Δημήτρης Πασσάς: «Με το θέατρο που κάνω θέλω να καταλαβαίνω καλύτερα την πλατεία»

dimitris-passas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης «Αν υπάρχει, δεν το ‘χω βρει ακόμα» του Nick Payne σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου.

Ο George είναι ένας περιβαλλοντολόγος, εμμονικός με την υπερθέρμανση του πλανήτη που έχει απορροφηθεί τόσο με την οικολογική καταστροφή και το έργο διάσωσής της, που παραμελεί την οικογένειά του και κινδυνεύει να τη χάσει. Η Fiona είναι η γυναίκα του, μια καθηγήτρια, κουρασμένη από την καθημερινότητα που ανακαλύπτει ότι η κόρη της πέφτει θύμα εκφοβισμού (bullying). Η Anna είναι η κόρη τους, ένα υπέρβαρο έφηβο κορίτσι, θύμα bullying στο σχολείο της, που αντιδρά στον εκφοβισμό κι αποβάλλεται για δύο εβδομάδες. O Teri είναι ο μικρός αδερφός του George, ένας περιπλανώμενος 'άσωτος υιός', ο μόνος άνθρωπος, ωστόσο, που δείχνει αληθινό ενδιαφέρον για το θλιμμένο κορίτσι.

Αυτά τα τέσσερα πρόσωπα είναι οι πρωταγωνιστές της κωμωδίας «Αν υπάρχει, δεν το ‘χω βρει ακόμα» του Nick Payne, που θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Βρετάνια σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου. Ένα αστείο, τρυφερό, συγκινητικό, καυστικό και αφοπλιστικά ειλικρινές έργο για μια σύγχρονη οικογένεια που προσπαθεί να γίνει και πάλι οικογένεια και να επιβιώσει.

Ο Δημήτρης Πασσάς, εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, μάς βάζει στο κλίμα.

 Παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη ζωή της οικογένειας της Άννας, μιας δεκαπεντάχρονης κοπέλας, υπέρβαρης, σχεδόν καταθλιπτικής, που έχει υποστεί μπούλινγκ στο σχολείο. Ο μπαμπάς της, ένας περιβαλλοντολόγος βυθισμένος στην έρευνα και το βιβλίο που ετοιμάζει. Η μαμά της, μια δασκάλα γεμάτη αγωνία για τις δυσκολίες της έφηβης κόρης της, τα ευτράπελα της ανοϊκής μαμάς της, το μέλλον του γάμου της. Κι ο θείος της, ο αδερφός του μπαμπά της, που εμφανίζεται από το πουθενά, περιπλανώμενος και απροσάρμοστος, και της δίνει για λίγο ένα στήριγμα.

Στο έργο υποδύομαι τον θείο, τον Τέρι. Έναν άντρα που έχει μείνει σε άλλη δεκαετία (ή έχει προχωρήσει σε επόμενη). Ο Nick Cave λέει για αυτόν στον 'Loverman': He's weak with evil and broken by the world. Αλλά και οι κοντοχωριανοί του, Joy division, αναφέρονται στο άτομό του στο 'Disorder': I've got the spirit, but lose the feeling, let it out somehow... 

Αν έχει κάποια ιδιαιτερότητα το έργο είναι ότι μιλά για τα πιο απλά πράγματα, τα πιο μικρά, τα πιο καθημερινά, τα φωτίζει, τα παρατηρεί και τα αφήνει έτσι μπροστά στο θεατή, χωρίς να τους βάλει θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Είναι ένα καλογραμμένο θεατρικό δραματικό κείμενο, δουλεμένο με πολλή λεπτομέρεια και πολύ χιούμορ.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι ο George Carlin, η Ingeborg Bachmann, o Slavoy Zizek, ο Bertolt Brecht, o Woody Allen, ο Lebron James και κάποιοι καλοί συνάδελφοι με τους οποίους έχω παίξει.

Τι θέατρο θέλω να κάνω; Θέλω να ασχοληθώ με τη σύνθεση της τέχνης και της τεχνικής του θεάτρου, με τα μαθηματικά και τη φυσική. Θέλω με το θέατρο που κάνω να καταλαβαίνω καλύτερα την πλατεία. 

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητρίου Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Πρωταγωνιστούν:

George: Μάκης Παπαδημητρίου

Fiona: Μαρία Λεκάκη

Anna: Αγγελική Γρηγοροπούλου

Terry: Δημήτρης Πασσάς

Info
Θεάτρο Βρετάνια: Πανεπιστημίου 7, Τηλέφωνο: 2103221579. Πρεμιέρα: Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018. Μέρες & Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.30, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 21.00, Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 18.00

Τιμές εισιτηρίων
- Τετάρτη και Πέμπτη: 20€ (Α’ Ζώνη), 17€ (Β’ Ζώνη),14€ (φοιτητικό,νεανικό έως 26 ετών & άνω των 65 ετών), Ανέργων 10€
- Παρασκευή και Κυριακή: 20€ (Α’ Ζώνη), 17€ (Β’ Ζώνη), 14€ (φοιτητικό)
- Λαϊκή Απογευματινή Σαββάτου: 17€ Γενική Είσοδος, 14€ (φοιτητικό)
- Βραδινή Σαββάτου:22€ (Α’ Ζώνη), 20€ (Β’ Ζώνη)

Προπώληση εισιτηρίων Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας:

  • www.ticketmaster.gr
  • Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938111
  • Καταστήματα Public 
  • Με μετρητά: Εκδοτήρια Θεάτρου (Τρίτη – Κυριακή: 10:30 – 13:30, 17:00-21:30), Καταστήματα Public

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ