Κωνσταντίνος Μπιμπής: «Οι έρωτες που γαργαλούν το στομάχι είναι οι αληθινοί»

oi-kato-ap-t-asteria
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Συμπρωταγωνιστεί με την Λίλα Μπακλέση στο έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, «Οι Κάτω απ’ τ’ Αστέρια», στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα.

Τέλη των 80ς, αρχές των 90ς. Ελληνική επαρχία, πόλη νησιού. Η Μένια και ο Νικολής πάνε μαζί σχολείο, γίνονται αχώριστοι, ονειρεύονται, κάνουν έρωτα, ερωτεύονται «για πάντα». Αλλά τα χρόνια περνούν και η πραγματικότητα – όπως συνηθίζει – επιβάλλει τον εαυτό της. Οι δύο ήρωες όμως ποτέ δεν παύουν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο. Παρά τις επιλογές που έχουν κάνει στις ζωές τους, ανάμεσά τους, εξακολουθεί να καίει μια πυρκαγιά άγρια. 

Αυτή είναι η υπόθεση του έργου του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, «Οι Κάτω απ’ τ’ Αστέρια», που ανεβαίνει αυτή την περίοδο στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα και πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι στην Πάτρα και σε ανοιχτά θέατρα σε όλη τη χώρα. Πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, που συνσκηνοθετούν. Ο δεύτερος μιλά στο clickatlife για τους έρωτες που «γαργαλούν» το στομάχι.

Πώς «γεννήθηκε» το έργο του Τηλέμαχο Τσαρδάκα;

Ξεπήδησε μέσα από ένα διήγημα του Τηλέμαχου γραμμένο το 2016. Μάλιστα στη μεταφορά του σε θεατρικό είχε όπως μας αποκάλυψε αργότερα εμένα και τη Λίλα στο μυαλό του όσον αφορά στη διαμόρφωση των ηρώων.

Και η συνεργασία σας μαζί του πώς προέκυψε;

Και εγώ και η Λίλα είμαστε φίλοι και συνεργάτες με τον Τηλέμαχο εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχει αγάπη και ένα κοινό ποιητικό όραμα που μας ενώνει.

Ποια είναι η ιστορία που θα παρακολουθήσουμε;

Η ιστορία δύο παιδιών που ερωτεύονται και μεγαλώνουν άλλοτε μαζί κι άλλοτε χώρια. Άλλοτε κοντά κι άλλοτε μακριά. Άλλοτε χορεύοντας κι άλλοτε κλαίγοντας.

Και ποιοι είναι οι “Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια”;

Είναι οι αθεράπευτα ρομαντικοί. Όχι όμως οι στερεοτυπικά ρομαντικοί. Άγρια ρομαντικοί. Ροκ. Γεμάτοι μ’ ένα ρομαντικό θυμό γι αυτό το κόσμο που σκοτώνει τον έρωτα.

 Περιγράψτε μου με λίγα λόγια το ρόλο σας.

Ο Νικολής είναι ένα παιδί των 90s. Μηχανάκια στο νησί, ναρκωτικά, πάρτι, κορίτσια, σπουδές στη Γαλλία, ποίηση. Είναι ένα παιδί που τον γοητεύει περισσότερο η αιώρηση παρά η γείωση. Ένας άνθρωπος που βρίσκει ηδονή στη περιδίνηση και όχι στη σταθερά.

Αν μπορούσατε, τι συμβουλή θα του δίνατε;

Θα του ‘λεγα: Στάσου για λίγο και ζήσε.

Υπάρχει κάποια ατάκα του έργου που έχει εγγραφεί στο μυαλό σας;

«... Αλλά η κοιλιά μου, μέσα της, με γαργαλούσε. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι κοιλιές δεν κάνουν λάθος».

Ποια θεωρείτε ότι είναι η ιδιαιτερότητα της παράστασης;

Δύο νέα παιδιά μιλούν για τον έρωτα. Τι άλλο χρειάζεται;

Γιατί πάντα θα μας γοητεύουν οι αδιέξοδοι έρωτες;

Ακριβώς γιατί ποτέ δεν ευδοκίμησαν. Ποτέ δεν «εφαρμόστηκαν» σε πραγματικές συνθήκες. Ποτέ δεν έγιναν καθημερινότητα. Συνεπώς παίρνουν στο φαντασιακό μας εξιδανικευμένη μορφή. Γίνονται αυτό που πάντα θα θέλουμε και ξέρουμε πως ποτέ δε θα κατακτήσουμε.

Έχετε ζήσει έρωτες που γαργαλούν το στομάχι;

Ναι. Και μόνο αυτοί είναι έρωτες. Ωστόσο , κατά τη γνώμη μου, αυτό δυό-τρεις φορές συμβαίνει στη ζωή μας κι όταν έρχεται καλά θα κάνουμε να το ζούμε στο έπακρον.

Στην εποχή του online dating και του «εύπεπτου» φλερτ, τι έχει να μας υπενθυμίσει ένα τέτοιο έργο;

Πράγματι, το έργο περιβάλλεται από μια εύπεπτη εποχή. Από τα 90s και την αρχή των 00’s. Δεν έχει πρόθεση να υπενθυμίσει τίποτα, παρά να κλείσει το μάτι σε όλους. Πάντα και σε κάθε συνθήκη ερωτεύονται οι άνθρωποι. Και τελικά σ’ ολόκληρο τον κόσμο μόνο αυτό φαίνεται να έχει σημασία.

Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνοθεσία: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος.

Info
Θέατρο Άλφα.Ιδέα. Από 1η Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Διάρκεια: 70 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο),  12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ