρεπε να αποφύγει την τόσο βαριά, μπερδεμένη ξενική προφορά, που στο τέλος κουράζει τον θεατή. Ο Μπάμπης Γιωτόπουλος, φίνα σκηνική παρουσία. Πραγματικά έξοχος ως καθηγητής που ομιλεί απταίστως τα ελληνικά και τα διδάσκει στον μετανάστη που τα «στραπατσάρει». Ο Μιχάλης Ιατρόπουλος ως συνήθως αδρός και «ακατέργαστος».

ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ