Παραστάσεις παιδικού και εφηβικού θεάτρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

guro-guro-mines
ΤΡΙΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Το πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους για τη σεζόν 2018-2019.

Παραστάσεις για παιδιά, αλλά και για εφήβους φιλοξενεί στον προγραμματισμό του για τη νέα θεατρική περίοδο το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αναλυτικότερα:

«Αργοναυτική Εκστρατεία»
Κάρμεν Ρουγγέρη
Από Κυριακή 11 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 11:30 & 15:30 στο Θέατρο του ΙΜΚ

Η Κάρμεν Ρουγγέρη έδωσε και πάλι φέτος τον λόγο στα παιδιά, ώστε να διαλέξουν την παράσταση που θέλουν να δουν. Έτσι, φέτος παρουσιάζει στο Θέατρο του ΙΜΚ  την «Αργοναυτική Εκστρατεία»

Το έργο ξεκινάει με τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το χρυσόμαλλο δέρας και πώς βρέθηκε στην Κολχίδα. Από κει και ύστερα θα παρακολουθήσουμε τη γέννηση του Ιάσονα στην Ιωλκό της Μαγνησίας, το μεγάλωμά του δίπλα στον Κένταυρο Χείρωνα πάνω στα βουνά του Πηλίου και την απόφασή του να φέρει πίσω στην πατρίδα το χρυσόμαλλο δέρας.

Θα μάθουμε ακόμα πώς και από ποιον κατασκευάστηκε η Αργώ. Πώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιάσονα όλα τα παλικάρια της Ελλάδας, για να κάνουν μαζί του αυτό το μεγάλο ταξίδι.

Ύστερα, μαζί με τους Αργοναύτες θα πάμε στη Λήμνο, στην Τροία, θα περάσουμε από τον  Ελλήσποντο, θα πάμε στην Κύζικο, τη Μυσία και τέλος, περνώντας μέσα από τις Συμπληγάδες πέτρες και το νησί του Άρη, θα βρεθούμε στην Κολχίδα. Εκεί ο Ιάσονας θα γνωρίσει την Μήδεια, η οποία και θα τον βοηθήσει να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας.

Όμως δεν τελειώνει εδώ το έργο. Ο γυρισμός στην πατρίδα θα μας επιφυλάξει πολλές ακόμα περιπέτειες.

Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη – Χριστίνα Κουλουμπή Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή Κίνηση – χορογραφίες - φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας Μουσική επεξεργασία - Videoart: Αντώνης Δελαπόρτας Στίχοι : Ανδρέας Κουλουμπής Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης Επιλογή τραγουδιών: Κωνσταντίνος Παλαιολόγου Διδασκαλία τραγουδιών: Κωνσταντίνος Παλαιολόγου και Αγάπη Διαγγελάκη Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη Βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου Υπεύθυνη γραφείου παραγωγής: Αγγελική Μαντζουράνη

Ερμηνεύουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Γεωργάκη, Αγάπη Διαγγελάκη, Ρωμανός Κατανάς, Χριστίνα Κουλουμπή, Μανώλης Κλωνάρης, Έλενα Μιχαλάκη, Γιώργος Μπανταδάκης, Ευάγγελος Σαλευρής, Σωτήρης Σουριανός, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Πολύκαρπος Φιλιππίδης

Info
Μέρες και ώρες παραστάσεων:Κάθε Κυριακή για κοινό και ομαδικές κρατήσεις στις 11:30 & 15:30, Καθημερινά στις 10:00 για σχολεία & συλλόγους κατόπιν συνεννόησης. Κρατήσεις για σχολεία & συλλόγους από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-14:30, τηλ.: 215 550 8270 & 210 3418579 κα στο [email protected]. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με διάλειμμα). Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018. Λήξη παραστάσεων: Τέλος Απριλίου. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12€, 10€ Groups άνω των 10 ατόμων/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ Οικογένειες 4 ατόμων και άνω, 8€ ΑμΕΑ (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα ταμεία του Ιδρύματος

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες της πόλης με την παράσταση «Αργοναυτική εκστρατεία» με αγγλικούς υπέρτιτλους.

«Γύρω γύρω μήνες»
Θεατρική Ομάδα Μικρός Νότος
Διαδραστική, μουσικοπαιδαγωγική παράσταση
Από Κυριακή 11 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Κινηματογράφου

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος φέρνει στο επίκεντρο παραδοσιακά έθιμα και παιχνίδια της αυλής, με αφορμή το παραδοσιακό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες», σε μια θεατρική και μουσική δράση για παιδιά από 3 ετών. Από τον Νοέμβριο και τις παραδόσεις του φθινοπώρου μέχρι την Άνοιξη, το Πάσχα και τα έθιμα της Λαμπρής, κάθε Κυριακή στο ΙΜΚ είναι αλλιώτικη. Η κυρά Καλή συναντά τον κάθε έναν από τους 12 μήνες, ζει την κάθε νέα εποχή με τα έθιμά της και τα ζωντανεύει σε μια γιορτή, όπως εκείνες που απλά και παραδοσιακά έστηναν οι παρέες των παιδιών στις γειτονιές, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

  • τον Νοέμβριο: έθιμα και τραγούδια του φθινοπώρου, παιχνίδια από τα νυχτέρια, χειμερινές αγροτικές εργασίες
  • τον Δεκέμβριο: παραδόσεις του Χειμώνα, κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παιχνίδια με καλικάτζαρους και έθιμα του Δωδεκαημέρου
  • τον Ιανουάριο: έθιμα Πρωτοχρονιάς, ποδαρικό, κάλαντα Φώτων
  • τον Φεβρουάριο: έθιμα και τραγούδια Αποκριάς, Κουδουνάτοι, γαϊτανάκι, αποχαιρετισμός του Χειμώνα
  • τον Μάρτιο: χελιδονίσματα, καλωσόρισμα της Άνοιξης, γαϊτανάκι, Περπερούνα
  • τον Απρίλιο: έθιμα της Λαμπρής, κάλαντα του Λαζάρου και λαϊκά παιχνίδια. 

Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε το παραμύθι σε έμμετρο λόγο, δένοντάς τον με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα, που φέρνουν στη σκηνή ήχους και εικόνες από τη φύση. Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε και δίδαξε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια, η ηθοποιός και καλλιτεχνική υπεύθυνη Χρύσα Διαμαντοπούλου συνέθεσε και σκηνοθέτησε το εκτός παραμυθιού υλικό. Μαζί φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια.

Σύλληψη Ιδέας - Έρευνα Υλικού - Σκηνοθεσία διαδραστικού: Χρύσα Διαμαντοπούλου Διασκευή, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπη μουσική Παραμυθιού: Πέτρος Δαμουλής Ζωντανή μουσική: ομάδα Μικρός Νότος Έρευνα, επιλογή, επιμέλεια λαογραφικού υλικού, δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς: Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, μουσικοπαιδαγωγός Επιστημονική σύμβουλος - διδασκαλία διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION Κοστούμια: Μαρίνα Πολυμέρη Σκηνικά αντικείμενα: Μαργαρίτα Τζαννέτου, Ανδριάνα Βλάχου, Kέλλυ Κουλουριώτου Κατασκευή κούκλας & ζωγραφιά σκηνικού: Μαργαρίτα Τζαννέτου Διδασκαλία μουσικών οργάνων: Πέτρος Δαμουλής Διδασκαλία τραγουδιού: Δάφνη Καμμένου Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού: k2design Trailer: Κωνσταντίνος Γρηγορακάκης Υπεύθυνη παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δάφνη Καμμένου και Ναυσικά Πύρρου

Info
Ημέρες και ώρες παραστάσεων Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι για κοινό και ομαδικές κρατήσεις. Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης. Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία και επικοινωνία με εκπαιδευτικούς στο 210 3803197. Διάρκεια παράστασης: 70’. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος10€, ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων 8

 ERROR 404 
Θέατρο για εφήβους
OneTwoFree
Από 1η Νοεμβρίου 2018
Παραστάσεις για σχολεία στην αίθουσα του Κινηματογράφου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της θεατρικής εφηβικής παράστασης «Poios Theleis Na Gineis, που είχε ως θέμα τον εθισμό στα video games, ένα νέο θεατρικό έργο σε πρωτότυπο κείμενο έρχεται από την «OneTwoFree» στο IMK για το νεανικό κοινό. Το ERROR 404 τοποθετείται σε μια κοινωνία σε ένα δυστοπικό μέλλον. Oτιδήποτε ανήκει στο παρελθόν είναι πια ξεχασμένο. Όλα τα ιστορικά γεγονότα έχουν περάσει στη λήθη. Η γραφή και η ανάγνωση έχουν αποκηρυχτεί από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και η όποια γνώση μεταλαμπαδεύεται με βίντεο και εικόνες. Όλα μοιάζουν τέλεια και αστραφτερά μέχρι τη στιγμή που μία παρέα νέων θα κάνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα αλλάξει τη ζωή, όπως τη γνώριζαν έως τότε.

Η παράσταση, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες στο θέατρο (multimedia, projection mapping κ.α) στοχεύει να φέρει τους νέους θεατές αντιμέτωπους με ερωτήματα και ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τη συνεχή επέκταση της τεχνολογίας. Τι σημασία έχει η γνώση, η παρατήρηση του παρελθόντος και της ιστορίας στην εξέλιξή μας; Μέχρι σε ποιο σημείο είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε την ανεξαρτησία μας προκειμένου να έχουμε κάποιες ευκολίες; Πόσο εύκολα μπορείς να ενστερνιστείς ένα μοντέλο ζωής επειδή είσαι βυθισμένος σε μία «προστατευτική» άγνοια;

Οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με κείμενα του Πλάτωνα (Ο μύθος του σπηλαίου κ.α.) και με ιδέες που έχουν εκφραστεί από διάσημους πνευματικούς ανθρώπους όπως ο Χ .Λ .Μπόρχες, ο Ε. Γκαλεάνο, Ζ .Ελίλ κ.α.

Η παράσταση είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από συζητήσεις με μαθητές των σχολείων που είδαν το «Poios Theleis Na Gineis»

Κείμενο: OneTwoFree Σκηνοθεσία, χορογραφίες, μουσική επιμέλεια: Σοφία Παλάντζα Σχεδιασμός οπτικών εφφε, γραφικά: Θανάσης Δάλας Σχεδιασμός φωτισμών, κινηματογράφηση, μοντάζ: Δημήτρης Λογοθέτης Εικαστική επιμέλεια – Κοστούμια: Μαρία Παλάντζα Σχεδιασμός ήχου, ηχογράφηση: James Raffan Μουσική σύνθεση – στίχοι τραγουδιού: Λευτέρης Καταχανάς Τεχνική υποστήριξη: Σκαρλάτος Βασιλόπουλος Παραγωγή: OneTwoFree Theatre

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Νικήτας Αναστόπουλος, Κρισάνα Αλεφαντινού, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Λευτέρης Καταχανάς, Σοφία Παλάντζα.

Ερμηνεύουν σε βίντεο: Νικόλας Αλεξίου, Στέλιος Πατσιάς

Info
Καθημερινές οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία. Eπικοινωνία – Κρατήσεις: 210 93 28 034, 698 61 92 208 (Υπ. Παλάντζα Σοφία) [email protected]. Ώρα έναρξης: 10.30. Διάρκεια παράστασης: 75’ (χωρίς διάλειμμα)

WORKSHOPS

«Το Σχολείο της Τέχνης»     

Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων
Έως 31 Μάιου 2019

Το πρόγραμμα πολλαπλών δραστηριοτήτων «Το Σχολείο της Τέχνης» απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου, με κεντρικό άξονα την τέχνη και την παράδοση. 

  1. Εργαστήρι Κινηματογράφου / Γνωρίζω τη γλώσσα του κινηματογράφου
  2. Εργαστήριο Κουκλοθέατρου
  3. Εργαστήρι Γνωριμίας με το Μουσικό Θέατρο: Μιούζικαλ, Οπερέτα, Όπερα
  4. Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας
  5. Το Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης) ως παιδαγωγικό εργαλείο
  6. Eργαστήρι Δημιουργικής Γραφής
  7. Εργαστήριο Εικαστικών
  8. Εργαστήρι “Παίζοντας… Ιστορία της Τέχνης”
  9. Εργαστήρι Δραματοποίησης και θεατρικού παιχνιδιού

Πλήρης κατάλογος εργαστηρίων
Πλήρης κατάλογος κύκλου εργαστηρίων
Πληροφορίες για αιτήσεις συμμετοχής: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 – 15.00, Τηλ.: 210 3450376, 6978 409945, Αλεξάνδρα Κερασίδου Σύμβουλος Πολιτισμού - Καλλιτεχνική Διευθύντρια. Cherry Tree Production & Creation

Ταξίδι στον Κινηματογράφο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών & συζητήσεων για παιδιά και εφήβους
Έως 31 Μαΐου 2019

Μοιραζόμαστε τη μαγεία της Έβδομης Τέχνης, με στόχο διττό: την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Βλέπουμε ταινίες και συζητάμε γι’ αυτές. Διαλέγουμε βραβευμένες ταινίες, με την εγγύηση του «Νεανικού Πλάνου». Γιατί η μύηση στον πλούτο της Έβδομης Τέχνης διαμορφώνει όχι μόνο κινηματογραφική παιδεία αλλά επίσης προσωπική ματιά και κριτική ικανότητα.

Οι τίτλοι του καταλόγου, ποικίλοι και προσεκτικά επιλεγμένοι, διαρθρώνονται με βάση θεματικές ενότητες, παρέχοντας την ευελιξία της επιλογής ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Πλήρης κατάλογος ταινιών

Πληροφορίες για αιτήσεις συμμετοχής Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 – 15.00, Τηλ.: 210 3450376, 6978409945. Αλεξάνδρα Κερασίδου Σύμβουλος Πολιτισμού - Καλλιτεχνική Διευθύντρια Cherry Tree Production & Creation