Ο «Γυάλινος Κόσμος» επιστρέφει στο Κεφαλληνίας

gualinos-kosmos Elina Giounanli
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά είχε διακοπεί λόγω προβλήματος υγείας της Μπέττυς Αρβανίτη και από 16 Ιανουαρίου συνεχίζεται.

Η Μπέτυ Αρβανίτη στην πρώτη της συνάντηση επί σκηνής με τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, παρουσιάζει τον «Γυάλινο κόσμο», του Τεννεσί Ουίλιαμς. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν οι Μπέτυ Αρβανίτη, ο Χάρης Φραγκούλης, η Eλίνα Ρίζου κι ο Εκτορας Λιάτσος.

Το έργο γράφτηκε το 1944 και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο θέατρο Civic στο Σικάγο.  Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ουίλιαμς. Ο Αμερικανός συγγραφέας σε πολλά από τα έργα του ενσωματώνει στοιχεία της δικής του προσωπικής ζωής κι εκείνης των παιδικών του χρόνων με την οικογένειά του. Ο «Γυάλινος κόσμος» θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό του.

Elina Giounanli
«Η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει εκτενώς αυτή ακριβώς τη διαδικασία ,της ανάσυρσης που σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογό του . Ο παρών χρόνος ,ένας συγκεκριμένος χρόνος του παρελθόντος που επιστρέφουν τα πρόσωπα του έργου για να ξανά αντιμετωπίσουν το τραύμα τους , και ένα ακόμα βαθύτερο- ευτυχέστερο – παρελθόν στο οποίο ανατρέχουν ως καταφύγιο . Μ αυτή τη δομή και με πολύ καινοτόμες  - ακόμα – σκηνικές επιλογές ο Ουιλιαμς δημιουργεί ένα εντελέστατο δράμα για την ύπαρξη και την ίδια τη λειτουργία του θεάτρου . Ένας κατασκευασμένος ρεαλισμός ,μουσικής δομής που επιχειρεί να συνομιλήσει με τις απαρχές της θεατρικής πράξης» σημειώνει ο Δημήτρης Καραντζάς . 

Ερμηνεύουν:

Μπέτυ Αρβανίτη-Αμάντα Γουίνγκφιλντ
Χάρης Φραγκούλης-Τομ Γουίνγκφιλντ
Eλίνα Ρίζου-Λώρα Γουίνγκφιλντ
Εκτορας Λιάτσος-Τζιμ Ο΄ Κόννορ

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος 
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου 
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη 
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου 
Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου 
Βοηθός Σκηνοθετη: Γκέλυ Καλαμπάκα 

Φωτογραφίες: Eλίνα Γιουνανλή