Μαρία Πρωτόπαππα: «Να ξανασηκωνόμαστε με οίστρο μετά την αναπόφευκτη πτώση»

maria-protopappa
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η ηθοποιός παρουσιάζει ξανά τον μονόλογο «ΕΜΜΑ» στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας.

Η «ΕΜΜΑ» της Μαρίας Πρωτόπαππα, διασκευή βασισμένη στο βιβλίο «Αναμνήσεις δι' αλληλογραφίας» (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Μαρίας Παλαιολόγου), που έγραψε η Κολομβιανή ζωγράφος Έμμα Ρέγιες μετά από προτροπή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας.

Η ηθοποιός μιλά στο clickatlife για τη ζωή ενός θηλυκού Όλιβερ Τουίστ που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία του να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως καλλιτέχνης.

Τι αποτέλεσε αφορμή για να καταπιαστείτε με την ιστορία της Έμμα Ρέγιες;

Ο Αλέξανδρός Μυλωνάς και η Μαρία Ξανθοπουλίδου που διαχειρίζονται τη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας μου είχαν προτείνει να φτιάξω μια παράσταση, κι έψαχνα έργο ή θέμα που να με αφορά ή να με κινεί βαθιά και προσωπικά. Έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο, για το βιβλίο «Αναμνήσεις δι΄αλληλογραφίας», από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Μαρίας Παλαιολόγου, όπου περιείχε μία από τις επιστολές της Έμμα Ρέγιες και αυτό ήταν! Έπειτα, ζήτησα τη συνεργασία της ηθοποιού και φίλης Κίττυ Παιταζόγλου με την οποία δουλεύουμε πολύ καλά μαζί και φτιάξαμε τη διασκευή, διαλέγοντας από τα υλικά του βιβλίου.

Πού επικεντρωθήκατε για τη δημιουργία της παράστασης «Έμμα»;

Στην παιδική ιστορία της Έμμας. Στις δυσκολίες του μεγαλώματός της, που υπήρξαν, βέβαια, και η πηγή απ’ όπου ανάβλυσε η τέχνης της. Το πιο σημαντικό όμως που με έκανε να την αγαπήσω είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε αυτές τις δυσκολίες, ποτέ κατηγορώντας τους άλλους αλλά πάντα με μια αισιοδοξία και μια ευγνωμοσύνη για το δώρο της ζωής.

Ποια είναι η υπόθεση της ιστορίας που θα παρακολουθήσουμε;

Όπως και στις επιστολές της Έμμα Ρέγιες που συνέθεσαν το βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» στο οποίο έχει βασιστεί η παράσταση, η αφήγηση που παρακολουθούμε αφορά στο μεγάλωμά της Έμμα, στις μετακινήσεις με τη μητέρα και την αδερφή της από χωριό σε χωριό μέχρι τον εγκλεισμό της σε καθολικό μοναστήρι. Αυτό το τελευταίο έληξε όταν δραπέτευσει-με τη βοήθεια του Αγίου, όπως αναφέρει- στα 17 της χρόνια.

Έχετε αναφέρει ότι η παράσταση απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Τι εννοείτε;

Αυτό που προτείνω είναι να παρακολουθήσει κάποιος την παράσταση χωρίς προσδοκίες ιστορικού και βιογραφικού ενδιαφέροντος άλλα ως ένα ταξίδι και μια δοκιμή ενσυναίσθησης και μεταφοράς σε έναν κόσμο με χρώματα, μυρωδιές, ακούσματα, αισθήματα.

Ανακαλύψατε κάτι για τον εαυτό σας ή τη ζωή μέσα από την ενασχόληση με την ιστορία και το έργο της Ρέγιες;
Ότι η ζωή έχει αυτό το χρώμα που εσύ της δίνεις. Είναι από διαφημιστικό σλόγκαν αυτό αλλά το «αγοράζω». Εμείς οι ίδιοι, μέσα από τα όρια μας, έχουμε στο χέρι μας τη δημιουργία ή την αναδημιουργία της ιστορίας μας.

Σε οριακές συνθήκες που ο άνθρωπος καλείται να επιβιώσει τι είναι αυτό που τον κρατά όρθιο στα πόδια του;

Η αγάπη. Ο ενθουσιασμός για την ίδια τη ζωή. Η δύναμη που παίρνει παρατηρώντας τη φύση – ειδικά όταν αντιλαμβάνεται και αποδέχεται ότι είναι μέρος της, ότι είναι κι ο ίδιος φύση και αποδέχεται τους νόμους της. Το να ξανασηκώνεται με οίστρο μετά την αναπόφευκτη πτώση.

Ποια ήταν τελικά η καλλιτέχνιδα Ρέγιες;  

Η Ρέγιες ήταν ένα φυσικό ταλέντο. Η φαντασία της καλλιεργήθηκε και γιγαντώθηκε μέσα στην πάλη για επιβίωση, κάτω από οριακές συνθήκες, και βρήκε τελικά έκφραση μέσα από τη ζωγραφική. Την πρώτη επιρροή, μάλλον, την πήρε από τον πρώτο της σύζυγο, τον γνωστό γλύπτη και ζωγράφο Μποτερό. Όταν κέρδισε την υποτροφία για τη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι, δεν είχε καθόλου την ικανότητα να πειθαρχήσει και να «εκπαιδευτεί». Ο διευθυντής της σχολής της είπε πως δεν έχει ιδέα από σχέδιο, πως άλλο βλέπει, άλλο ζωγραφίζει, πως δεν ακολουθεί κανέναν κανόνα , αλλά της παρότρυνε να εγκαταλείψει τις σπουδές και να αρχίσει να ζωγραφίζει επαγγελματικά, δηλαδή,  να αποτυπώνει όπως νομίζει τις εικόνες που έχει μέσα της, γιατί πολλοί ξέρουν να ζωγραφίζουν, λίγοι , όμως, έχουν κάτι να πουν.

 Και ποια η γυναίκα Έμμα;

Η ζωή της ήταν έντονη. Η πραγματική της ιστορία, ολόκληρη, είναι ένα μυστικό, κάτι που πήρε μαζί της φεύγοντας από τον κόσμο αυτό.

Διασκευή-Ερμηνεία: Μαρία Πρωτόπαππα Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου Συνεργάτης Δραματουργίας: Κίττυ Παϊταζόγλου Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Μαρία Πανουργιά Φωτισμοί-Φωτογραφίες: Σάκης Μπιρμπίλης Επιμέλεια Κίνησης: Μαριέλα Νέστορα Εκτέλεση κοστουμιών: Παρασκευή Πρωτοπαππά Κατασκευή σκηνικού: Another Kind Of Art Παραγωγή: Kart Productions.

Info
Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας: Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη. Πληροφορίες – κρατήσεις: 2114117878. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 26 Οκτωβρίου έως 2 Δεκεμβρίου. Παρασκευή και Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ Μειωμένο: 10 ευρώ Ατέλειες: 5 ευρώ. Προπώληση: Viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα.gr, Viva Kiosk Σύνταγμα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ