Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Επιδαύρου για το 2019 - Τι θα δούμε

baggelis-theodoropoulos
ΤΡΙΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Οι 14 παραστάσεις που θα παρουσιαστούν το ερχόμενο καλοκαίρι σε Μικρή και Μεγάλη Επίδαυρο έχουν διεθνή χαρακτήρα.

«Το 2018 ήταν ένα πλούσιο φεστιβαλικό καλοκαίρι με δυνατές στιγμές τόσο στην Επίδαυρο, που υποδέχτηκε σε οκτώ διήμερα 93.409 θεατές, όσο και στο Ηρώδειο τις παραστάσεις του οποίου παρακολούθησαν 102.560 θεατές. Τις παραστάσεις της Πειραιώς 260, παρακολούθησαν, τέλος, 24.953 θεατές. Λοιποί χώροι (με εισιτήριο) 4.527 θεατές. Λοιποί χώροι (χωρίς εισιτήριο) 5.800 θεατές. Και συγκριτικά με το 2017 που η πληρότητα ήταν 58%, το 2018 η πληρότητα ήταν 68%. Παράλληλα, τα έσοδα του φεστιβάλ αυξήθηκαν κατά 38/100 σε σχέση με το 2017», ανέφερε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στη συσνέντευξη Τύπου που παρέθεσε για την ανακοίνωση του προγράμματος της Επιδαύρου για το καλοκαίρι του 2019.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ κατήρτισε ένα ρεπερτόριο πλούσιο με 14 συνολικά παραστάσεις, πολυσυλλεκτικό με διεθνή χαρακτηρά και μεγάλα ονόμα της διεθνούς θεατρικής σκηνής να ντεμπουτάρουν στο αργολικό θέατρο: ντεμπούτο για την ιστορικς Comédie-Française, αλλά και για τους Μπομπ Γουίλσον και Κάθριν Χάντερ. «Η εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός αποτελούν σταθερή στόχευσή μας και για την Επίδαυρο, το βαρύ πυροβολικό του Φεστιβάλ», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι το ερχόμενο Φεστιβάλ Επιδαύρου θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου και όχι στις αρχές Ιουλίου ως είθισται, ολοκληρώνοντας τον προγραμματισμό πριν το Δεκαπενταύγουστο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Comedie Francaise, Ερίκ Ριφ.

Το πρόγραμμα του Αρχαίου Θέατρο Επιδαύρου

Ξεκινά με τον Οιδίποδα σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον στις 21 και 22 Ioυνίου. Ακολουθεί η Ορέστεια του Αισχύλου σε ενιαία παράσταση υπό την μπαγκέτα τριών νέων σκηνοθετριών, της Ιώς Βουλγαράκη, της Λίλλυς Μελεμέ και της Γεωργίας Μαυραγάνη στις 28 και 29 Ιουνίου από το Εθνικό Θέατρο και οι Ικέτιδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, επίσης παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε συμπαραγωγή με τον ΘΟΚ στις 5 και 6 Ιουλίου. Ακολουθεί ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη -ντεμπούτο επίσης στην Επίδαυρο- στις 12 και 13 Ιουλίου, η Ιφιγένεια εν Αυλίδι σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού από το ΚΒΘΕ στις 19 και 20 Ιουλίου, η παράσταση Ηλέκτρα / Ορέστης του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε με το θίασο της Κομεντί Φρανσαίζ στις 26 και 27 Ιουλίου, οι Νεφέλες σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στις 2 και 3 Αυγούστου και ο Προμηθέας Δεσμώτης με την Κάθρην Χάντερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ στις 9 και 10 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου

Ξεκινά στις 22 Ιουνίου με μια κινηματογραφική προβολή - έκπληξη σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Στις 28 και 29 Ιουνίου η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνήςπαρουσιάζει τρία εμβληματικά έργα μουσικού θεάτρου Ελλήνων συνθετών της πρωτοπορίας: του Ιάννη Ξενάκη (Κασσάνδρα, 1987), του Γιάννη Χρήστου (Αναπαράστασις Ι: ο Βαρύτονος, 1968) και του Γιώργου Κουμεντάκη (Έσσεται ήμαρ, 1986). Ακολουθεί 7 η Θεογονία του Ησιόδου από τη Σοφία Πάσχου και την ομάδα της στις 5 και 6 Ιουλίου, το KAOS από την ομάδα χορού Griffon σε χορογραφία Ιωάννας Πορτόλου στις 12 και 13 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμα αποκτά νεοκλασικό αλλά και ρομαντικό πρίσμα, περιλαμβάνοντας και το Δάφνις και Χλόη του Λόγγου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου στις 19 και στις 20 Ιουλίου. Στη συνέχεια, σειρά έχει η Φαίδρα του Ρακίνα σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου στις 26 και 27 Ιουλίου και οι Δαναΐδες του Ανδρέα Κάλβου στην παρθενική παράσταση του έργου επί σκηνής σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη στις 2 και 3 Αυγούστου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα παραστάσεων της Επιδαύρου για το 2019