Γιάννη Σαρακατσάνη, πού είναι η δημιουργία;

taksidiotes-sto-xrono
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός της παιδικής παράστασης «Ταξιδιώτες στο Χρόνο», που ανεβαίνει στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Οι «Ταξιδιώτες στο Χρόνο» έχουν περιηγηθεί σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Έχουν παραβρεθεί στα μεγαλύτερα γεγονότα που έχει ζήσει η ανθρωπότητα και καλούν μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν μαζί τους σε ένα ταξίδι χιλιετιών, από την εποχή των δεινοσαύρων και τις ρωμαϊκές αρένες, μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικής και την κατάκτηση της Σελήνης.

Το έργο έχει γράψει ο Γιάννης Σαρακάτσανης, ο οποίος το σκηνοθετεί στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, ενώ συμμετέχει επί σκηνής μαζί με πέντε ακόμη ηθοποιούς και μιλά στο click@life μεταξύ άλλων για το θεατρικό όνειρο που θα ήθελε να βγει αληθινό.

_dm_
Γεννήθηκα στην Αθήνα. Αρχικά σπούδασα Μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας αλλά έμπλεξα με την θεατρική ομάδα και με 8 μαθήματα για πτυχίο, επέστρεψα στην Αθήνα για να σπουδάσω στη δραματική σχολή «Σύγχρονο θέατρο Αθήνας» την οποία επίσης εγκατέλειψα, πριν το τελευταίο έτος, για να ολοκληρώσω τις θεατρικές μου σπουδές στο Λονδίνο και στο “School of Physical theatre”.

Μικρός αγαπούσα τις επιστήμες, τα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία. Αφού ξεπέρασα το όνειρο να γίνω αστροναύτης, με ονειρευόμουν επιστήμονα που αλλάζει τον κόσμο με την έρευνα και τις ανακαλύψεις του.

Θυμάμαι τη χαρά που ένιωθα παίζοντας στις σχολικές παραστάσεις στο δημοτικό. Θυμάμαι να δέχομαι συγχαρητήρια από άγνωστο γονιό για την ερμηνεία μου ως «κακός γείτονας» στο Μορμόλη.

Λατρεύω την κωμωδία. Το γέλιο είναι τέχνη και το να καταφέρεις να το κερδίσεις από το κοινό είναι ένα έργο εμπιστοσύνης. Συγχρόνως όμως δε μπορώ να ζητώ αυτήν την εμπιστοσύνη από το κοινό χωρίς αντίτιμο. Θεωρώ ότι κάθε μου παράσταση, κάθε ρόλος πρέπει να προσφέρει στο κοινό κάτι. Κάθε έργο πρέπει να έχει ένα σημαντικό και χρήσιμο μήνυμα. Η μεγάλη τέχνη πρέπει να απαντά στα ερωτήματα της ζωής και άρα πρέπει να φιλοσοφεί.

Ο θεατρικός καλλιτέχνης που με έχει εμπνεύσει περισσότερο σε αυτήν την κατεύθυνση, δείχνοντας ότι γίνεται να φτιάξεις ένα έργο που να φιλοσοφεί βαθιά ενώ συγχρόνως ξεκαρδίζεσαι από τα γέλια, είναι ο Σάμιουελ Μπέκετ.

Οι «Ταξιδιώτες στο Χρόνο» είναι μια παιδική παράσταση που έχει σαν στόχο να αναδείξει τη γοητεία της ιστορίας. Όπως και πέρσι με τις «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον Κόσμο» που αναδείκνυαν τις θετικές επιστήμες, έτσι και φέτος προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά την άλλη πλευρά του μαθήματος της ιστορίας.

_dm_
Είμαι ο αφηγητής της παράστασης. Απολαμβάνω ιδιαίτερα να κάνω τον αφηγητή καθώς έτσι αποκτώ και το δικαίωμα να συνομιλώ και να αλληλεπιδρώ με τα παιδιά την ώρα της παράστασης.

Φτιάξαμε πραγματικά μία παράσταση για όλη την οικογένεια. Οι ιστορίες που αφηγούμαστε αλλά και το χιούμορ με το οποίο τις προσεγγίζουμε απευθύνεται και στα παιδιά αλλά και στους γονείς. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις ιστορία και με τον τρόπου που την αφηγούμαστε εμείς γίνεται ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική για όλες τις ηλικίες!

Το θεμελιώδες ζήτημα της παράστασης είναι η αλήθεια και το ψέμα. Οι ιστορίες που έχουμε επιλέξει για την παράσταση αφορούν τρία ιστορικά πρόσωπα που έχασαν το όριο ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα και το πλήρωσαν ακριβά. Αυτό το όριο λοιπόν έχει γίνει επικίνδυνα θολό στην εποχή μας και τα παιδιά μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στο μέλλον. Με την παράστασή λοιπόν ελπίζουμε πως τα προβληματίζουμε πως τα εξοπλίζουμε με την απαραίτητη κριτική σκέψη που θα χρειαστούν.

Επόμενα σχέδια; Αυτήν την περίοδο κάνουμε πρόβες με την ομάδα AbOvo. Έχουμε στα χέρια μας ένα καταπληκτικό, ολοκαίνουργιο και βραβευμένο ισπανικό έργο. Το έργο λέγεται “Μυγοφαές” και θα ανέβει τον Ιανουάριο στην κεντρική σκηνή του θεάτρου του Νέου Κόσμο.

Στο πλαίσιο της «θεατρικής» μας συζήτησης έχω ένα όνειρο που θα ήθελα να πραγματοποιηθεί. Θα ήθελα να δω Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Θα ήθελα να δω να βγαίνουν σημαντικά, σύγχρονα, Ελληνικά έργα τα οποία να πραγματεύονται τα θέματα της εποχής μας. Θα ήθελα να δω αυτά τα έργα να εξάγονται και να μεταφράζονται στο εξωτερικό. Μόνο τα τελευταία 8 χρόνια η χώρα μας έχει ζήσει εμπειρίες μοναδικές παγκοσμίως. Όλη αυτή η περιπέτεια, όλος αυτός ο αγώνας και ο πόνος θα έπρεπε να αποτελεί πηγή δημιουργίας. Πού είναι αυτή η δημιουργία;

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Βίντεο: Μάριος Γαμπιεράκης, Χρυσούλα Κοροβέση
Σκηνικά - Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα 
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Σταύρος Γιαννουλάδης
Θανάσης Ζερίτης
Αλεξάνδρα Ούστα
Γιάννης Σαρακατσάνης
Κίμων Φιορέτος
Σωσώ Χατζημανώλη

Info: Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακαδημίας 3 Αθήνα. ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Σάββατο 15:00, Κυριακή 12:00. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο/ Ανέργων: 10 ευρώ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 100 λεπτά με διάλειμμα

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ