Άννα Καλαϊτζίδου: «Ο συνδυασμός του κυνισμού με τον ρομαντισμό είναι σωτήριος για την επίβιωσή μας»

anna-kalaitzidou _dm_
ΤΡΙΤΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Τα μάτια» που ανεβαίνει από 17 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Η Ναταλία και η Νέλα. Μητέρα και κόρη. Και οι δυο είναι Αργεντίνες, στο μικρό ισπανικό χωριό που ζουν όμως τώρα, είναι απλώς ξένες. Έφτασαν εδώ γιατί η Ναταλία ερωτεύτηκε τρελά έναν Ιταλό και τον ακολούθησε στην Ισπανία, όταν έφτασε όμως, εκείνος την εγκατέλειψε κι εκείνη το έριξε στο ποτό. Η Νέλα είναι ερωτευμένη με τον Πάμπλο, έναν 25χρονο εκ γενετής τυφλό. Όταν εμφανίζεται μια οφθαλμίατρος που του υπόσχεται πως θα τον θεραπεύσει (παρόλο που όλοι οι γιατροί ως τότε του το έχουν αποκλείσει), η Νέλα φοβάται ότι αν βρει το φως του θα την εγκαταλείψει. 

Αυτή είναι η υπόθεση του έργου «Τα μάτια» του Πάμπλο Μεσίες, που θα ανέβει από 17 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη. Εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, η Άννα Καλαϊτζίδου μιλά στο click@life για το έργο, ενώ θυμάται το ξεκίνημά της στο θεατρικό σανίδι.

_dm_
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα στο ΚΘΒΕ και αμέσως μετά κατέβηκα στην Αθήνα όπου και ζω τα τελευταία 16 χρόνια. Η τελευταία και αγαπημένη μου γειτονιά είναι το Παγκράτι.

Μικρή ήθελα να γίνω μουσικός. Μου άρεσε πολύ να συμμετέχω σε ορχήστρες και χορωδίες. Σκεφτόμουν επίσης να γίνω σιδηροδρομικός, για να αναλάβω τον ΟΣΕ που πίστευα ότι ανήκε στον μπαμπά μου.

Δεν νομίζω ότι υπήρξε μία συγκεκριμένη στιγμή που αποφάσισα να γίνω ηθοποιός. Ήμουν από μικρή σε ερασιτεχνική ομάδα και είχα συνηθίσει σ´ αυτήν την έκθεση. Ήρθε αρκετά φυσικά. Επίσης επειδή ταυτόχρονα σπούδαζα βιολί αυτό μου φαινόταν πιο εύκολο. Αρχικά νομίζω ότι διάλεξα το θέατρο από τεμπελιά.

Μια παράσταση που είχα δει όταν ήμουν στο λύκειο και τη θυμάμαι ακόμα και τώρα είναι οι «μορφές από το έργο του Βιζυηνού» με την Άννα Κόκκινου. Δεν ξέρω αν έχω συγκεκριμένες καλλιτεχνικές επιρροές. Νομίζω ότι επηρεάζομαι περισσότερο από άλλες τέχνες. Κυρίως από τη μουσική αλλά πολλές φορές κάτι ξεκλειδώνει όταν βλέπω παραστάσεις χορού, καθώς και από τη ζωγραφική.

Στο έργο «Τα μάτια» παρακολουθούμε την ιστορία 4 ανθρώπων με κέντρο ένα τυφλό αγόρι που μαθαίνει ότι μπορεί να δει, και αυτή του η επιλογή ανατρέπει την μέχρι τώρα ήσυχη ζωή τους στην επαρχία της Ισπανίας.

_dm_
Ο δικός μου ρόλος είναι αυτός που πυροδοτεί την αλλαγή των ηρώων. Μια γιατρός που έρχεται από το πουθενά ψάχνοντας κι αυτή να ανακαλύψει το νόημα των πραγμάτων. 

Το ωραίο μ´ αυτό το έργο είναι ότι συνδυάζει τον κυνισμό με έναν βαθύ ρομαντισμό. Αυτό είναι που το κάνει και επίκαιρο, γιατί για μένα αυτός ο συνδυασμός είναι σωτήριος για την επιβίωση και την ψυχική μας υγεία.

Θα ήθελα να κάνω θέατρο συνεργασίας, δημιουργικότητας και ευγένειας. Το στυλ μου είναι αδιάφορο.

Δεν νομίζω ότι έχω κάποιο κρυφό όνειρο. Θα ήθελα να χαίρομαι στη ζωή μου όσο περισσότερο γίνεται. Μ´ αυτό θα ήμουν πολύ ικανοποιημένη..

_dm_
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Άννα Καλαϊτζίδου
Μαρία Μοσχούρη
Ελένη Ουζουνίδου
Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος 

Info: Θέατρο Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή: Αντισθένους 7 & Θαρύπου. Από 17.01.2019 έως 21.04.2019. ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15 Σάββατο 21:15 Κυριακή 19:00. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Τετάρτη-Πέμπτη Κανονικό 15€ Μειωμένο 12€ Σάββατο-Κυριακή Κανονικό 18€ Μειωμένο 15€.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ