«Τέσλα» για τη ζωή και το έργο του μεγάλου εφευρέτη στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

tesla KAROL JAREK (c)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Internet, Wi-Fi, δορυφόροι, η επιστήμη της ρομποτικής: έχετε αναλογιστεί ποτέ ποιός έθεσε τα θεμέλια γι’ αυτές τις «φουτουριστικές» ιδέες στις αρχές του 20ου αιώνα;

Από τις 23/2 έως και τις 28/2, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζει μια ηλεκτρισμένη παράσταση για έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες της ιστορίας.

Η παράσταση «Τέσλα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γιγιντή, αναδεικνύει το όραμα και τη ζωή του Σέρβο-Αμερικανού ανθρωπιστή – εφευρέτη Νικολά Τέσλα. Σε μια εποχή που θεμελιώθηκε ο ιμπεριαλισμός, και η επιστήμη υποτάχθηκε στον νόμο της αγοράς, ο Τέσλα κατάφερε να αποδείξει πως ο απελευθερωμένος νούς και η υπερβατική σκέψη οδηγεί στην πραγματική αντίληψη του φυσικού κόσμου και στις απαντήσεις των μεγάλων υπαρξιακών ερωτήσεων.

«Λέτε πως αγαπάτε τον άνθρωπο. Εγώ δεν τον αγαπώ. Εκείνο που αγαπώ όμως είναι η Ανθρωπότητα», δήλωνε για να υπενθυμίσει πως οι εφευρέσεις του δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα ορισμένων, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Οι βιομηχανικοί χώροι του Μουσείου σε συνδυασμό με ένα σκηνικό που παραπέμπει σε επαγωγικό κινητήρα και την πρωτότυπη τεχνική του projection mapping συνθέτουν υπό τους ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής μια μοναδική θεατρική εμπειρία που θα συναρπάσει τόσο το ενήλικο όσο και το εφηβικό κοινό. Μέσα από μια μη ρεαλιστική αφήγηση της βιογραφίας του Τέσλα διαφαίνεται η φιλοσοφία και η κοσμοθεωρία του ανθρώπου που αποτέλεσε θεμέλιο για το σύγχρονο κόσμο, καθώς πρόσφερε στην ανθρωπότητα μια σειρά από επιστημονικές εκπλήξεις.  Eφευρέσεις, όπως o επαγωγικός κινητήρας, το εναλλασσόμενο ρεύμα, oι ακτίνες Χ,  η τηλεκατεύθυνση και η ασύρματη ενέργεια προέκυψαν απο δικά του πειράματα και μελέτες.

H ιδιαίτερη θεατρική παράσταση «Τέσλα» έρχεται στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων για 10 παραστάσεις. Μην τη χάσετε!

KAROL JAREK (c)

Σκηνοθεσία:  Μιχάλης Γιγιντής
Κείμενο- Δραματουργική Σύνθεση: Αγγελική Πούλου – Μιχάλης Γιγιντής
Ηθοποιοί: Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ιουλία Γεωργίου, Μάνθος Καλαντζής, Γιώργος Τζαβάρας, Χρήστος Γεωργαλής
Projection Mapping /  Φωτισμοί:  Άγγελος Παπαδόπουλος
Επιμέλεια κειμένου/ Έρευνα: Γιώργος Στάμκος, Γιώργος Τζαβάρας, Γιάννης Μπισμπικόπουλος
Ενδυματολογία:  Miranda Dempsey
Σκηνική Σύλληψη:  Άγγελος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Γιγιντής, Λία Ασβεστά
Σκηνικά: Λία Ασβεστά
Πρωτότυπη μουσική - σύνθεση/ :  Μανώλης Μανουσάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ξένια Καλαντζή
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας Liminal
Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Παραγωγή: Πλέγμα

Η παράσταση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη ΔΕΔΔΗΕ.

*Η παράσταση είναι πρόσβασιμη σε κωφούς και σε άτομα με βαρηκοΐα.

Info
Παλαιοί Φούρνοι. 23 έως 28 Φεβρουαρίου. Διπλές παραστάσεις 23.2, 24.2, 27.2 και 28.2. Ώρες διεξαγωγής παραστάσεων: Βραδινές - 21.00 Απογευματινές - 19.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 €, Μειωμένο (φοιτητές, ΑμεΑ, άνω των 65): 12 €. Προπώληση εισιτηρίων από το δίκτυο της viva.gr.

Με το εισιτήριο, οι θεατές έχουν δωρεάν πρόσβαση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.