Ο «Τρελαντώνης» Σταύρος Σβήγκος στο Θέατρο Βέμπο

trelantonis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Αλλαγή θεατρικής σκηνής για την παιδική παράσταση σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.

Στο Θέατρο Βέμπο και όχι στο Θέατρο Βεάκη, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, θα παρουσιαστεί ο «Τρελαντώνης» με τον Σταύρο Σβήγκο σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.

Το κείμενο για το εμβληματικό παιδικό ανάγνωσμα της μεγάλης Πηνελόπης Δέλτα έχει διασκευάσει ειδικά για την παράσταση ο διακεκριμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, η οποία τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις, που έχουν αποθεωθεί από μικρούς και μεγάλους θεατές, όπως: "Δον Κιχώτης", "Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων" "Ο Ιάσωνας και το χρυσόμαλλο δέρας" κ.ά.

Ο «Τρελαντώνης» είναι βασισμένος στις δικές της παιδικές αναμνήσεις: οι “Ενθυμήσεις” της Πηνελόπης Δέλτα είναι ένα βιβλίο που έθρεψε και μεγάλωσε τόσες και τόσες γενιές Ελλήνων, γραμμένο από μια συγγραφέα η οποία σφράγισε όχι μόνο την ελληνική παιδική λογοτεχνία, αλλά και τη νεώτερη ιστορία μας. Γυναίκα-θρύλο, αφιερωμένη στα ιδανικά της Πατρίδας και του Ανθρώπου, με πληγωμένη ευαισθησία και βαθιά στοχαστικότητα, που έφτασε ως την αυτοθυσία για τις ιδέες της και την αγάπη της σ' αυτόν τον τόπο.

Ο Αντώνης, η Πουλουδιά, η Αλεξάνδρα, κι ο μικρός Αλέξανδρος περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Καστέλα και την Κηφισιά, φιλοξενούμενοι ενός συγγενικού καλωσυνάτου ζευγαριού, της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή. Παίζοντας, κάνοντας σκανταλιές, πλάθοντας ιστορίες με το νου τους, μπλέκονται σε απίθανες περιπέτειες, γεμάτες χιούμορ, αγάπη, τρυφερότητα κι ανθρωπιά. Η ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού, η αθωότητα και οι ανησυχίες της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας, η φαντασία, η Ελλάδα, σαν πατρίδα και σαν τοπίο της καρδιάς μας. Όλα αυτά σε μια παράσταση γεμάτη χρώματα, παλμό, χορό και τραγούδι, που με τη σύγχρονη αισθητική της, σμίγει τη νοσταλγία με τη φρεσκάδα της παντοτινής νιότης.

Ο «Τρελαντώνης» είναι το σύμβολο κάθε Ελληνόπουλου που δοκιμάζεται και χαλυβδώνεται, στα ριψοκίνδυνα τολμήματα και τις ηρωικές παιδικές ανδραγαθίες, ώστε μόλις ωριμάσει, να υπηρετήσει και να υπερασπιστεί με γενναιότητα αλλά και με κοινωνική ευαισθησία, έναν τόπο πάντα απειλημένο από εχθρούς και πάντα νικητή στα δύσκολα.

Κείμενο-Στίχοι: Στρατής Πασχάλης. Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου. Μουσική: Μιλτιάδης Παπαστάμου. Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Ερμηνεύουν: Τρελαντώνης: Σταύρος Σβήγκος Πουλουδιά: Αντιγόνη Ψυχράμη Αλέξανδρος: Αντώνης Σταμόπουλος Αλεξάνδρα: Χλόη Μάντζαρη Θεία Μαριέττα: Ελένη Καρακάση Θείος Ζωρζής: Δημήτρης Γαλάνης Θεία Αργίνη: Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου Θείος Γιώργης: Κωνσταντίνος Καϊκής Εξάδελφος Γιάννης: Γιάννης Αθητάκης Μις Ράις: Μαριλού Κατσαφάδου Γειτονόπουλα: Γιώργος Μάντζιαρης, Αλεξία Φάλλα

Info
Θέατρο Βέμπο: Στουρνάρη 32, Αθήνα. Από 10 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 15:00 και Κυριακή στις 11:30 & 15:00.