Γιωργής Τσαμπουράκης: «Με θάρρος τα πάντα είναι δυνατά»

giorgis-tsampourakis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Πρωταγωνιστεί στο έργο του Μαρκ Σαν Ζερμέν «Ένα Μάθημα Χορού», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου στο Θησείον.

Μια ταλαντούχα χορεύτρια αποχαιρετά την καριέρα της στο Broadway εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού. Ένας καθηγητής γεωφυσικής με σύνδρομο Άσπεργκερ της προσφέρει 2.153 δολάρια για ένα μάθημα χορού. Οι δυο τους δημιουργούν μία «χορογραφία» που ξεκινά από απλές κινήσεις αλλά καταλήγει σε μία σύνθετη σπουδή πάνω στις επίπονες κοινωνικές αναπηρίες και τις συναισθηματικές αγκυλώσεις. Ματαιώσεις, μοναξιά, συμπληρωματικότητα, αυτοσαρκασμός και έρωτας από το πουθενά. Ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω, σε ένα ντουέτο τόσο αδέξιο φαινομενικά μα τόσο απροσδόκητα αρμονικό.

Αυτή είναι η υπόθεση του έργου του Μαρκ Σαν Ζερμέν «Ένα Μάθημα Χορού», που θα παρουσιάσει από 29 Οκτωβρίου στη σκηνή του Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Βίκυ Παπαδοπούλου και Γιωργή Τσαμπουράκη. Ο τελευταίος μιλά στο clickatlife για τη σημασία του θάρρους στη ζωή.

Γεννήθηκα στο Ντίσελντορφ από Έλληνες γονείς, μετακομίσαμε στην Ελλάδα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, σπούδασα στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή Βεάκη και ζω στην Αθήνα. Συχνά πυκνά βρίσκομαι στο Ηράκλειο για καλλιτεχνικούς λόγους, καθώς είμαι συνιδρυτής της εταιρείας θεάτρου Πράξη Τέχνης Ίμερος και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Νότος».

Όταν ήμουν μικρός το μόνο που σίγουρα ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω ήταν... αγαπητός.

Ένας απροσδόκητος, μικρός ρόλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτέλεσε την αρχή της ενασχόλησής μου με την υποκριτική.

Ο Ρομέο Καστελούτσι, ο Μπομπ Γουίλσον και ο Ανατόλι Βασίλιεφ ήταν, είναι και θα είναι οι δημιουργοί που με εμπνέοουν. 

Το «Ένα Μάθημα Χορού» είναι μία ιστορία δύο ανθρώπων που προσπαθούν να απαντήσουν στην ερώτηση: «ακόμα κι αν το θέλουμε, μπορούμε;». Και η απάντηση είναι θετική.

Υποδύομαι ένα σπασίκλα της επιστήμης που έμαθε να συμπεριφέρεται βλέποντας ταινίες, που έχει αυτισμό τύπου Asperger, που έγινε καθηγητής Γεωφυσικής, που δεν μπορεί να ζήσει την πραγματική ζωή. Μέχρι που βρίσκει το θάρρος. Μέχρι που παρακολουθεί μαθήματα χορού. Μέχρι που χορεύει.

Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι ότι τοποθετεί ιατρικά την παθολογία στο διανοητικό επίπεδο.

«Αλλαγή ίσον θάρρος. Τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς θάρρος. Με θάρρος τα πάντα είναι δυνατά». Τι πιο επίκαιρο; Άλλο συνήθως το αντιλαμβανόμαστε με χρονοκαθυστέρηση.

Θελω στη ζωή μου να μπορώ να κάνω πράξη αυτό που λέει ο ρόλος μου: «Να έχω θάρρος. Να το βρίσκω όταν το χρειάζομαι. Να μπορώ».

Επόμενα σχέδια; Πρόκειται να συνεργαστώ με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου στον Κατάδικο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και με την Έφη Θεοδώρου στη Φαίδρα του Ρακίνα, που θα ανέβει στη Μικρή Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2019. Πολλά σχέδια, τέλος, έχω για την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Νότος», στην οποία διατηρώ την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Παπαδοπούλου & Γιωργής Τσαμπουράκης
Κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου Σκηνικά & Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη Μουσική: Κωστής Ξενόπουλος Μουσική Επιμέλεια: Κωστής Ξενόπουλος, Δημήτρης Μπογδάνος Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κουνέλλας Φωτογραφίες: Γιάννης Ζάχος Υπεύθυνη Παραγωγής : Ηλεάνα Μπάλλα Παραγωγή: Vision Αrtt Kαλλιτεχνική Διεύθυνση Vision Artt: Παναγιώτα Παρασκευοπούλου
Υπεύθυνη επικοινωνίας για την Vision Αrtt : Μαρίκα Αρβανιτοπούλου Επικοινωνία για την παράσταση: Μαρία Τσολάκη

Info
Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες: Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 210 3255444. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15 από 29 Οκτωβρίου και για 12 μόνο παραστάσεις. Αγορά εισιτηρίων: viva.gr. Τιμές εισιτηρίων από 10 €. Κρατήσεις: 2108955191 (10:00 πμ-21:00).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ