Τι ετοιμάζει η Ιώ Βουλγαράκη για τη νέα σεζόν

io-boulgaraki Theofilos Tsimas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Δύο νέες παραστάσεις και μία επιτυχημένη επανάληψη περιλαμβάνονται στα θεατρικά σχέδια της σκηνοθέτιδας.

Με την επανάληψη της επιτυχημένης περσινής παράστασής της, «Μόλλυ Σουήνη» (15/10 στο Δώμα του Θεάτρου Νέου Κόσμου) του Μπράιαν Φρίελ θα ξεκινήσει η νέα θεατρική σεζόν για την Ιώ Βουλγαράκη, που θα συνεχιστεί από το 2019 με την παρουσίαση δύο ολοκαίνουργιων παραγωγών. Αναλυτικότερα:

«Πυρκαγιές»

Πρόκειται για ένα «άγριο ποιητικό αριστούργημα», όπως το χαρακτηρίζει η ίδια, του Λιβανοκαναδού Ουαζντί Μουαουάντ, που θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου στο ΚΘΒΕ. Η σκηνοθέτις αναφέρει σχετικά με το έργο.

Δυο αδέλφια, με το θάνατο της μητέρας τους και την αινιγματική διαθήκη που αφήνει πίσω της, έρχονται αντιμέτωπα με μια δύσκολη αποστολή. Αυτή θα τους οδηγήσει σ’ένα γαϊτανάκι αναπάντεχων συναντήσεων με πρόσωπα από το τραυματικό παρελθόν της μητέρας τους στην αιματοβαμμένη Μέση Ανατολή και θα γίνει ο δρόμος για την αβάσταχτη και συγχρόνως λυτρωτική αυτογνωσία. 

Άλλοτε  με το σασπένς του μυστηρίου και άλλοτε με τη δύναμη της ποίησης, ο Λιβανοκαναδός Ουαζντί Μουαουάντ αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία για την ελπίδα που τρέφει κάθε γενιά να μην της μοιάσει η επόμενη, να είναι καλύτερη. Μπορεί όμως η επόμενη γενιά -η κάθε επόμενη- να ξεφύγει από την ασχήμια και το μίσος, αν το μόνο που της κληροδοτούμε είναι θυμός;  Ίσως ο τρόπος να τα καταφέρει είναι να βρει την ταυτότητά της. Να πιάσει την ιστορία της από την αρχή. Για να την ξαναχτίσει.

Τον κεντρικό ρόλο της μάνας θα ερμηνεύσει η Ντίνα Μιχαηλίδου

Σκηνοθεσία Ιώ Βουλγαράκη. Μετάφραση Έφη Γιαννοπούλου. Σκηνικά  Άννα Φιόντοροβα. Κοστούμια  Μαρία Μυλωνά. Μουσική  Γιώργος Χριστιανάκης. Κίνηση  Αλεξάνδρα Καζάζου. Φωτισμοί  Αλέκος Αναστασίου

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 26.01.2019.

«Μούζικα! ή Η μάχη των ήχων»

Σε μια μουσική πόλη, ένας μαέστρος και μια ορχήστρα ετοιμάζονται για μια μεγάλη συναυλία. Η μουσική πόλη όμως είναι χωρισμένη στα δύο. Από τη μια η κλασική, με τους αυστηρούς κανόνες, και από την άλλη η τζαζ, με την ελευθερία των αυτοσχεδιασμών. Θα μπορέσουν ποτέ αυτά τα δύο άκρα να βρουν κοινούς τόπους και μελωδίες; Θα μπορέσουν ποτέ να ενωθούν; Ο μαέστρος τι ρόλο θα παίξει; Τα όργανα της ορχήστρας μετατρέπονται σε ανθρώπινους χαρακτήρες και φτιάχνουν μια σύγχρονη κοινωνία.

«Τη στιγμή που ένας Μαέστρος και μια ορχήστρα ετοιμάζονται για μια μεγάλη συναυλία, η ατίθαση Βιόλα το σκάει για τον άγνωστο και ελεύθερο κόσμο της τζαζ. Ερωτεύεται, επαναστατεί και δοκιμάζεται για να ανακαλύψει πως η Μουσική είναι µία και τα τείχη που µας χωρίζουν τα φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Η παράξενη περιπέτεια της Βιόλας, πότε αστεία και πότε σκληρή, σε λιμπρέτο της Μαριβίτας Γραµµατικάκη και μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, ακροβατεί ανάµεσα σε διαφορετικά μουσικά είδη και ύφη και ταξιδεύει µικρούς και µεγάλους προς την ομορφιά που κρύβεται μέσα µας όταν νικάμε τα στερεότυπα και τους φόβους µας», σημειώνει η Βουλγαράκη για το έργο του Θοδωρή Οικονόμου που ανεβαίνει για πρώτη φορά και σηματοδοτεί την πρώτη ενασχόλησή της με το μουσικό θέατρο. 

Λιμπρέτο Μαριβίτα Γραμματικάκη
Ενορχήστρωση Γιάννης Αντωνόπουλος
Μουσική διεύθυνση Κάτια Μολφέση
Σκηνοθεσία Ιώ Βουλγαράκη
Σκηνικό – Κοστούμια Μαγδαληνή Αυγερινού
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
Με τη συνεργασία των «Νέων της Όπερας» της ΕΛΣ

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 26.03.2019.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ