Κατερίνα Σπύρου: «Οι απλές, καθημερινές ιστορίες για τις ανθρώπινες σχέσεις πάντα θα μας απασχολούν»

katerina-spurou _dm_
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Βινύλιο» που ανεβαίνει στο Θέατρο Νέου Κόσμου.

Σε εκείνον αρέσει να συλλέγει παλιά βινύλια και σε εκείνη να διαβάζει μεταχειρισμένα βιβλία. Εκείνος κι εκείνη έμαθαν την αγάπη διαφορετικά. Ένα πρωί θα συναντηθούν σε ένα παλαιοπωλείο κι έτσι θα αρχίσει η ερωτική τους ιστορία. Μια σχέση χωρίς πρίγκιπες και πριγκίπισσες, χωρίς λευκά άλογα ή ρομαντικές αυτοκτονίες, μια σχέση με ενθουσιασμούς, συγκρούσεις και συναισθηματικές αναπηρίες. Αρκεί όμως ο έρωτας για να κάνεις την υπέρβαση; Μπορεί ο άλλος να σε αλλάξει; Μια ιστορία για δύο νέους του σήμερα, που νοσταλγούν ένα χθες που δεν γνώρισαν και ονειρεύονται ένα μαζί που δεν έμαθαν ακόμα. 

Αυτή είναι η υπόθεση του «Βινυλίου» της Άννας Μιχελή που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Νέου Κόσμου στις 8 Δεκεμβρίου και η Κατερίνα Σπύρου, εκ των πρωταγωνιστών μας μίλησε για την παράσταση.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου ζω μέχρι και σήμερα. Για λίγα χρόνια έζησα στην Πάτρα όπου σπούδασα Διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο. Όταν επέστρεψα ξεκίνησα μαθήματα στη Δραματική σχολή.

Από παιδί ήθελα να γίνω ηθοποιός. Δεν θυμάμαι κάποια συγκεκριμένη στιγμή που το αποφάσισα (ίσως να μην υπήρξε). Υποθέτω με είχαν επηρεάσει οι θεατρικές παραστάσεις που έβλεπα μικρή και ενδεχομένως και η τηλεόραση. Με κάποιο τρόπο μου φαινόταν ότι έχει πλάκα μάλλον να παίζεις. Με θυμάμαι μικρή να ντύνομαι με τα ρούχα της μαμάς μου και να μιμούμαι μπροστα στον καθρέφτη αυτά που έβλεπα στην τηλεόραση.

Ίσως να υπάρχουν πράγματα που με έχουν επηρεάσει ασυνείδητα. Σίγουρα όμως έχουν μείνει στη μνήμη μου ο Άμλετ του Οστερμάγιερ, η παράσταση a disappearing number της ομάδας complicité, η Pina Bausch, παραστάσεις του Θωμά Μοσχόπουλου, του Σίμου Κακάλα, η Γκόλφω του Καραθάνου και γενικότερα οι παραστάσεις του, το Στέλλα κοιμήσου του Οικονομίδη όπως και οι ταινίες του. Ο βασιλίας και οι απόντες του Νίκου Γραμματικού, όλο το έργο των αδερφών Dardenne, ταινίες του Pollanski, του Paul Thomas Anderson, του Kazan, του Bunuel, όπως και οι κωμωδίες του Woody Allen.

Το «Βινύλιο» είναι η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας, η γνωριμία τους και η προσπάθειά τους να πλησίασουν ο ένας τον άλλον, η οποία τους φέρνει αντιμέτωπους με τις αδυναμίες τους και τις ελλείψεις τους, αλλά τους βοηθάει να συνειδητοποιήσουν και πράγματα για τον εαυτό τους. Πρόκειται για μία μια ιστορία απλή και καθημερινή για τις ανθρώπινες σχέσεις που πάντα θα μας απασχολούν.

Patroklos Skafidas
Κρατώ το ρόλο της κοπέλας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας απλός άνθρωπος. Κατά τη γνώμη μου συναισθηματική και ρομαντική. Δεν εμπιστεύεται εύκολα τους ανθρώπους, αλλά έχει μεγάλη ανάγκη από αυτούς. Έχει μια αγάπη για οτιδήποτε παλιό και θα ήθελε να ζεί σε μια άλλη εποχή. Κάποιες φορές τη βλέπουμε παρορμητική αλλά σε κάποια θέματα κρατάει μια παθητική στάση.​

Δεν επιλέγω ένα συγκεκριμένο θεατρικό είδος ή απορρίπτω κάποιο άλλο. Πιστεύω ότι όλα με αφορούν αρκεί να βρω ένα λόγο να ανέβω στη σκηνή και να πω την ιστορία.

Επόμενα σχέδια μετά το «Βινύλιο»; Να συνεχίσω να ασχολούμαι με το θέατρο.

_dm_

Σκηνοθεσία: Άννα Μιχελή Σκηνικά - Κοστούμια: Γεωργία Τσίπουρα Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου Μουσική: Μιχάλης Παρασκάκης

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παπανδρέου Κατερίνα Σπύρου Πέλλα Μακροδημήτρη

Info
Θέατρο Νέου Κόσμου - Δώμα Από 8.12.2018 έως 3.2.2019 Διάρκεια: 70 λεπτά. Μέρες/Ώρες: Τετάρτη 21:15 Πέμπτη 21:15 Παρασκευή 21:15 Σάββατο 21:15 Κυριακή 19:00 Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη-Παρασκευή Κανονικό 13€ Μειωμένο 10€ Σάββατο-Κυριακή Κανονικό 15€ Μειωμένο 12€ Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ