Χριστίνα Χατζηβασιλείου: «Η φωνή της Μπέλλου κυλά στο DNA όλων μας»

sotiria-me-lene
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η σκηνοθέτις παρουσιάζει από 14 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου την παράσταση «Σωτηρία με λένε».

Λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, η Σωτηρία Μπέλλου δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, η αναχώρηση για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η συνεργασία με τον Τσιτσάνη… Η σκληρότητα μπερδεύεται με την ευαισθησία, το παρόν με το παρελθόν, η αγάπη με το μίσος, αποκαλύπτοντας μια εκρηκτική προσωπικότητα που δεν χάνει, ούτε μια στιγμή, το χιούμορ και το πάθος της για τη ζωή.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Θεσσαλονίκη, το θεατρικό έργο «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου, την οποία η ίδια η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, έρχεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, για λίγες παραστάσεις. Η σκηνοθέτις Χριστίνα Χατζηβασιλείου συστήνεται στο click@life και μιλά για τη φωνή της Μπέλλου που κυλά στο DNA όλων μας.

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Θέατρο στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, έκανα το μεταπτυχιακό μου στη Σκηνοθεσία και συγκεκριμένα στην Εκπαίδευση Ηθοποιών (Directing and Actor’s Training) στην Μ. Βρετανία και τέλος εκπόνησα την διδακτορική μου διατριβή με θέμα το in- yer- face theatre και πάλι στο Τμήμα Θεάτρου του  ΑΠΘ,στο οποίο και διδάσκω σημέρα.

Δεν θα έλεγα πως υπήρξε κάποιο καθοριστικό γεγονός που με οδήγησε να ασχοληθώ με το θέατρο, όσο το περιβάλλον. Βλέπεις, είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε μαζί με τον αδελφό μου σε μια οικογένεια με δύο γονείς συγγραφείς και το θέατρο ήταν πάντοτε κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς πολλοί φίλοι των γονιών μας σχετίζονταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το θέατρο και τις τέχνες εν γένει.

Η μαμά μας, Στέλλα Βογιατζόγλου έγραφε τότε και ένα θεατρικό έργο σε συνέχειες για το κρατικό ραδιόφωνο και θυμάμαι που έγραφα στο κασετόφωνο μανιακά κάθε επεισόδιο. Τότε ήμουν στο δημοτικό. Αλλά και η γιαγιά μου η Χριστίνα που ήταν πολύ θεατρόφιλη με έπαιρνε μαζί της σε όλες τις παραστάσεις του κθβε παρακαλώντας τις ταξιθέτριες να μου επιτρέψουν την είσοδο, καθώς ήμουν πολύ μικρή και δεν μου επιτρεπόταν. Ωστόσο, εγώ  επέμενα να με πάρει μαζί της στις “παραστάσεις για μεγάλους”. Οι παραστάσεις για παιδιά με άφηναν παγερά αδιάφορη και δεν ήθελα καθόλου, μα καθόλου να πηγαίνω.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι ο Βογιατζής, ο Μαρμαρινός, οι Complicite, η  Katie Mitchell, η Αnne Bogart, o Lev Dodin, ο Thomas Ostermeier, o Romeo Castellucci και πολλοί, πολλοί ακόμα.

Η παράσταση «Σωτηρία με λένε» έχει να κάνει με την ζωή ενός πραγματικού προσώπου που η φωνή του κυλά ακόμα στο DNA όλων μας.

Βρισκόμαστε στο Νοσοκομείο Σωτηρία, όπου η Σωτηρία Μπέλλου νοσηλεύεται σχεδόν για ενάμιση χρόνο, το τελευταίο βράδι πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τραχειοστομίας. Την βρίσκουμε κει που θα αποπειραθεί, όσο έχει ακόμα φωνή, να σκοτώσει αυτήν την αναμονή γεμίζοντας τον αέρα με τις λέξεις της.

Το τίμημα της απόλυτης ελευθερίας που είχε επιλέξει η Μπέλλου να ζει τη ζωή της θα είναι πάντοτε επίκαιρο.

Τι θέατρο θέλω να κάνω; Από εκείνο που όταν τελειώνει δεν μπορείς να σηκωθείς αμέσως από την θέση σου και νιώθεις εμβρόντητος μπροστά σε ό,τι αντίκρυσες, ό,τι άκουσες, ό,τι ένιωσες.

Επόμενα σχέδια μετά το «Σωτηρία με λένε», η δραματουργική διασκευή ενός μυθιστορήματος με γνήσια θεατρικά στοιχεία.

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία - Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνικά - Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Προσαρμογή σκηνικού στο Θέατρο του Νέου Κόσμου: Μαρία Καραδελόγλου
Σχεδιασμός φωτισμών - Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου
Ηχητική επιμέλεια: Γιάννης Πειραλής 

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου. Φωτογραφία αφίσας: Νίκος Τασσούλας 

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Έφη Σταμούλη, Έλλη Χατζεϊπίδου 

Info
Θέατρο Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή. Από 14.12.2018 έως 20.1.2019. Διάρκεια: 70 λεπτά. Παραστάσεις: Τετάρτη 18:30, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:30, Κυριακή 21:30. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη-Παρασκευή Κανονικό 15€, Μειωμένο 12€/Σάββατο-Κυριακή Κανονικό 18€, Μειωμένο 15€. Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται