Γεράσιμος Μιχελής: «Η ψυχή πάντα θα εύχεται να μεθύσει από αγάπη»

hotel-marina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο ηθοποιός μας μιλά για την παράσταση «Hotel Marina», στην οποία πρωταγωνιστεί και συνυπογράφει το κείμενο, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη στο Από Μηχανής Θέατρο.

Στους χώρους ενός πρόσφατα ανακαινισμένου ξενοδοχείου, συναντώνται τυχαία έξι διαφορετικοί άνθρωποι με κοινές επιθυμίες. Ο καθένας τους έρχεται από τη δική του καθημερινότητα και τη σπάει για λίγο. Άνθρωποι περαστικοί, φευγαλέες γνωριμίες που μπορεί άνετα κανείς να εξομολογηθεί  τα πιο κρυφά του μυστικά. Η τυχαία συνεύρεσή τους θα γίνει αφορμή για μεγάλες αποκαλύψεις. Σχέσεις που ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί και που αν λείψει το θάρρος, μπορεί και να κοπεί! 

Αυτή είναι η ιστορία που θα παρακολουθήσουμε στη σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου. Ο πρωταγωνιστής, Γεράσιμος Μιχελής, μας ανοίγει την πόρτα στο «Hotel Marina».

Τι αποτέλεσε αφορμή για τη συγγραφή του «Hotel Marina»;

Ένα τραγούδι, σε ένα ξενύχτι, μια φωνή βραχνή, ζεστή που ράγιζε τα φύλλα της καρδιάς. Τραγουδούσε η φωνή ρεμπέτικα κι εγώ ένιωθα ότι άκουγα μπλουζ και μέλωνα. Ένα τραγούδι που γέμιζε φόβο τις αδύναμες ψυχές. Τον φόβο και ταυτόχρονα την γοητεία της αβεβαιότητας για τη ζωή και τον έρωτα. Για μας ο κόσμος δεν τελειώνει, για μας ο κόσμος αρχινά, μα της καρδιάς το μαύρο χιόνι δεν μας βγάζει πουθενά" , έλεγε το γνωστό τραγούδι... Εμένα όμως, αυτό ήταν που «μ' έβγαλε»  στο φιλόξενο Ηοtel Marina. Το τραγούδι αυτό ήταν η αφορμή για την συγκέντρωση υλικού που είχε να κάνει με το αν μπορούμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Την ανάγκη να  μας αποδεχτούν, να ανήκουμε κάπου. Επιθυμία για συσχετισμό, για το μαζί.

Σκιαγραφήστε μου τους «ενοίκους» του «Hotel Marina».

Η Ουρανία είναι η καθαρίστρια του ξενοδοχείου. Πριν 15 χρόνια ήταν δικό της, κάηκε κάποια στιγμή το ξενοδοχείο κι η ίδια έχασε τα πάντα.Αργότερα το πούλησε σε κάποιον γνωστό της με τον όρο ότι θα μένει εκεί , σε ένα δωμάτιο, μέχρι το τέλος της ζωής της. Η Βανέσα είναι μία τρανς γυναίκα. Έχει μία κόρη οκτώ ετών. Η πρώην σύζυγός της,  απαγορεύει στην Βανέσα να την βλέπει.Της λείπει η κόρη της πολύ. Έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα με σκοπό να μπορεί να βλέπει το παιδί της ως διεμφυλικός γονέας. Ο Χρήστος είναι ζωγράφος. Διδάσκει στην Σχολή Καλών Τεχνών .Παντρεμένος.με την Τάνια 15 χρόνια. Η αγάπη από τον γάμο τους δεν έλειψε ποτέ.Δεν μπορούν να κάνουν παιδί. Έχουν έρθει στο ξενοδοχείο για να φρεσκάρουν τον γάμο τους.Ο Χρήστος όμως , όλα αυτά τα χρόνια, κρύβει από την γυναίκα του ένα  άσχημο  μυστικό. Η Τάνια είναι η σύζυγος του Χρήστου. Υπήρξε μαθήτριά του  στην Σχολή Καλών Τεχνών.Δεν κατάφερε  όμως να γίνει επιτυχημένη ζωγράφος. Διδάσκει καλλιτεχνικά στην Μέση Εκπαίδευση.Δεν μπόρεσε να αποκτήσει παιδί με τον Χρήστο. Ο Μάνος είναι 25 χρονών. Είναι ο μπάρμαν του ξενοδοχείου.Δεν του πολυαρέσει αυτή η δουλειά αλλά κι ο ίδιος δεν ξέρει τι θέλει. Χθες τον χώρισε η κοπέλα του επειδή δεν μπορεί να πει σ΄αγαπώ. Η Οριάνα είναι  ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο. Με σπουδές πολλές και μεταπτυχιακό στο Tousism Management στο Λονδίνο. Είναι φιλόδοξη. Δεν είχε ποτέ της σχέση , μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσει;

Ο δικός σας ρόλος ποιος είναι;

Ο Χρήστος είναι ένας πετυχημένος ζωγράφος, παντρεμένος με μια πρώην μαθήτριά του από την Σχολή Καλών Τεχνών, την Τάνια. Ερωτεύτηκαν κι αγαπήθηκαν σφόδρα. Στο παλιό «Hotel Marina» έζησαν την τρέλα του έρωτα, εκεί αποφάσισαν να παντρευτούν πριν 15 χρόνια. Ο Χρήστος όμως είχε πριν από αυτόν κι έναν άλλον γάμο, που έληξε άσχημα και του άφησε πληγές. Ξεχάστηκε μέσα από τη ζωγραφική, τον ζάλισε η επιτυχία, αλλά τα προβλήματα που προέκυψαν από τον προηγούμενο γάμο του, δεν εξαφανίστηκαν. Από φόβο, τα κρυψε κάτω απ το χαλί και συνέχισε τη ζωή του. Η Τάνια έγινε αμέσως η γυναίκα της ζωής του. Της πρόσφερε τα πάντα, έζησαν μια όμορφη ζωή. Έχουν πια ο ένας τον άλλον, νιώθουν ασφαλείς μέσα στον γάμο τους. Ο Χρήστος αγαπά πολύ την γυναίκα του. Λέει συχνά ότι η αγάπη έχει κόστος κι η γυναίκα του δεν τον καταλαβαίνει. Ο Χρήστος, από έλλειψη θάρρους. δεν έχει αποκαλύψει ένα σοβαρό μυστικό στην γυναίκα του κι ο γάμος τους κρέμεται  από μία κλωστή.

Στο σημείωμα της παράστασης αναφέρετε ότι η παράσταση είναι βασισμένη σε φανταστικά γεγονότα για αληθινούς χαρακτήρες. Τι εννοείτε;

Τα πρόσωπα του έργου είναι άνθρωποι που συναντούσα επί μακρόν, στο παρελθόν και κουβεντιάζαμε για τα θέματα του έργου. Αν λέμε εύκολα το σ΄αγαπώ, αν το εννοούμε όταν το λέμε, αν αποδεχόμαστε εύκολα τον άλλον έτσι όπως είναι, αν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, αν θέλουμε να είμαστε σε σχέση κλπ.Αληθινοί άνθρωποι δηλαδή είναι τα πρόσωπα της παράστασης. Ακούγονται πολλά από δικές τους σκέψεις κι αγωνίες. Αρχικά είχα συγκεντρώσει  λοιπόν ένα ενδιαφέρον υλικό από συνεντεύξεις που είχα πάρει. Με τη συγγραφική ομάδα γράψαμε το «σενάριο» και μερικές σκηνές, επινοημένες συναντήσεις ηρώων, για να έχουμε ένα «εργαλείο» για να δουλέψουμε στις πρόβες. Το έργο γράφτηκε κατά τη διάρκεια των προβών, με πολλούς αυτοσχεδιασμούς  πάνω στα θέματα του έργου, που πρότεινε ο σκηνοθέτης. Φανταστικά είναι τα γεγονότα της παράστασης, μα τόσο αληθινά. 

Πού εστιάζει η σκηνοθετική ματιά του Χρήστου Σουγαρη για το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου;

Ο Χρήστος Σουγάρης, ο σκηνοθέτης του Hotel  Marina, από την αρχή αυτό που ζητούσε επίμονα  ήταν αφαίρεση κι ακρίβεια. Με τα έλαχιστα να αφηγηθούμε τα ουσιώδη. Ήθελε απλότητα στον λόγο, λιτότητα στην αφήγηση. Όχι συγκινησιακό παίξιμο. Αφηγήσου ψύχραιμα, με ακρίβεια, χωρίς να δείχνεις το αίσθημα, έλεγε. Δουλέψαμε πολύ και κειμενικά, προκειμένου να έχουμε ένα έργο απλό, με λόγο άμεσο, καταδεκτικό. Αφηγούμαστε απλές, ανθρώπινες ιστορίες που αφορούν στο σήμερα κι αγγίζουν καρδιές.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βαθύτερο νόημά του;

Το έργο μιλάει γι αυτό που όλοι μας διψάμε  να βρούμε στη ζωή αλλά δεν ξέρουμε το που και το πως. Για την αγάπη  μιλάει, που μακροθυμεί και δεν ασχημονεί. Που πάντα ανέχεται, πάντα πιστεύει κι ελπίζει.Και για την ανάγκη του καθενός να υπάρξει ως σχέση. Να συσχετιστεί. Κάθε σχέση όμως έχει το ρίσκο της αποτυχίας. Αποτυγχάνω άρα πρέπει να ξαναπροσπαθήσω. Άθλημα η σχέση. Το κερδίζεις, το χάνεις. Είμαι ανύπαρκτος χωρίς τν σχέση. «Δεν ξέρω αν μπορώ να ζήσω χωρίς την Τάνια, ζεις με το τίποτα;», λέει ένας ήρωας στο έργο. Η ψυχή πάντα θα εύχεται να μεθύσει από αγάπη!

Επόμενα σχέδια;

Ένα ολιγοήμερο ταξιδάκι κάπου, σε βουνό, στη φύση! Να περπατώ ώρες...να χάνομαι. Να αδειάσει ο νους από τα περιττά.  Λίγο να ξεκουραστώ, πριν ξεκινήσουν οι πρόβες για νέο έργο, η πρεμιέρα του οποίου προγραμματίζεται για τον Μάρτη.

Συντελεστές παράστασης
Συγγραφική ομάδα: Ιερώνυμος  Πολλάτος, Γεράσιμος Μιχελής, Σέβη Ματσακίδου. Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης. Δραματουργική επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου, Χρήστος Σουγάρης και ο θίασος.

Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Κίνηση: Γεωργία Αβασκαντήρα. Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας. Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας. Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου. Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου. Βίντεο: Σταύρος Συμεωνίδης. Μακιγιάζ: Κατερίνα Μιχαλούτσου. Παραγωγή: Τα Ταξιδιάρικα Πουλιά.

Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Μιχελής, Μαίρη Σαουσοπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Διονύσης Μπουλάς, Χρήστος Σταθούσης, Διονυσία Σακελλαρίου.

Info
Από Μηχανής Θέατρο
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 210 523 2097
Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου 2018. Τελευταία παράσταση: 22 Ιανουαρίου 2019. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, στην Πάνω Σκηνή.
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 14 ευρώ / Φοιτητικό, Ανέργων, Αμεα: 8 ευρώ / Ατέλεια: 5 ευρώ. Η προπώληση εισιτηρίων θα γίνει μέσω του δικτύου ticket365.gr.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ