Η τελετουργία στο σύγχρονο θέατρο στο Bios basement

in-a-gadda-da-vida
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τσιάμη και τη χορογράφο Ελένη Χατζηγεωργίου.

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου μετά την παράσταση In A Gadda Da Vida-Επτά Ημέρες Δημιουργίας θα ακολουθήσει στο Bios basement συζήτηση με θέμα «Η τελετουργία στο σύγχρονο θέατρο».

Ποιά είναι η θέση της τελετουργίας στο σύγχρονο θέατρο;

Πως τα στοιχεία της τελετουργίας διαμορφώνουν και εξελίσσουν την τέχνη του ηθοποιού, του χορευτή και του performer;

Ποιά αντίληψη της τέχνης ,ποιές εφαρμογές και ποιές νέες δυνατότητες δημιουργίας προσφέρει σήμερα η τελετουργία;

Η τέχνη και η τελετουργία από τα βάθη της αρχαιότητας συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

Η παρόρμηση του ανθρώπου, η ανάγκη για έκφραση μιας έντονα βιωμένης συγκίνησης ή επιθυμίας και η σχέση του με το Άγνωστο, εκδηλώνονται μέσα από δρώμενα μετασχηματισμού και μετουσίωσης.

Στην τελετουργία ο άνθρωπος δημιουργεί μέσω συμβολικών δράσεων έναν άλλον κόσμο, έναν χώρο ιερό, όπου η σωματική, νοητική, πνευματική και κοινωνική του αντίληψη παίρνει νέο σχήμα, μορφή, νόημα και γίνεται τέχνη.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια επαναπροσέγγιση της τελετουργικής διάστασης του θεάτρου μέσα από έργα, παραστάσεις και επιτελεστικές δράσεις που επιδιώκουν μια ουσιαστικότερη σύνδεση με το Άλλο και εστιάζουν στον υπερβατικό και πνευματικό χαρακτήρα της συλλογικής-καλλιτεχνικής εμπειρίας.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης και η χορογράφος Ελένη Χατζηγεωργίου με εκκίνηση την ανάλυση των τελετουργικών στοιχείων της παράστασης In A gadda Da Vida -Επτά Ημέρες Δημιουργίας θα συζητήσουν με τους θεατές της παράστασης για την διαμόρφωση της σχέσης τελετουργίας και θεάτρου σήμερα και τις εφαρμογές της στο σύγχρονο θέατρο.

Info
BIOS Basement. Ημερομηνία: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018. Ώρα: 22.00.