Μηνάς Χατζησάββας: «Η πραγματικότητά μας είναι αδιανόητη και απόλυτα θλιβερή…»

minas-xatzisabbas-i-pragmatikotita-mas-einai-adianoiti-kai-apoluta-thliberi

ΤΡΙΤΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Προσπαθώντας να βγάλει από την εμμονή της μια ερωτευμένη γυναίκα που έχει γαντζωθεί με λύσσα σε έναν ληγμένο έρωτα, ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας σκάβει μέσα στην ψυχή της, και μας μιλά για την παράσταση «Ο δήμιος του έρωτα».

Συνδυάζοντας το θέατρο με τον χορό, η θεατρική μεταφορά του σπουδαίου διηγήματος του συγγραφέα και καθηγητή της ψυχιατρικής Ίρβιν Γιάλομ παρουσιάζεται στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Στην παράσταση - που ισορροπεί ανάμεσα στο θέατρο και το χοροθέατρο - μια 70χρονη πρώην μπαλαρίνα, τα 8 τελευταία χρόνια της ζωής της διακατέχεται από μια ερωτική εμμονή για τον προηγούμενο θεραπευτή της, με τον οποίο έζησε μία σχέση 27 ημερών. Ο καινούριος της ψυχοθεραπευτής θα κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει. Όμως, όλα τα θεραπευτικά εργαλεία του αποδεικνύονται εντελώς ανίσχυρα και εκείνη κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της και γαντζώνεται με όλο και μεγαλύτερη λύσσα στο παρελθόν. Και καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεριζώσουν αυτό που τη στοιχειώνει, γεννιέται ανάμεσά τους μια πολύ τρυφερή και ανθρώπινη σχέση.

Ο Μηνάς Χατζησάββας πρωτοστατεί σε αυτές τις βασανιστικές συνεδρίες με τον δήμιο του έρωτα και μιλά για την παράσταση αλλά και για την αδιανόητη σύγχρονη πραγματικότητά μας.

Τι βασανίζει την ηρωίδα του έργου;

Αυτό που βασανίζει όλους μας. Μια ζωή που θα θέλαμε να ζήσουμε. Όμως, τίποτα δεν παίρνει ακριβώς τη μορφή που φανταστήκαμε.

Ποια θέματα πραγματεύεται το κείμενο, με εφαλτήριο την εμμονή της;

Γενικά τον φόβο. Τον φόβο του έρωτα, της επικοινωνίας, των γηρατειών και, προπάντων, του θανάτου.

Μέσα από τον δικό σας ρόλο, την οδηγείτε στη λύτρωση;

Δεν την οδηγώ σε καμία λύτρωση. Μάλλον εγώ αποκομίζω από τη συνάντησή μας φάρμακα, για να απαλύνω τους δικούς μου τρόμους. Ελπίζω και εκείνη με τη σειρά της.

Πώς διαμορφώνεται η θεατρική διασκευή του διηγήματος από το σκηνοθετικό άγγιγμα του Κώστα Γάκη;

Πιστεύω αποτελεσματικότατα. Όταν φτάσει ενώπιον του κοινού, θα τα ξαναπούμε.

Με ποιον τρόπο παρεμβαίνει στην παράσταση το χορευτικό στοιχείο;

Ποιητικά, τρυφερά, με πολύ χιούμορ και πολύ, πολύ ανθρώπινα. Αγαπησιάρικα.

Ποια συναισθήματα σας προκαλεί η «σουρεαλιστική παράσταση» της σύγχρονης πραγματικότητας μας;

Ο σουρεαλισμός είναι ένας όρος τέχνης και μπορεί να εξηγηθεί. Φοβάμαι ότι η πραγματικότητά μας είναι αδιανόητη, ανεξήγητη, μπερδεμένη, απόλυτα θλιβερή.

Ποια είναι τα μηνύματα, που πρέπει να αφουγκραστούμε από αυτήν την εμπειρία, και από πού θα πρέπει να αρχίσουμε τις αλλαγές;

Από τους εαυτούς μας.

Βλέπετε κάποια αχτίδα φωτός;

Φοβάμαι ότι θα τη δουν οι νεότεροι. Εγώ… πάει πια. Λόγω ηλικίας.

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Ευαγγελία Ανδριτσάνου, θεατρική διασκευή – μουσική – σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης, σκηνικά - κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού, χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου - Χρήστος Παπαδόπουλος, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Ντούμη, παραγωγή: Γιώργος Καρναβάς - Δημήτρης Παπαϊωάννου - Αργύρης Παπαδημητρόπουλος - Διονύσης Μπουγάς. Παίζουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Έλενα Γεροδήμου, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Αίθουσα «Θέατρο», Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας Πολιτισμού, Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου), Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ), ΑΜΕΑ, άνω των 65). Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), καταστήματα Public (εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραία & Αγ. Παρασκευή), αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 - 14:00) και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr .

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ