Μαρία Χάνου: «Οι Δον Κιχώτες λείπουν στις μέρες μας»

maria-xanou
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

H Μαρία Χάνου συστήνεται στο click@life και μιλά για τη διαχρονικότητα της ιστορίας του Δον Κιχώτη.

Επηρεασμένοι από την ισπανική κουλτούρα, με όπλο την αθωότητα, τη σωματικότητα, τον λόγο, τη μουσική και τη φαντασία τους, πέντε ηθοποιοί -μέλη της ομάδας Εταιρεία Θεάτρου Θέση- ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα - Ιδέα και άλλοτε ως ρόλοι και άλλοτε ως αφηγητές, μοιράζονται με το κοινό την ιστορία του ονειροπόλου ιδαλγού από τη Μάντσα, του «Δον Κιχώτη». Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ταξιάρχη Χάνου παρουσιάζουν το διάσημο έργο του Μιχαήλ Θερβάντες.

Εκ των ηθοποιών της παράστασης, η Μαρία Χάνου συστήνεται στο click@life και μιλά για την διαχρονικότητα της ιστορίας του Δον Κιχώτη.

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Ζω στην Καλλιθέα. Είναι η περιοχή όπου μεγάλωσα και γι’ αυτό με ένα τρόπο την αγαπώ. Είναι ήσυχη, κοντά στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στη θάλασσα. Το αρνητικό της είναι οτι δεν έχει αρκετό πράσινο.

Έχω περάσει απο πολλά στάδια μεγαλώνοντας. Απο πατινάζ, μέχρι εγκληματολογία.

Νομίζω όμως ότι η επιθυμία μου να γίνω ηθοποιός υπήρχε και μεγάλωνε μαζί μου αρκετό καιρό μέχρι που έφτασα σε μία ηλικία που έπρεπε να αποφασίσω. Το Πανεπιστήμιο ποτέ δε με ενδιέφερε πραγματικά, οπότε η επιλογή μου ήταν μάλλον μονόδρομος. Κι έτσι, σπούδασα υποκριτική στη δραματική σχολή του Κρατικού θεάτρου βορείου Ελλάδος.

Μου αρέσει να διαβάζω, να βλέπω παραστάσεις και ταινίες, να ακούω μουσικές, να μελετάω ηθοποιούς και καλλιτέχνες. Όλα επηρεάζουν το τρόπο που εργάζομαι, που σκέφτομαι. Μα πάνω απ' όλα η ίδια η ζωή.

Στην παράσταση παρακολουθούμε την ιστορία του Δον Κιχώτη, ενός ιδαλγού απο τη Μάντσα. Το ασταμάτητο διάβασμα ιπποτικών βιβλίων, του δημιούρησε την ιδέα να γίνει  ιππότης και να γυρίζει τον κόσμο,ψάχνωντας περιπέτειες και αποκαθιστόντας τις αδικίες. Οπότε χρίζεται με παράδοξο τρόπο ιππότης, βρίσκει ένα συνοδοιπόρο και σύντροφο, το Σάντσο Πάντσα και βγαίνει στους κάμπους για να κυνηγήσει το όνειρό του, την ιδέα του.

Patroklos Skafidas
Το έργο συνεχώς ταλαντεύεται μεταξύ πραγματικότητας και παραίσθησης, αφού ο Δον Κιχώτης δίνει δείγματα μίας οχι και τόσο ισσοροπημένης προσωπικότητας και παρόλαυτα θέτει πολύ βασικά ερωτήματα και προβληματισμούς. Στην ουσία του είναι ένα βαθιά φιλοσοφικό κείμενο.

Είναι ένα έργο διαχρονικό. Ο Δον Κιχώτης έχει γίνει σύμβολο και το όνομά του είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Για το Δον Κιχώτη μπορεί να πει κανείς πολλά, αν αναλύσει τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πίστη του και την αφοσίωσή του σε ό,τι πίστευε. Αυτό νομίζω λείπει στις μέρες μας.

Είμαι υπερήφανη που είμαι μέλος μίας θεατρικής ομάδας, που συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ και αγαπώ και είμαι σε θέση να δημιουργώ μαζί τους. Είναι σημαντικό για μένα, που σε δύσκολους καιρούς, μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ. Θέλω να κάνω θέατρο με ό,τι αυτό περιλαμβάνει.

Επόμενα σχέδια; Συνεχίζουμε με το Δον Κιχώτη και το καλοκαίρι πάντα αναζητούμε φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για να παίξουμε και να παρακολουθήσουμε. Επίσης, συνεχίζω παραστάσεις με την «Λωξάντρα» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη στο Θέατρο Βεάκη και συνεχίζω γυρίσματα για το "Μην αρχίζεις τη μουρμούρα".

Μετάφραση - Διασκευή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση - Ταξιάρχης Χάνος Σκηνοθεσία: Ταξιάρχης Χάνος Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης Στίχοι: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Ταξιάρχης Χάνος Επιμέλεια Κίνησης: Χρυσάνθη Μπαδέκα Σκηνικά - Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Φουντουλίδου Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας Βίντεο: Χρυσάνθη Μπαδέκα Σκίτσο: Αχιλλέας Μεσάικος Body Music: Σωτηρία Ρουβολή Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση

Ερμηνεύουν: Τρυφωνία Αγγελίδου Διαμαντής Αδαμαντίδης Αχιλλέας Αναγνώστου Γιάννης Σαμψαλάκης Μαρία Χάνου

Patroklos Skafidas
Info
Θέατρο Άλφα - Ιδέα, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρη 51, Αθήνα. Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19:00. Διάρκεια παράστασης: 90’ Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ φοιτητικό - άνω των 65 | 5€ ανέργων-ατέλειες Προπώληση: Θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ